SPORTURI  »  JO VANCOUVER 2010  »  SPECIAL GSP

Românii de la JO nu ar rămîne la Vancouver » Nu le place Canada

Articol de GSP - Publicat luni, 22 februarie 2010 00:00

După o săptămînă de competiţii, sportivii români n-au rupt gura tîrgului la întrecerile olimpice de la Vancoucer. Clasaţi undeva între zona de mijloc şi coadă, cu excepţia Evei Tofalvi, care a reuşit un loc 11 la biatlon, "tricolorii" nu-şi pierd foarte mult timp vizitînd oraşele canadiene. Preferă să zăbovească mai mult în cele două sate olimpice, nici unul dintre ei nefiind convins că merită să rămînă în Ţara frunzei de arţar.

Zoltan Kelemen: "România e mai interesantă!"
Zoltan Kelemen şi Katalin Kristo sînt singurii competitori din România care se află în satul olimpic de la Vancouver. Patinatorul român, aflat la prima sa Olimpiadă şi la care a ocupat poziţia 29 la programul scurt, a fost impresionat de Vancouver şi de experienţele trăite pînă acum în Canada, dar nu cît să rămînă aici.

- Ai vizitat pînă acum oraşul?
- Foarte puţin. Nu am avut timp, am stat mai mult în satul olimpic. Totuşi, m-am plimbat cîteva ore prin Vancouver. Este un oraş frumos, mi-a plăcut! Lumea e liniştită, se simte din plin atmosfera olimpică.

- Dacă ai putea, te-ai muta aici?
- Nu, nu aş vrea să locuiesc aici! România este mai interesantă. Sincer, aici oamenii au foarte mult bun-simţ, cîteodată prea mult. M-am obişnuit cu mentalitatea din România, iar Miercurea-Ciuc este un oraş liniştit.

- Ce măsuri de securitate s-au luat?
- În Vancouver, totul este normal.  Au fost luate măsuri suplimentare, au închis anumite străzi, dar nimic ieşit din comun. Sînt Jocurile Olimpice, deci trebuie asigurată o securitate sporită! La patinoare şi la intrarea în satul olimpic, sînt amplasate filtre ca la aeroporturi.

- Care este atmosfera în satul olimpic?
- Acolo avem tot ce ne trebuie, sală de forţă, policlinică, sală de jocuri, magazine, bancă! Dacă nu eşti curios să vezi şi altceva, nici nu e nevoie de ieşi de aici. Se simte atmosfera de competiţie, concurenţa este mare. Cu toate acestea, noi, sportivii, ne înţelegem foarte bine.

Restul delegaţiei României se află la Whistler, o staţiune montană situată la aproximativ 120 km de Vancouver. Raluca Strămăturaru şi Mihaela Chiraş, cele două sportive calificate în proba de sanie, individual feminin. Raluca a terminat pe 21, iar Mihaela nu a putut încheia din cauza unei căzături în manşa a doua.

Mihaela Chiraş: "Am o ofertă să rămîn în Canada!"
- Cum ai descrie prima experienţă olimpică?
- Pînă acum aproape totul a fost perfect! Jocurile Olimpice nu se compară cu nici o altă competiţie, oricît de multe lucruri neplăcute ar apărea. Toţi ne bagă în seamă şi încearcă să ne ajute şi să ne ofere tot ce avem nevoie. Dacă aş fi reuşit să obţin un rezultat  bun în concurs, aş fi fost pe deplin mulţumită. Oricum, am învăţat multe pentru viitor!

- Cum ţi-ai petrecut timpul liber?
- De două zile pot spune că am timp liber. În primul rînd, eu şi colegele mele mergem să îi susţinem pe boberi. Au intrat şi ei în competiţie şi trebuie să le facem galerie! În rest, am fost în Whistler, dar am vizitat şi Vancouver! E mare şi frumos! :D Am fost cu colegii de la dublu. Vineri ne-am plimbat toată ziua!

- Ai avut parte de vreo experienţă mai neobişnuită?
- Oferta primită de a rămîne aici se poate încadra în categoria "experienţe neobişnuite"! Am întîlnit o doamnă de origine română în Vancouver, căreia i-ar fi plăcut să rămîn la ea! Voia să mă ajute şi să mă sprijine în plan profesional! M-a întrebat de ce nu rămîn!

- Şi ce i-ai răspuns?
- Nu pot şi nici nu vreau! România rămîne cea mai frumoasă ţară, oricît de grele ar fi condiţiile şi oricît de puţin sîntem băgaţi în seamă!

- Ai făcut vreun pariu cu colegii sau le-ai pregătit vreo surpriză?
- Făcusem pariuri între noi! Fiecare a avut favoritul său la sanie, dar pînă la urmă am renunţat după ce au schimbat starturile! Oricum, eu aş fi cîştigat!

Raluca Strămăturaru: "Whistler e o staţiune foarte faină! Au împodobit toată staţiunea cu postere şi afişe cu sportivii lor. Sînt foarte mîndri de ceea ce au reuşit pînă acum, mai ales că nu i-au ajutat condiţiile meteo şi au mai fost şi accidentele neplăcute de la sanie. Dar le-a ieşit! Sînt o mulţime de turişti, iar atmosfera de sărbătoare domină. Merită să lupţi patru ani pentru o asemenea experienţă."

Biatlonistele Dana Plotogea şi Mihaela Purdea se află la cea de-a treia, respectiv a doua experienţă olimpică.

Mihaela Purdea: "Mi-a plăcut mai mult  la Torino!"
- Este a doua experienţă olimpică pentru tine! Unde ţi-a plăcut mai mult?
- Sincer, la Torino! Pentru organizare, pentru vreme, pentru festivitatea de deschidere, pentru tot! Au fost mult mai bine pregătiţi şi i-au avantajat condiţiile meteo. Aici, au avut cîteva scăpări, chiar şi în concursul de biatlon. La urmărire, au dat startul greşit şi ne-au încurcat pe toţi. Ca să nu mai amintesc de nenorocirea de la sanie. Totuşi, se simte atmosfera olimpică.

- Ce impresii ţi-ai făcut pînă acum despre Vancouver 2010?
- Nu s-a întîmplat nimic interesant pînă acum. Sînt turişti foarte mulţi, dar, cel puţin la concursurile de biatlon, mă  aşteptam să fie prezenţi mai mulţi spectatori. Nici nu cred că sînt la fel de mulţi ca la o etapă de Cupă Mondială desfăşurată în Germania sau în Austria. La Jocurile Olimpice ai avantaj că pe timpul competiţiei poţi intra în contact cu sportivi de la mai multe discipline. Aşa poţi afla mai multe lucruri, schimbi impresii, e interesant!

- Ai vorbit cu vreun sportiv mai cunoscut?
- În afară de concurenţii de la biatlon cu care deja sînt obişnuită, nu am avut timp. Fiecare are un program bine stabilit, doar la masă ne întîlnim. În schimb, i-am văzut pe Simon Ammann şi Peter Northug. Sincer, mi-aş dori să vorbesc cu cei din Iran sau din ţările mai exotice. Sînt o pată de culoare într-un peisaj alb! Sînt simpatici!

- Cum e organizat satul olimpic?
- E un complex imobiliar foarte bine pus la punct. Sînt cîteva blocuri care au la parter săli cu jocuri, internet cafe, zone unde te poţi uita la film sau poţi să bei un ceai. Au amenajat şi un spaţiu în care în fiecare seară cîntă live diferiţi artişti. Asta e partea centrală, dacă pot spune aşa. Pe margini sînt case gen duplex unde stau sportivii. După JO am înţeles că vor fi locuite, unele fiind deja vîndute. E chiar fain să stai aici.

- Aţi întîlnit români în staţiune?
- Da. Sînt şi voluntari români. Se ocupă de noi şi ne ajută cu tot ce avem nevoie. E un sentiment plăcut să ai în jur persoane cunoscute.

Dana Plotogea:
"Este foarte frumos în Whistler, iar atmosfera olimpică se simte din plin. Nu am avut timp să ne plimbăm, pentru că avem probe pînă pe 23. Totuşi, am avut parte de cîteva experienţe amuzante. Pe 14 februarie, pe geamul unui sportiv francez era lipit un afiş pe care scria french kiss gratuit între 10 şi 12."

ROMÂNI LA JO 2010
sportiv    loc    probă
Paul Pepene    29    schi fond 30 km
Paul Pepene    37    schi fond 15 km
Petrică Hogiu    abandon    schi fond 30 km
Petrică Hogiu    57    schi fond 15 km
Cosmin Chetroiu/Ionuţ Ţăran    17    sanie
Paul Ifrim/Andrei Anghel    20    sanie
Valentin Creţu    31    sanie
Dragoş Staicu    abandon    schi alpin
Zoltan Kelemen    29    patinaj artistic
Katalin Kristo    33    short track 1.500 m
Raluca Strămăturaru    21    sanie
Mihaela Chiraş    abandon
Eva Tofalvi    locul 14    biatlon 7,5 km
Eva Tofalvi    19    pursuit 10 km
Eva Tofalvi    11    pursuit 15 km
Mihaela Purdea    39    biatlon 7,5 km
Mihaela Purdea    49    pursuit 10 km
Mihaela Purdea    41    pursuit 15 km
Dana Plotogea    49    biatlon 7,5 km
Dana Plotogea    52    pursuit 10 km
Dana Plotogea    81    pursuit 15 km
Reka ferencz    74    pursuit 15 km
Alexandra Stoian    85    biatlon 7,5 km
Monika Gyorgy    43    schi fond 10 km
Monika Gyorgy    55    schi fond 15 km
Monika Gyorgy    44    schi fond clasic
Edit Mikloş    abandon    schi alpin
Marinela Mazilu    19    skeleton

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (49)
 •  25 Februarie 2010, 04:17

Nu le place canada pentru doua motive: 1. S-au facut de ras ca sportivi si ca tara si 2. Sunt strugurii acri

 •  23 Februarie 2010, 01:16
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

nu sunt pensionar dar la asa un raspuns inteligent nu ma asteptam... daca iti place mizeria traieste in ea... acri sunt strugurii nu-i asa? mai bine in Romania cu manele si becali... hai jet cu tine ca esti prea prost

 •  23 Februarie 2010, 00:50
Postat de pe 23 Februarie 2010, 00:33

mie canada mi se pare o tara de pensionari. As trai in canada la pensie

de unde stii? ai vazut vreo statistica? asa ti se pare pentru ca esti un prost... Canada este una din tarile cu cel mai ridicat nivel economic unde lumea munceste pana la 65-70 ani si are cam acelasi procentaj de varste cu Romania... deci Romania are mai multi pensionari

Vezi toate comentariile (49)
Comentează