SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM BAIA MARE

Viaţă poloneză » Loredana Mateescu Matyka despre şansele lui HCM cu MKS Lublin: ”Baia Mare poate să cîştige”

Acum patru ani a plecat la Gdynia, a fost campioană în 2012, iar acum ocupă postul de antrenor secund la Vista +4   FOTO
Acum patru ani a plecat la Gdynia, a fost campioană în 2012, iar acum ocupă postul de antrenor secund la Vista

Articol de - Publicat vineri, 14 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 13 noiembrie 2014 21:29

Loredana Mateescu Matyka, fosta handbalistă de la Constanţa, vorbeşte despre handbalul polonez şi despre şansele campioanei României, HCM Baia Mare, de a cîştiga duminică meciul cu MKS Lublin.

La 30 de ani, Loredana Mateescu Matyka este antrenorul secund al echipei Vistal Gdynia, campioana Poloniei în 2012. Vara trecută a abandonat sportul de performanţă din cauza unor probleme la genunchiul stîng.

Fostul centru de la Tomis Constanţa s-a căsătorit acum un an şi jumătate în Polonia şi a rămas acolo. S-a făcut repede plăcută, îi place în Polonia, deşi, spune ea, "polonezii sînt mai reci şi mai puţin primitori decît sînt românii".

- Loredana, cum e viaţa în Polonia?
- E bună, e mai puţin stresantă decît în România. Oamenii sînt mai puţin afectaţi de criză, parcă, nu sînt aşa de stresaţi. Nivelul de trai e mai ridicat şi asta contează enorm.

- Tu cum te-ai acomodat acolo? De cît timp eşti în Polonia?
- Sînt una de-ale lor acum. În decembrie fac patru ani de cînd sînt la Gdynia. M-am căsătorit, am rămas aici. Mi-a fost greu la început, polonezii sînt oameni mai reci, dar apoi m-au primit cu braţele deschise.

- De ce ai plecat de la Constanţa, acum patru sezoane?
- Eu nu am vrut să plec. Acolo este casa mea, dar începuseră problemele cu banii. Tocmai veneam după cel mai bun sezon din istoria clubului, ocupaserăm locul 3, şi aveam mari restanţe financiare. Oferta de la Gdynia a fost bună şi am acceptat-o. Ăsta a fost cursul vieţii, eu aşa iau totul.

- Cum te descurci cu limba poloneză?
- Greu, a fost greu. Cu soţul şi acum vorbim în engleză în casă sau în română. L-am învăţat româneşte. Am învăţat şi eu poloneză, dar cu scrisul mi-e foarte greu. Şi gramatica lor e dificilă. Dar e mai bine de la zi la zi.

- Ai avut şi rezultate bune în Polonia.
- Sigur, am fost campioană în 2012, au fost momente de bucurie, am cîştigat Cupa Poloniei în 2014 şi am mai jucat de alte două ori finala Cupei, dar am pierdut-o. Vara trecută însă, am fost nevoită să mă retrag din cauza problemelor la genunchi. E o boală, chondromalacie se numeşte, adică se distrug cartilagiile, freacă os pe os. E dureros, nu mai ai ce face.

- Şi cum ai ajuns antrenoare secundă?
- Am fost secund la echipă de acum doi ani, încă mai jucam. Antrenor atunci la echipă era un danez, Jens Stefansson. Cu el am început un proiect cu copiii, i-a plăcut felul cum mă descurc şi am rămas şi după ce el a plecat. Îmi place ceea ce fac, mă implic, e foarte frumos.

- Cunoşti bine handbalul polonez. Baia Mare joacă duminică un meci hotărîtor la Lublin. Cine porneşte cu prima şansă?
- Eu cred că Baia Mare. Are o echipă mai bună. Adevărul e că Lublinul trece printr-o perioadă foarte bună, e în formă. Dar dacă Baia Mare va evolua constant, nu trebuie să aibă probleme. Eu le ţin pumnii, voi ţine cu ele.

- Comparativ cu România, cum e handbalul polonez?
- A crescut mult în ultimul timp. Mă refer la cel feminin, că băieţii sînt departe. Cînd am venit eu în Polonia, mi s-a părut mare diferenţă, în favoarea României, dar muncesc mult, investesc şi sînt în urcare. Echipele au şi aici însă probleme cu banii. Sînt primele patru-cinci unde totul e OK, iar celelalte plătesc prost, mai sînt şi datorii.

- Cu fetele de la Constanţa mai ţii legătura? Cu antrenorii?
- Mereu vorbesc cu domnul Ion Crăciun. Dînsul a fost antrenorul meu cînd am plecat în Polonia. Şi acum, la Constanţa, se zbate mult, sînt neajunsuri mari, dar el e un sufletist. Dacă n-ar fi fost el, echipa aia ar fi dispărut. Eu şi cu domnul Muşi m-am înţeles foarte bine.

- Anul trecut, Polonia a învins România, 31-29, după ce româncele au condus tot timpul.
- Off, meciul ăla m-a făcut să plîng. Eram aşa de supărată... Polonezii aici au făcut apoi mişto de mine, m-a durut. Mai ales că ştiam că nu sînt mai bune ca noi, ne-am bătut singure.

- Avem şansa să ne revanşăm anul ăsta la Europene, poate, dacă ne întîlnim în grupele principale.
- De cînd aştept! Nu o să mai vadă ei pomana să ne bată! România are jucătoare mai bune, mai cu experienţă. Polonia a urcat mult, dar nu are echipa noastră. O să le ţin pumnii fetelor.

Locul 2 în sezonul actual
Gdynia e un oraş-port situat în nordul Poloniei, în golful Gdansk, la Marea Baltică. Are o populaţie de aproape 250.000 de locuitori. Vista Gdynia, echipa la care antrenează Loredana Matyka, e pe locul 2 în Superliga poloneză, după 10 etape, la un singur punct în spatele campioanei MKS Lublin. Oraşul mai are echipe în prima ligă de baschet masculin, campioană de 9 ori, dar şi de rugby. La fotbal, Arka Gdynia evoluează în liga secundă.

Loredana Mateescu Matyka
- S-a născut pe 23 februarie 1984 la Curtea de Argeş
- A evoluat la Tomis Constanţa şi Vistal Gdynia
- Are în palmares locul 3 cu Tomis Constanţa în 2010, dar şi finala Challenge Cup în 2006
- Campioana Poloniei în 2012, cîştigătoarea Cupei Poloniei în 2014

"Baia Mare are prima şansă să cîştige la Lublin. Trebuie doar să joace constant, să nu mai aibă căderi în joc. Şi să fie atente la pivotul Drabik şi la interul Gega!" (Loredana Matyka)

"Am învăţat poloneză de dragul soacrei. Nu puteam discuta cu ea în engleză şi atunci m-am apucat mai serios să învăţ" (Loredana Matyka)

"Cînd Polonia a bătut România, anul trecut la Mondiale, ajungînd apoi pînă în semifinale, am plîns de ciudă. Am suferit pentru că româncele s-au bătut singure, au condus tot meciul şi apoi s-au crezut prea repede învingătoare" (Loredana Matyka)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Ianis Hagi, criticat fără menajamente în Scoția: „Probă dură a realității” » Ce spune managerul Philippe Clement
Stranieri
Ianis Hagi, criticat fără menajamente în Scoția: „Probă dură a realității” » Ce spune managerul Philippe Clement
Americanii au descris într-un singur cuvânt retragerea Simonei Halep de la Australian Open
Tenis
Americanii au descris într-un singur cuvânt retragerea Simonei Halep de la Australian Open

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (1)
nkkk9
nkkk9  •  14 Noiembrie 2014, 13:04

O urmaream la Gdynia anul trecut, nu stiam ca s-a retras acum. Era bunicica. Ma bucur ca am citit acest interviu cu ea. Asa da, domnule Ursescu! In sfarsit, un articol/interviu de calitate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează