SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Visînd la Rio » Începe ediţia a 22-a a Campionatului Mondial feminin: România e singura ţară care a fost mereu prezentă!

Valentina Elisei Ardean participă la al optulea turneu final cu echipa României // Foto: Raed Krishan
Valentina Elisei Ardean participă la al optulea turneu final cu echipa României // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 05 decembrie 2015 00:00

În an preolimpic, toate echipele se gîndesc la calificarea la Jocurile Olimpice. Ca să păstreze şansele de a ajunge în Brazilia, România trebuie să se califice în "sferturi". Pentru prima dată cu un antrenor străin la timonă, suedezul Tomas Ryde, România e plasată cu a 11-a şansă la titlu.

De la ediţia din 2009, din China, România nu a mai ajuns între primele opt echipe din lume. La ultimele două turnee finale, româncele au pierdut, de fiecare dată, dramatic în optimile de finală.

În 2011, în Brazilia, un gol luat în ultimele secunde, a consfiinţit victoria Croaţiei (28-27), pentru ca în Serbia 2013, după ce a condus cu 6 goluri Polonia, România să se sufoce pe final şi să piardă, 29-31!

"Lucrurile sperăm că se vor schimba acum. Noi sîntem pregătite să dăm totul, sîntem conştiente că e şansa noastră de a ajunge la Olimpiadă şi ne vom bate pentru asta. Nu va fi uşor, avem o grupă foarte grea, ne împerechem cu una la fel de grea, dar muncim şi nu ne vom da bătute", promite Cristina Neagu.

De numele starului României se leagă, de altfel, toate speranţele suporterilor. Cristina vine după o perioadă formidabilă în care a cîştigat Liga Campionilor, titlul de golgeter în Ligă, iar la Euro 2014 a fost desemnată cel mai bun inter stînga.

Fluctuaţii în joc

România a ajuns la Mondiale după ce a trecut de vicecampioana mondială, Serbia, în calificări. Ulterior însă, sîrboiacele au primit şi ele o invitaţie şi sînt prezente în Danemarca. Ca şi pînă acum, România fluctueză meciurile bune cu cele mai puţin bune.

Acum, înainte de Mondiale, jucătoarele par în formă, avînd şi moralul ridicat după ce au învins Suedia (33-30), Cehia (31-26) şi Cuba (36-23) şi au cedat greu, în faţa Franţei (27-29).

Cu Tomas Ryde pe banca tehnică, echipa României a învins anul acesta şi campioana mondială, Brazilia, la Trofeul Carpaţi, 27-19, dar a fost imediat adusă cu picioarele pe pămînt după înfrîngerea la scor în faţa Suediei, 17-26.

"Aveţi încredere în noi. Noi vrem să jucăm cît mai bine, să ne întoarcem cu un rezultat bun. Vrem să facem suporterilor un cadou de sărbători"
Paula Ungureanu, portar România

Cum ajungem la Olimpiadă?

Campioana Mondială 2015 va obţine automat calificarea la JO. Dacă aceasta va fi una dintre cele cinci echipe deja calificate, atunci formaţia aflată pe locul imediat următor va merge în Brazilia. Celelalte 6 locuri pentru Olimpiadă  se vor desemna în urma unor turnee preolimpice la care vor participa 12 echipe.

Normal locurile 2-7 de la Mondiale obţin biletele pentru turneele preolimpice. Numărul s-ar putea extinde însă la 9, chiar 10, dacă între primele 7 se vor afla echipe calificate, gen Norvegia, Brazilia, Coreea de Sud. La Mondiale nu se joacă însă meciuri de clasament, ceea ce înseamnă că meciurile din grupă vor fi decisive pentru o clasare cît mai bună!

Contează enorm pe ce loc termini în grupă şi cu cîte puncte!
Dacă România nu va ajunge nici aşa la turneele preolimpice, mai e o şansă destul de mică. Locul 9 la Euro 2014, România ar putea ajunge ca locul european cel mai bun, cu condiţia ca echipele din faţa sa, locurile 2-8 de la Euro, să se afle în "sferturi" la Mondiale.
Echipele în cauză sînt Spania, Suedia, Muntenegru, Franţa, Ungaria, Danemarca şi Olanda.

Adversarele României

Spania
Echipa cu lipici la medalii

Spania este una dintre echipele care a crescut mult în ultimul timp, bazîndu-se pe o generaţie extraordinară. Antrenorul Jorge Duenas e pe banca ibericelor din 2007! Practic e tehnicianul care a rezistat cel mai mult la cîrma naţionalei Spaniei, avînd 8 ani.

Duenas a debutat cu medalie la un turneu final, la Euro 2008, cînd Spania a cucerit bronzul. Istoria s-a repetat apoi, Spania cucerind alte două medalii de bronz, la Mondialul din 2011 şi, apoi, cea mai preţioasă, la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

La Euro 2014, Spania a scăpat de blestemul bronzului şi a jucat marea finală, învinsă însă de Norvegia, 28-25. "Obiectivul nostru e să ne calificăm la Olimpiadă, în primul rînd, şi abia apoi ne gîndim la medalii", a declarat tehnicianul de 53 de ani.

Marta Mangue e cea mai cunoscută handbalistă a Spaniei care are 271 de apariţii în tricoul "roşu-galben" şi aproape 1.000 de goluri! Printre vedetele echipei mai sînt însă şi fostele jucătoare ale Oltchimului, portarul Silvia Navarro şi Alexandrina Barbosa.

6 participăriare Spania la CM pînă acum, cel mai bun loc ocupat fiind 3 la ediţia din Brazilia 2011

Norvegia
Simply the best

Norvegia nu mai are nevoie de prezentare. Este cea mai puternică echipă din lume la ora actuală, campioană olimpică şi europeană, dar nordicele vor să deţină iar, în aceşai timp, tripla coroană, aşa cum s-a întîmplat în 2011.

Nordicele vor juca relaxate, fără presiune, fiind deja calificate la Olimpiadă. Norvegia a schimbat din mers lotul, l-a întinerit, dar acest lucru nu se observă în jocul echipei. O formaţie cu un psihic de fier, care a cîştigat în ultimii zece ani două titluri olimpice, unul mondial şi patru europene. E singura echipă pe care România nu a mai învins-o în ultimii 15 ani, fiind de departe "piaza rea" pentru tricolore.

Jucătoare cele mai importante ale echipei sînt Nora Mork şi Heidi Loke, cele care au loc în orice naţională din lume. Este principala favorită la cîştigarea titlului.

Kazahstan
Calificată după prelungiri

Kazahstan e un nume nou pe harta handbalului. A patra putere în Asia, după Coreea de Sud, Japonia şi China, echipa de la Astana a ajuns la Mondiale după un turneu de recalificare în care a trecut de Congo, Mexic şi Australia. E la a patra marticipare la Mondiale, cel mai bun loc ocupat fiind la ediţia de debut, în 2007: poziţia 18! Principalele marcatoare ale echipei sînt Olga Tankina şi Irina Alexandrova, care au o medie excelentă, de 11, respectiv 8 goluri pe meci!

Puerto Rico
Deutantele amatoare

Puerto Rico este la prima sa participare la un Campionat Mondial şi va juca primul meci din istorie la o competiţie de asemenea nivel împotriva României, azi, de la ora 17:00.

O echipă foarte tînără, cu o medie de vîrstă de doar 23 de ani, Puerto Rico s-a calificat la Mondiale după ce a terminat pe locul 4 la Campionatul Pan American, după Brazilia, Argentina şi Cuba. Jucătoarele din Puerto Rico sînt amatoare, se antrenează de patru ori pe săptămînă şi joacă handbal de plăcere.

"Vedetele" echipei sînt pivotul Ciris Garcia şi interul stînga Sheila Hiraldo, golgeterii echipei. De altfel, sînt singurele jucătoare care evoluează în străinătate, în campionatul din Guadelupa! "Ştim că şansele noastre sînt infime, de aceea ne vom axa pentru meciul cu Kazahstan, din grupă, dar şi pentru cele de clasament apoi", a declarat antrenorul Camilo Estevez.

Rusia
Puterea care revine

Rusia este una dintre marile echipe ale lumii. În ultimul timp superputerea de la Moscova a cunoscut un declin nemaiîntîlnit, care a culminat cu ratarea calificării la Mondialul din 2013 şi cu modestul loc 14 obţinut la Euro 2014!

După 12 ani în care a pregătit echipa feminină a Rusiei, între 2000 şi 2012, Evgheni Trefilov a ales să plece. A fost readus însă imediat după ce "zbornaia" nu-şi mai găsea busola.

De altfel, cu Trefilov antrenor, Rusia a cucerit nu mai puţin de 8 medalii la Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice, cele mai importante, patru titluri mondiale şi cea de argint la JO de la Beijing 2008. Rusia este o veche rivală a României, rivalitate începută odată cu finala Mondialului de la Sankt-Petersburg 2005.

Ultimele rezultate dau Rusia din nou între superforţele Mondialului din Danemarca, bookmakerii văzînd-o ca una dintre favorite. Principala forţă a Rusiei o constituie masivitatea, formaţia cu cea mai mare medie de înălţime. În plus, toate jucătoarele evoluează în campionatul intern, marea majoritate la campioana Rostov Don.

7 medaliide aur, 2 de argint şi una de bronz e palmaresul Rusiei la Mondiale. Patru titluri au fost obţinute cu Evgheni Trefilov la conducere

Grupele CM 2015

Grupa A Grupa B Grupa C Grupa D
Danemarca Cuba Brazilia Norvegia
Muntenegru Suedia Franţa Spania
Ungaria Olanda Argentina ROMÂNIA
Japonia Polonia Coreea de Sud Rusia
Tunisia China DR Congo Puerto Rico
Serbia Angola Germania Kazahstan

* primele patru echipe din fiecare grupă se califică mai departe
* în "optimi" se va juca după sistemul: loc 1A-loc 4B, loc 2A-loc 3B, loc 3A-loc 2B, loc 4A-loc 1B, 1C-loc 4D, loc 2C-loc 3D, loc 3C-loc 2D, loc 4C-loc 1D

Meciurile României la Mondialul 2015

05.12, 17:00 Puerto Rico
07.12, 17:00 Kazahstan
08.12, 19:15 Spania
10.12, 21:30 Norvegia
11.12, 19:15 Rusia

TELEVIZARE
DolceSport va transmite Campionatul Mondial feminin între 5 şi 20 decembrie

Meciurile televizate din week-end

Sîmbătă
ora 17:00  Grupa D România-Puerto Rico DolceSport 1
ora 21:30  Grupa D Norvegia-Rusia DolceSport 4
Duminică
ora 19:30 Grupa A Serbia-Ungaria DolceSport 3
ora 21:45 Grupa B Polonia-Suedia DolceSport 4

Lotul României pentru Campionatul Mondial

Portari: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu, Diana Petrescu
Extreme stînga: Valentina Elisei Ardean, Ana Maria Tănăsie
Extreme dreapta: Adriana Nechita, Laura Chiper
Pivoţi: Oana Manea, Crina Pintea
Interi stînga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu
Interi dreapta: Patricia Vizitiu, Melinda Geiger
Centri: Aurelia Brădeanu, Eliza Buceschi, Luciana Marin

Favoritele la titlu

Norvegia 3,25 Brazilia 13,00
Danemarca 3,75 Rusia 15,00
Muntenegru 8,00 Ungaria 21,00
Suedia 12,00 Coreea de Sud 21,00
Spania 13,00 România 26,00
Franţa 13,00 Germania 34,00

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (1)
dubluv
dubluv  •  05 Decembrie 2015, 10:36

Autorule de articol, se scrie romancele, nu romincele. Crede-ma, asa e, chiar daca sefii tai de la GSP te-au invatat altfel.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează