Articol de Mirela Neag - Publicat joi, 04 februarie 2010 00:00
Reka Ferencz, Petrică Hogiu şi Paul Pepene, trei sportivi care au cucerit în trei zile cele mai valoroase medalii ale sportului de iarnă din România
28 ianuarie, ora 13:00. Ajunge în România ştirea despre junioara Reka Ferencz, care a devenit campioană mondială la biatlon în proba de 12,5 kilometri. "Îmi sare inima din piept! Nu-mi vine să cred!", exclamă Puiu Gaşpar, secretarul general al FR de Schi şi Biatlon. Oficialul se afla împreună cu Eva Tofalvi la Rîşnov pentru a o pregăti pe biatlonistă de plecarea spre Vancouver.
Reka Ferencz reuşeşte cea mai bună performanţă românească în sporturile de iarnă. O tînără de 20 de ani din Harghita! "Tata mi-a pus schiurile în picioare înainte să ştiu să merg", mărturiseşte sportiva legitimată la Dinamo Braşov. Tot părintele a fost şi cel care a dus-o la sport. "Primii ani i-am dedicat schiului fond, dar în 2004 m-am reprofilat pe biatlon. Mi s-a părut mai interesant", spune Reka, cea al cărei idol este Eva Tofalvi. "Trei ani m-am pregătit împreună cu Eva, timp în care am fost antrenată de Simon Martin", adaugă schioarea.
- În afară de schi, ce alte pasiuni ai?
- Călăria...
- Şi unde călăreşti?
- Acasă. În gospodărie creştem şi cai.
- Ce mai faci în timpul liber?
- Abia pot să mă împart între antrenamente, concursuri şi facultate.
- Eşti studentă?
- Fără şcoală nu se poate!
29 ianuarie. Petrică Hogiu cucereşte medalia de argint în proba de schi fond 20 km urmărire din cadrul Campionatelor Mondiale de juniori. "Ce se întîmplă!? Este adevărat?!", e reacţia lui Puiu Gaşpar cînd este sunat la telefon de antrenorul Ioan Lungociu. "Nu se poate! A doua medalie mondială!"
Petrică Hogiu? Un alt puşti de 18 ani din Bistriţa Bîrgăului. Are deja 10 ani de schi la activ. "Am învăţat la o şcoală în care la orele de sport, pe timp de iarnă, făceam schi. Am început de plăcere şi am terminat prin a fi racolat de antrenori", povesteşte Petrică. Nu mai are timp de nimic în orele libere. "Mă odihnesc. Rar apuc să mai citesc o carte sau să mă uit la un film. Cad frînt în pat", explică schiorul. Ca şi Reka Ferencz, şi Hogiu s-a calificat la Olimpiadă. "Un rezultat cît mai bun" este obiectivul său pentru Vancouver.
30 ianuarie. "Paul Pepene este campion mondial la 30 km fond", îi transmite antrenorul Ioan Lungociu lui Puiu Gaşpar, care se află deja la Vancouver. "Faci mişto de mine!" "Nu, domnule secretar! E serioasă treaba", îi răspunde Lungociu.
"Maratonistul" Paul Pepene are 22 de ani şi practică schiul din 1998. Părinţii l-au dus la sport. Şi nu regretă. "Îmi place mult ceea ce fac. Poate ăsta-i motivul pentru care nu mă gîndesc să fac altceva", mărturiseşte Pepene. Ce-şi doreşte? "Să avem şi noi pîrtii amenajate pentru antrenamentele pe timp de vară. Mergem cu rolele pe şosea şi nu e normal", spune sportivul. Şi el merge la Olimpiadă. Cu ce obiectiv? "În primii 25. Nu este un obiectiv spectaculos, dar pentru mine este un început".
Pentru toţi trei, Mondialele de juniori sînt un început. Cel mai frumos posibil.
70 de kilometri se antrenează pe zi schiorul Paul Pepene
"Toată lumea se aşteaptă ca noi, cei trei medaliaţi, să facem minuni la Olimpiadă. Noi ne pregătim, de fapt, pentru următoarea ediţie, din 2014, de la Soci. Sîntem prea mici acum!"
Reka Ferencz
"Secretul medaliilor? A fost sezonul în care s-a investit cel mai mult pentru ca sportivii să se antreneze mai mult pe zăpadă decît pe uscat. Din octombrie au fost în Austria şi în Germania"
Ioan Lungociu, antrenor federal