SPORTURI  »  JO 2012  »  KAIAC-CANOE

Kaiacul masculin de 4 vrea să refacă tradiţia podiumurilor olimpice în această probă: "Tragem pentru medalie!"

Ștefan Vasile, Toni Ioneticu, Traian Neagu
și Ionel Gavrilă (de la stînga la dreapta) își
fac încălzirea dinaintea antrenamentului
de dimineață +2   FOTO
Ștefan Vasile, Toni Ioneticu, Traian Neagu și Ionel Gavrilă (de la stînga la dreapta) își fac încălzirea dinaintea antrenamentului de dimineață

Articol de , , - Publicat vineri, 20 iulie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 iulie 2012 11:06

Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Ionel Gavrilă alcătuiesc un echipaj care are şi tinereţe, şi experienţă


Zilele care au mai rămas pînă la plecarea spre Londra se scurg în acelaşi ritm. Pentru patru băieţi, în mod special, timpul are însă o nuanţă de nerăbdare. Poate de aceea au ajuns primii la antrenamentul de dimineaţă de la Voina şi şi-au început încălzirea cu zel. De data aceasta vor ieşi pe apă cîte unul în kaiac, chiar dacă proba lor e de 4. Se numesc Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Ionel Gavrilă şi sînt vicecampionii europeni de anul acesta, de la Zagreb.

E un echipaj al tuturor vîrstelor. Toni Ioneticu e mezinul, are 22 de ani. Ionel Gavrilă are 24, Traian Neagu 25, iar Ştefan Vasile e cel mai experimentat, la cei 30 de ani ai săi. El s-a aflat în barcă şi la cea mai recentă participare a K4 român la JO, la Atena 2004, unde s-a clasat pe locul al 7-lea. Beijing 2008 a marcat o pauză nedorită în prezenţa kaiaciştilor noştri la JO, dar asta nu îi apasă pe cei patru. "Nu ne gîndim că a trecut mult de la ultima participare, ne gîndim doar să tragem pentru noi. Ne dorim să ne clasăm cît mai sus, să luăm o medalie!", spune Ioneticu, cu acea exuberanţă a celui mai mic din echipaj.

Răsturnări de clasament
Băieţii spun că au acumulat o experienţă comună importantă în cei trei ani de cînd trag împreună. De fapt, a apărut o singură schimbare faţă de 2010, cînd au luat locul 8 la Mondialele de la Poznan. A intrat în echipă Ionel Gavrilă şi lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine. Bronz la Europenele din 2011, iar anul acesta argint la CE, unde au fost foarte aproape de aur.

"În proba noastră au fost destule răsturnări în ultimele sezoane. Nici la Mondiale, nici la Europene nu au fost aceleaşi podiumuri. Noi, însă, am rămas acolo, ne-am menţinut", adaugă Ioneticu. Se alătură discuţiei şi Ştefan Vasile, un tip calm, echilibrat.

Au vremea pe telefon
Vorbim despre Londra sau, mai degrabă, despre Eton. "Aici, la Voina, avem condiţii atmosferice asemănătoare. Nu ca la Bucureşti, 41 de grade Celsius. Eu mi-am pus vremea pe telefon şi mă uit mereu să văd cum e la Londra. Pînă acum, între 16 şi 19 grade", spune Vasile. Nu-şi doresc să plouă şi explicaţia e simplă. "Trebuie să schimbi echipamentul, să iei ceva cu mînecă lungă. Şi nici senzaţia de haine ude, grele, pe tine nu e plăcută. Vrem cît mai puţin disconfort", detaliază "veteranul".

Cei patru spun că discută foarte mult între ei. Multe curse şi antrenamente sînt filmate, apoi revăzute şi disecate împreună. "Iniţial, limbajul de specialitate spunea că primul e strocul, următorii doi sînt motoarele, iar ultimul bagajul", descrie, cu un zîmbet, Ştefan Vasile. "În realitate, efortul e acelaşi. Toţi tragem la fel şi cît de tare putem". Concluzia e că va fi o cursă deschisă. În care ei îşi doresc un loc pe podium. Şi au încredere că îl pot obţine.


"Cînd te-ai antrenat mult şi bine, eşti sigur pe tine. N-ai de ce să te temi"
Ştefan Vasile

Din cantonament în cantonament
După Mondialele de anul trecut, unde au luat locul 5, care le-a asigurat calificarea la JO, cei patru kaiacişti au avut o mică pauză. Apoi au intrat în cantonament, trei săptămîni la Căciulata, urmate de perioada de la Snagov, pînă în decembrie, cît s-a mai putut ieşi pe apă. În ianuarie au mers la Cheile Grădiştei, iar în martie s-au mutat în Antalya, la vreme mai caldă. După care Piteşti, Snagov şi Voina. În Antalya au avut posibilitatea să se pregătească pe un canal lung de 9 kilometri, jumătate în urcare, jumătate în coborîre. În Turcia au mers prima dată în 2008, cînd nu era nimic amenajat acolo. "Acum au făcut hangare, vestiare, chiar şi club, vin şi din alte ţări", explică Ştefan Vasile.

Medaliile olimpice ale României la K4-1.000 m
Roma 1964 bronz Simion Cuciuc, Afanasie Sciotnic, Mihai Ţurcaş, Aurel Vernescu
Mexico 1968 argint Anton Calenic, Dimitrie Ivanov, Haralambie Ivanov, Mihai Ţurcaş
München 1972 argint Afanasie Sciotnic, Roman Vartolomeu, Aurel Vernescu, Mihai
Zafiu
Moscova 1980 argint Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (1)
toml
toml  •  20 Iulie 2012, 12:47

Succes !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează