Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul, Raed Krishan (foto) - Publicat duminica, 05 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 04 august 2012 23:37
În final, Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Dinu s-au clasat pe locul al şaselea, într-o zi interminabilă a suferinţei
Îmi pare rău, dar aici nu va exista nici o cronică de scrimă. E imposibil să scrii despre o alchimie inversă, despre cum se transformă aurul în plumb şi nu invers. Este imposibil să încerci să explici inexplicabilul. Sau să-l descrii. Ieri, pe planşă, în meciul cu Coreea de Sud din "sferturi", nu au urcat campioanele mondiale, ci nişte persoane care le semănau perfect, pînă la identificare fizică.
Chipurile spun multe. Un chip pe care se desenează lacrimile înainte de a izbucni, ca o fantomă aburoasă. Alt chip pe care ochii negri ard ca un cărbune, dar gura are colţurile în jos. Şi alt chip pe care sclipeşte un licăr de teamă. Şi corpurile vorbesc. Se văd braţele rigide, genunchii înţepeniţi, spatele care refuză să se cabreze.
Şi prin vene nu-ţi curge sînge, ci venin. Şi nu înţelegi de ce. Ştiai că ziua cea rea va veni la un moment dat. Nimeni nu merge din optmiar în optmiar. Nimeni nu şi-a făcut casă pe Everest. În sinea lui, nimeni nu-şi doreşte să fie perfect.
Dar de ce trebuia să fie tocmai acum momentul de vertij? Asta nu scrie nicăieri. Nu ştie nimeni. De ce cauţi cu disperare platoşa adversarei sau o fărîmă de piele pe care să se aprindă becul şi nimereşti aerul? De ce te găseşte ea pe tine? De ce? De ce? De ce?
Nimeni nu ştie.
Ai vrea să ţipi şi nici măcar asta nu ţi-e îngăduit. Strigătele adversarelor absorb tot aerul. Ai vrea să-ţi despici pieptul şi să laşi frustrarea să se scurgă pe acolo, să te coşi la loc şi s-o iei de la capăt. Ai vrea să se întîmple ceva. Altceva.
Te uiţi în jur şi totul e străin. Gîndurile nu-ţi mai încap în creier, s-au transformat într- un ghemotoc fierbinte, cauţi capătul firului şi degeaba. Simţi că eşti în mijlocul a ceva şi nu ştii cînd a început şi cînd se va sfîrşi.
Coreea de Sud luptă pentru aur cu China. România a luptat pentru locul 5 cu Germania şi acolo, la un moment dat, o doamnă pe nume Imke Duplitzer, în vîrstă de 37 de ani, a simţit nevoia să le îmbrăţişeze pe Ana Brînză, apoi pe Simona Gherman în timp ce se afla pe planşă, în duel cu ele. Nu era milă, ci, mai degrabă, un soi de complicitate, de înţelegere.
I se putea întîmpla oricui. Li s-a întîmplat româncelor.
Iar aceasta nu e o cronică de scrimă. E un tablou de senzaţii. Poate nici nu sînt cele corecte. Despre plumb nu poţi scrie ca despre aur.
Rezultatele României la spadă echipe feminin
Sferturi 38-45 cu Coreea de Sud
Pentru locurile 5-8 45-38 cu Italia
Pentru locurile 5-6 36-45 cu Germania
"Nu-mi vine să cred ce s-a întîmplat"
Anca Măroiu spune că ea şi coechipierele ei au trăit un coşmar ieri şi că nu poate să-şi dea seama ce s-a petrecut
Concursul de spadă s-a încheiat. România a terminat pe locul 6! Favoritele unu au clacat spre surprinderea tuturor. Ana Maria Brînză şi Simona Gherman plîng continuu din momentul în care au pierdut meciul cu Coreea de Sud. Nu-şi revin, nu le vine să creadă. Au tras plîngînd şi disputa cu Italia, pentru locurile 7-8. "Ne mirăm şi noi cum am învins. Probabil că şi italiencele erau dărîmate!", au spus fetele. Anca Măroiu e mai tare. Nu plînge. Îşi ascunde amărăciunea în suflet.
- Anca, poţi explica parcursul vostru? Ce s-a întîmplat?
- Cred că în nici un fel nu pot explica evoluţia. A fost ghinion sau presiunea prea mare... Presiunea de a ne fi dorit foarte mult o medalie, o presiune pe care ne-am pus-o chiar noi! Aşa se întîmplă cînd duci lucrurile la extrem, pici în cealaltă parte şi nu e bine. Aştept să vină cineva să-mi spună că trebuie să mă trezesc, că e dimineaţă şi azi e concursul"
- Le cunoşteaţi foarte bine pe coreence.
- Da, le ştiam foarte bine. Ne-am antrenat împreună, ştiam punctele lor forte. Noi şi italiencele eram favorite şi ambele echipe au fost eliminate.
- V-au zis ceva antrenorii după meci? Aţi făcut o şedinţă?
- De obicei, şedinţa o făceam după concurs şi atunci trăgeam concluziile. Azi am făcut-o mai devreme, după meciul cu Coreea de Sud. Antrenorii au încercat să ne ridice, mai aveam două meciuri de tras. Dar a fost greu să ne mai gîndim la confruntările cu Italia sau Germania. Coreencele erau tot în mintea noastră.
- Cît de greu e să vă reveniţi după un astfel de moment?
- E foarte greu. Am muncit foarte mult, dar nu a fost să fie. După meci am simţit că eram împreună din punct de vedere fizic, dar separat cu gîndurile noastre şi totuşi, toate ne gîndeam la acelaşi lucru.
- Unde s-a pierdut meciul?
- Nu ştiu. Ele s-au distanţat, noi nu am mai recuperat. Dorindu-ne prea mult, ne-am blocat.
- Era bun un psiholog lîngă voi?
- Noi am avut şi altă dată momente grele, cînd a trebuit să revenim de la diferenţe mari! Şi am făcut-o întotdeauna. Atunci, singurii care ne-au ajutat au fost antrenorii şi noi între noi. Nu am avut nevoie de sfaturi de la psihologi.
- Nu v-aţi mai antrenat serios în ultimul timp?
- Nu am schimbat nimic în pregătire. Ne-am antrenat la fel de mult şi la fel de intens, am fost în aceleaşi cantonamente, am avut acelaşi program ca şi atunci cînd am ieşit campioane mondiale sau europene. Acum a fost acea chestie de "azi", de ziua cînd nu-ţi iese nimic.
Brînză: "Da, sîntem labile psihic!"
Ana Maria Brînză a spus la finalul concursului că-şi asumă toate criticile care vor veni, după acest rezultat neaşteptat în întrecerea pe echipe. "Da, puteţi spune că sîntem labile psihic! Nu înţeleg ce s-a întîmplat, dar orice mi-aţi spune, azi nu am fost noi!", a spus Brînză plîngînd. "Noi am dus România în vîrf şi tot noi am dat-o jos de acolo. Vrem însă să o urcăm din nou, acest rezultat o să ne ambiţioneze şi mai tare, să ne facă să continuăm!", a adăugat Brînză.
"Ne-am bătut joc de munca noastră, a antrenorilor, a colegelor. Aşa e cînd e să se aleagă praful, azi nu ne-a mers absolut nimic"
Ana Maria Brînză
"La cît sînt de supărată, îmi vine să-mi smulg fiecare fir de păr din cap cu penseta. Toţi anii aceştia, echipa României a fost în semifinale la toate concursurile şi tocmai la Olimpiadă să capoteze, e peste puterile mele de înţelegere!"
Anca Măroiu
Ţara tuturor armelor » România a fost învinsă atît la spadă, cît şi la sabie de Coreea de Sud
Asiaticii au cucerit şase medalii la JO londoneze, după ce au făcut stagii de pregătire în Europa şi au investit masiv în acest sport
Din zece probe olimpice de scrimă la Londra 2012, asiaticii au avut calificaţi în semifinale sau mai sus la opt dintre ele. "Acum opt ani nici nu contau în scrimă", spune Mihai Covaliu. "Au avut un campion olimpic la floretă în anul în care am cîştigat eu, dar atît". Young-Ho Kim, care fusese înainte triplu medaliat şi la Mondiale, argint şi de două ori bronz.
Au trecut puţine minute de la încheierea finalei pe echipe la sabie. Finală cîştigată de coreeni, nu pierdută de români. "Au fost mai buni decît noi, mai proaspeţi, acesta e adevărul, nu putem spune altceva", continuă Cova. E mîndru pentru felul în care au luptat băieţii lui, le mulţumeşte că au făcut performanţă împreună - şi asta înseamnă mult!, dar rămîne realist. Priveşte lucrurile cu ochi reci. Explică.
De unde vine acest succes, atît de rafinat, de extins? "Am ştiut întotdeauna că sînt periculoşi. Ne-am antrenat împreună cînd au venit în cantonament în România şi era greu.
O dată îi băteam noi, o dată băteau ei. I-am întîlnit şi în concursul de Cupă Mondială de la Padova, i-am învins la limită, 45-44", spune Covaliu. "Au nişte calităţi importante, această elasticitate pe care nu o vezi la alţii, au viteză, au explozie. Şi le-au valorificat la maximum".
Au investit enorm
Şi totuşi? Cum au reuşit? "Şi-au trimis toate echipele în pregătire în Europa anul trecut. Cei de la sabie au vrut să vină în România. Am fost de acord, apoi au venit cu spada feminină. N-am făcut mare lucru cu ei, nu poate fi vorba despre spionaj sau să ne filmăm unii pe alţii. Nu se face aşa ceva în scrimă", explică campionul de la Sydney. "Dar au şi investit foarte mulţi bani în scrimă, chiar dacă nu au un număr mare de legitimaţi. În schimb, au participat la toate concursurile de Cupă Mondială, au stat numai prin avioane".
Care sînt lucrurile care îi disting de ceilaţi? "Două chestiuni foarte importante: în primul rînd, respectul faţă de antrenor şi faţă de vîrstă, apoi disciplina. De exemplu, cînd au venit la noi, înainte de antrenament se aliniau şi salutau, la sfîrşit la fel. Acum, am văzut că a intrat în sală vicepreşedintele federaţiei lor. Toţi s-au ridicat de pe bancă". Pînă la ediţia aceasta a JO, Coreea de Sud cîştigase doar trei medalii, un aur, un argint şi un bronz, două în 2000 şi una în 2008. Acum au luat şase. "Au ştiut exact ce trebuie să facă şi au făcut", încheie Covaliu. Are dreptate.
Performanţele Coreei de Sud la scrimă la Londra
Floretă individual feminin locul 4 Hyun Hee Nam
Sabie individual masculin -
Spadă individual feminin locul 4 Lam Shin A
Floretă individual masculin bronz Byungchul Choi
Spadă individual masculin bronz Jinsun Jung
Sabie individual feminin aur Jiyeon Kim
Floretă echipe feminin bronz
Sabie echipe masculin aur
Spadă echipe feminin aur sau argint
Floretă echipe masculin -