SPORTURI  »  JO 2012  »  JOCURILE OLIMPICE

Olimpicul cu sînge albastru » Povestea lui George A. Plagino, primul român la JO

România a fost
una din cele 24 de
țări participante
la JO din 1900 +2   FOTO
România a fost una din cele 24 de țări participante la JO din 1900

Articol de - Publicat miercuri, 25 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 24 iulie 2012 21:11

În spatele celui înscris în proba de tir a jocurilor de la Paris (1900) stau o copilărie pe o moşie de trei ori mai mare decît Bucureştiul, cale ferată "la scară" şi căsătorie cu doamna de onoare a Reginei Maria


Cum arăta lumea în anul 1900? Australia încă nu exista ca stat. La New York era testat primul troleibuz. În Africa de Sud? Război. Europa era mai liniştită: la Paris începea cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice. Cu un român la start! Înscris individual, însă o premieră absolută pentru ţară.

Moşie uriaşă şi cale ferată proprie
Nepot al fanariotului Aicachi Plagino, George Alexandru (1876-1949) a beneficiat de o moştenire uriaşă. Tatăl său, Alexandru, ginere al domnitorului Barbu Ştirbei, deţinea aproape 60.000 de hectare de teren arabil şi pădure în judeţul Vrancea. Centrul se afla la Dumbrăveni, localitate care se numea pe atunci Plăgineşti, după numele familiei. Moşierii beneficiau şi de o cale ferată proprie care ajungea pînă în apropierea conacului propriu! Construită în 1903, a fost luată de ape la inundaţiile din 1970.

Deschizător de drumuri
Cu părinte diplomat în Marea Britanie, Spania sau Franţa, Plagino a studiat în vest. La Paris. Unde, în anul 1900, pe cînd avea 23 de ani, s-a înscris la concursul de tir. Proba se numea "trageri cu arma de vînătoare", desfăşurîndu-se, în premieră, cu talerele aruncate. Locul 13 din 31, 11 talere ţintite din totalul de 20. A fost unul din cei doar doi străini participanţi la această probă!

Căsătorie cu doamna Reginei
În 1907, Plagino s-a căsătorit cu Nicola "Colette" Lahovary, viitoarea doamnă de onoare a Reginei Maria a României. Soţia sa, distinsă cu Steaua României pentru "devotamentul din timpul războiului mondial", a fost cea care l-a purtat pe braţe pe Regele Mihai înainte de botezul acestuia.

Rol decisiv legat de prima medalie a României
Membru al Comitetului Internaţional Olimpic începînd cu 1908, a fost al doilea şi penultimul român care a primit această funcţie. A avut un rol însemnat în cucerirea primei medalii de către România, "bronz" la rugby, în 1924. Plagino a militat pentru păstrarea acestui sport în programul JO, cererea fiindu-i acceptată. Deşi a pierdut toate meciurile, România s-a clasat pe al treilea loc al podiumului, fiindcă erau doar trei echipe înscrise!

CV / George Alexandru Plagino
Născut: 16 noiembrie 1876 la Plăgineşti (Vrancea)
Decedat: 3 mai 1949 la Bucureşti
Sport: Tir. Club sportiv: Club des Chasseurs
Palmares: primul român la JO (Paris, 1900)
Funcţii: Membru al CIO (1908-1948), Vicepreşedinte COR (1923-1940), preşedinte UFSR (1933-1940), primul preşedinte al FR de Tir (1934), senator în Parlamentul României.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează