SPORTURI  »  JO 2012  »  SUPERREPORTAJE / NATAŢIE

Sirena cu coroane în unghii » Gazeta a asistat la ultimul antrenament al Cameliei Potec înainte de Londra

Articol de GSP - Publicat luni, 23 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 23 iulie 2012 14:47

Delegaţia e completată de Norbert Trandafir, Alexandru Coci şi Dragoş Agache, invitaţi la Olimpiadă deşi nu au obţinut timpi de calificare. Ieri, preşedintele federaţiei, Viorel Păunescu, a anunţat prime speciale pentru o performanţă la Londra


În jurul bazinului de la Izvorani e o linişte usturătoare, nu ai crede că înăuntru se amestecă visele olimpice ale sportivilor cu efortul ultimelor pregătiri. La marginea apei, statura impozantă a francezului Philippe Lucas, antrenorul Cameliei. Trupul ei abia se bănuieşte în ritmul sincopat al turelor: călcîiele, fruntea, cele două braţe care au adus aurul la Atena 2004.

Secundele în franceză şi munca pe româneşte
Philippe pare un viking îndîrjit, cu pletele cărunte şi pieptul plin de lanţuri. Scrutează culoarul pe care Camelia urcă şi coboară fără preget, aproape şi fără sunet. "Trente-deux, dix-neuf", vocea francezului cu cronomentrul în mînă te duce cu gîndul la cotele apelor, încă anunţate la radio. Camelia se opreşte, răsuflă greu. E o alchimie de timp, nervi şi planete musculare.

Pe fundal apar şi băieţii care o vor însoţi la Olimpiadă, Norbert, Dragoş şi Alexandru. Sînt mai destinşi, se tachinează şi zburdă pe culoarele opuse ale sălii. Cei trei au ajuns la Londra pe baza invitaţiei oferite în urma rezultatelor bune din ultima vreme, asta deşi nu atinseseră baremul A necesar calificării.

"I am happy"
După încă o tură, Camelia se opreşte la scara de metal: priveşte fix, calculează respiraţia, ne salută între secundele de eliberare a concentrării. E parcă un ritual de ieşire din apă pentru brăileanca de 30 de ani.

Alungă ultimii stropi cu braţele încă tremurînd: pe fiecare din unghiile lungi ale mînilor răsare o coroană neagră. "La degetele mari scrie «I am happy». Pentru că sînt fericită cînd vin acasă, mai ales atunci cînd urmează Olimpiada!", surîde Camelia.

3.000 de euro pentru semifinale
Prin peretele de sticlă al sălii se zăreşte o maşină oprind lent. Coboară preşedintele federaţiei, Viorel Păunescu, şi secretarul Ştefan Iamandi. Amîndoi păşesc tiptil pe marginea bazinului, apoi ies conştiincioşi afară şi aşteaptă finalul antrenamentelor. Sirena şi cei trei crai tineri se schimbă şi se aşază în jurul federalilor.

"Pentru mine sînteţi glorioşi, dar vreau să vă dau un imbold suplimentar. Separat de orice alte prime ale COSR sau ale federaţiei, vă promit personal 3.000 de euro pentru o calificare în semifinale, 10.000 de euro pentru mai mult de atît şi 20.000 de euro pentru un aur olimpic". Vocea lui Viorel Păunescu nu trezeşte un entuziasm exacerbat. Pentru Camelia, împlinirea unei cariere frumoase e dincolo de foşnetul bancnotelor. Iar pentru băieţi, consacrarea.

Înotătorii români la Londra
Camelia Potec (30 ani) - 400 m liber şi 800 m liber
Norbert Trandafir (24 ani) - 50 m liber şi 100 m liber
Dragoş Agache (28 ani) - 100 m bras
Alexandru Coci (22 ani) - 200 m fluture


"Nu îmi permit o dezamăgire pe final de carieră. Important e să ajung în finală, ştiu că acolo se poate întîmpla orice"
Camelia Potec

"La Olimpiadă totul va fi diferit, de la atmosferă pînă la condiţii. Dar nu simt nici o presiune, îmi urmez şansa"
Norbert Trandafir

"Îmi doresc să ajung în semifinale, ar fi o performanţă pentru mine. Dacă se poate mai mult, cu atît mai bine!"
Alexandru Coci

9 medalii olimpice are România în palmares la nataţie: trei de aur, două de argint şi patru de bronz

 

INTERVIU / Pentru Camelia Potec podiumul olimpic nu poate fi echivalat în bani: "Habar n-am cît costă o medalie"

 

Campioana olimpică de la Atena îşi pregăteşte atent tactica pentru competiţia londoneză şi vorbeşte despre marele regret: faptul că n-a fost prezentă în 1996 la JO de la Atlanta


- Camelia, care e starea ta interioară acum? Cred că asta contează enorm.
- Sînt mai mult decît liniştită, chiar fericită! Am ajuns de ieri acasă, am apucat să stau cu familia, iar asta îmi încarcă bateriile într-un fel special. Urmează tăvălugul!

- Tensiunea competiţiei?
- Nu numai. Olimpiada e unică prin fiecare detaliu al ei. Eu nu simt presiunea medaliei, nici pe cea a finalului de carieră, dar ştiu că Jocurile Olimpice sînt o lume aparte, alt aer, trăieşti printre sportivi, vezi atleţii cum aleargă în jurul tău, boxerii, e fantastic.

"Am avut mereu alte idealuri"
- Care e strategia pentru Londra?
- Important e să trec de serii, pentru că 3-4 finaliste scot, de obicei, în cursa pentru medalii, timpi mai slabi decît în calificări. Asta pentru că în serii dai totul, apoi e greu să repeţi performanţa. În finală, absolut orice e posibil, experienţa m-a învăţat clar acest lucru.

- Domnul Viorel Păunescu v-a suplimentat primele...
- Crede-mă, habar n-am cîţi bani exact primeşti pentru o medalie, nici de la COSR, nici din altă parte. Nu am ştiut nici la Europene sau Mondiale. Nici măcar renta viageră nu ştiu cît înseamnă! Am muncit serios toată cariera, altele au fost idealurile mele.

- Fiind seniorul lotului, ce crezi despre băieţii care ne reprezintă la Olimpiadă?
- Trandafir are rezultate foarte bune, Agache are experienţă olimpică, iar pentru Coci e o şansă uluitoare la vîrsta lui. Îmi pare rău că n-am fost şi eu invitată în 1996, cînd aveam 14 ani şi jumătate. Ar fi contat enorm, la Olimpiada din 2000 aş fi putut ajunge pe podium.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Superliga
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Nationala
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!
Superliga
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!"

Top alimente care ne pot îmbunătăți viața sexuală, de la Cristian Mărgărit, nutriționist cu o experiență de peste 20 de ani: „În loc să căutăm să creștem testosteronul, mai bine eliminăm lucrurile care îl scad”

Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”


Comentarii (1)
bdgeorge
bdgeorge  •  23 Iulie 2012, 18:13

Sincer nu arenici o sansa!!!respect pt cariera Cameliei cu siguranta cea mai mare inotatoare a Romaniei ( daca ne uitam la performante) dar la Londra nu are cum sa prinda nu medalie nici macar finala..o semifinala poate cu noroc ..recordul olimpic este 4.02 la 400m si probabil in noua piscina va cadea Camelia la beijing a inotat 4.04!!! acum 4 ani iar la 800 m e 8.14 si ea nu a inotat niiciodata sub 8.19.. sa fim seriosi ea a fost perfecta la 200 aia este proba ei ..cu varsta nu mai poti si incerci alte probe mai lungi....La Atena avea 21-22 ani era si totul a fost perfect acum va bifa o participare ceea ce la 30 de ani este o performanta..

Vezi toate comentariile (1)
Comentează