SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  INEDIT

Casa cu fantome » Stafiile a doi tineri îndrăgostiți bântuie de aproape 85 de ani clădirea în care funcționează Consulatul României la Rio de Janeiro și în care va fi inaugurată pe 6 august Casa Olimpică

Imagine din Curtea
interioară a Consulatului
General al României din
Rio FOTO Cătălin Tolontan +4   FOTO
Imagine din Curtea interioară a Consulatului General al României din Rio FOTO Cătălin Tolontan

Articol de - Publicat joi, 04 august 2016 00:00

La poalele Muntelui Corcovado, vizazi de stația de unde turiștii se urcă în trenul ce-i duce la celebra statuie Cristo Redentor, se află o clădire albă, cochetă, cu multe stegulețe "tricolore" înșirate pe balustrada balconului principal.

Construcția cu elemente arhitecturale specifice stilului portughez, veche de peste un secol și aflată în patrimoniul cultural brazilian, este proprietatea statului român și găzduiește misiunea diplomației României la Rio de Janeiro.

Casa este de o eleganță subtilă, locul în care se află e străbătut de cel puțin 4 milioane de turiști anual, dar povestea ce se ascunde în pereții acestei clădiri e și mai fabuloasă. "Poate concura fără nicio glumă cu telenovela Sclava Isaura, care a înnebunit întreaga Românie după Revoluția din Decembrie '89", garantează Ovidiu Grecea, consulul României la Rio de Janeiro. Iar povestea este una reală.

Proprietarul de portocali și amanta

La începtul secolului XX în zonă erau plantații întinse de portocali aflate în proprietatea lui Santos Sanders, unul din bogătașii perioadei. Sanders avea și o amantă care în 1910 i-a oferit un copil, o fată pe nume Isabela Maria. În cinstea acestui moment, latifundiarul a ridicat pentru mamă și fată o casă construită după conceptul celor trei corpuri separate: zona pentru locuit, zona pentru sălile de bal și recepții și corpul rezervat slugilor.
Anii au trecut și fetița brunetă cu ochi negri și tenul alb de porțelan s-a transformat într-o domnișoară de o frumusețe rară.

Iubire imposibilă

Aflată într-o zi de vară la scăldat în râul Rio, ce curge în apropierea casei, Isabela Maria, care împlinise vârsta de 16 ani, alunecă în apă și este salvată de un băiat pe nume Felipe. "Se spune că ar fi căzut intenţionat ca să fie salvata de cel mai frumos băiat din zonă, un metis cu tenul de culoarea havanelor", completează povestea diplomatul român aflat la a doua misiune în Brazilia.

Isabela Maria l-a întrebat atunci pe Felipe "Ce vrei să-ți ofer? Cere-mi orice și o să-ți dau!" Iar el a răspuns: "Laranjeiras". Adică "Portocalele". Felipe știa ce-i cere fetei. El era fiul liderului favelei Cerro Cora, aflată în apropiere și de unde erau luați scalvii pentru plantațiile de portocali deținute de Sanders, tatăl Isabelei, unicul moștenitor.

S-au spânzurat împreună

În ciuda diferenței claselor sociale din care proveneau, între cei doi tineri s-a înfiripat o poveste de dragoste, deşi familiile se opuneau. "Au urmat lupte de stradă, consilii de familie pentru a pune punct relației de iubire dintre Isabela și Felipe. Când au văzut că nu au niciun viitor împrenă, cei doi tineri au recurs la sacrificiul suprem și, la fel ca Romeo și Julieta, și-au luat viața. Au fost găsiți spânzurați în foișorul aflat în curtea interioară a casei Isabelei", continuă povestea Ovidiu Grecea.

Casa bântuită, cumpărată de statul român

După această cumplită tragedie, casa a fost abandonată și scoasă la vânzare, dar nu s-a găsit niciun cumpărător. Slugile au spus că despre clădire că e bântuită de fantomele celor doi îndrăgostiți. Timp de 7 ani, casa a rămas nelocuită, până în momentul în care ministrul de externe al României, Nicolae Titulescu, a cumpărat-o pentru statul român. "Titulescu a fost un vizionar al diplomației românești. El a demarat politica de consolidare a diplomației prin crearea de misiuni în țările-pilon de pe continente prin cumpărarea de proprietăți și înființarea de legații ale României în țările importante din lume. Iar Brazilia era pilonul Americii de Sud", explică consulul român de la Rio.

Cazinoul de după '90

Clădirea de la poalele muntelui Corcovado a rămas intactă și pe vremea comunismului. Niciun obiect nu a părăsit casa. Doar foișorul în care și-au luat viața Isabela și Felipe a suferit o mică schimbare. A fost construit un mic crematoriu, unde comuniștii ardeau documentele secrete. Acum, în locul crematoriului funcționează un grătar acoperit.

În schimb, după anii '90 au început să dispară câteva obiecte de mobilier din piele de Cordoba, în special scaune, bucăți din lambriurile din lemn negru de Amazon și câteva grilaje interioare, iar pietrele semiprețioase ale candelabrului din sala principală au fost înlocuite cu cristale din plastic. "Au rămas intacte în mod miraculos cele două vitralii care se mai găsesc doar la catedrala Notre Dame din Paris", mărturisește Grecea. Tot el spune că după Revoluția din decembrie '89, în Consulatul României de la Rio de Janeiro a funcționat un cazinou clandestin. "Nici acum, în Brazilia nu sunt legalizate jocurile de noroc, iar în această clădire s-au pierdut averi întregi la poker."

- Și fantomele mai bântuie clădirea?
- Bineînțeles. Sunt în continuare aici, dar bântuie organizat....

- Cum adică bântuie organizat?
- Au observat că sunt monitorizate chiar și ele... (consulul râde elegant)

Din momentul în care Ministerul de Externe a încuviințat ca în această clădire să funcționeze Casa Olimpică a României pe timpul Jocurilor de la Rio, construcția a intrat într-un proces amplu de renovare, care a durat din aprilie și până în urmă cu câteva zile. Inaugurarea este programată pe 6 august, în prima zi a întrecerilor olimpice.

Cu sau fără fantome.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (1)
dakesis
dakesis  •  04 August 2016, 12:10

batea vantul cand am fost eu pe-acolo in februarie... Foarte 'primitoare' cladirea, macar de-ar fi bantuita s-ar inregistra ceva activitate in cladirea aia, in loc de o perpetua vacanta

Vezi toate comentariile (1)
Comentează