Articol de Marian Ursescu - Publicat duminica, 07 august 2016 08:22
Tomas Ryde a pierdut bătălia cu omologul său din Angola, Filipe de Carvalha Cruz. Angolezul a jucat tot meciul în apărare în sistemul 5+1 și 4+2, lucru care a încurcat vizibil jocul României.
Nici la schimbări Ryde nu a fost deloc inspirat. Mutările de la 9 metri nu au dat roate, iar Geiger și Elisei nu au fost schimbate, deși pe bancă avea soluțiile pe același post cu Vizitiu și Hotea.
A riscat când a plecat de la București cu o singură extremă dreapta, lucru care l-a costat scump acum, după jocul slab al lui Chiper.
- Domnule Ryde, ce s-a întâmplat la meciul cu Angola?
- Cred că, după ce Angola a luat conducerea în joc, au contat două lucruri: jucătoarele au căutat-o cât de mult posibil pe Cristina, iar ea nu s-a antrenat mai mult de trei ori în șase săptămâni. Am spus la pauză că toată lumea trebuie să caute poarta, să jucăm de la o extremă la alta și să căutăm poarta. Ceea ce Alice și Mika nu au făcut în prima repriză, Laura și Cristina da. Au fost mai rapide și mai agresive decât noi, apoi, în a doua jumătate, am avut multe șanse și am ratat multe mingi din 6 metri.
- Multe jucătoare au evoluat rău în seara asta.
- Da, absolut, a fost un nivel scăzut. Cred că e presiune mentală, când cădem puțin, nu găsim o cale de a juca, nu găsim timingul și se simte presiunea. Cred că asta se întâmplă...
De ce nu ați schimbat atunci, spre exemplu pe Elisei, care a jucat total neinspirat?
- Pentru că nu am fost buni deloc, per total. Trebuie să te gândești, să le dai încredere jucătoarelor, să te ții de tactică, să continui să încerci cu Mika și Eliza conducătoare de joc, să joci cu Geiger, care voia să atace poarta, să fie mai agresivă, dar uneori iei deciziile greșite. Dar trebuie să jucăm împreună. Avem nevoie de asta. Unu la unu, Angola a fost mult mai bună decât noi, mai multă viteză, mai multă forță și agresivitate. Noi trebuia să cooperăm mai bine. A fost o colaborare perfectă între Geiger și Mika, pasa din afară, și apoi n-am mai făcut-o. Trebuie să repetăm ce a avut succes. Dar am sesizat că era mult stres la jucătoare, a fost foarte dificil să comunic cu ele. Trebuie să lucrăm la asta.
- Ce va fi la următorul meci?
- Va fi Brazilia. Cred că e favorita din această grupă, a învins Norvegia foarte ușor. Au multă energie, le ajută să joace în această arenă, bineînțeles, așa că nu suntem favoriți în acel meci, cu siguranță.
- Sunteți optimist?
- Nu, nu sunt. Va fi dificil pentru noi să ne ridicăm acum pentru că acesta a fost unul dintre meciurile-cheie, dar, de pe altă parte, nu știm ce va face Angola în această grupă. Va trebui să vedem. E altă zi, dar va trebui să săltăm capul, să avem încredere unii în alții, să jucăm cu mai multă energie, mai rapid. Cu Angola am jucat lent, le-am spus-o de mai multe ori, că trebuie să fim mai rapizi cu pasele.
- În România, înainte de plecare, ați spus la conferința de presă că România nu luptă la medalie aici.
- Nu înțeleg de ce spui asta. Cine a spus așa ceva? Suntem aici și ne luptăm pentru aur, toată lumea vrea medalia de aur. Suntem împreună de nu mai știu câte săptămâni, vrem o medalie, vrem aurul. Nu facem munca asta pentru distracție, e muncă grea, în fiecare zi. Sigur, jucătoarele sunt foarte dezamăgite acum, dar trebuie să se ridice și să lupte din nou, cu inima.
- Cum veți aborda următorul meci?
- Am jucat contra Braziliei de două ori cu mine antrenor, la Cluj, în Trofeul Carpați, și în acel meci important de la Campionatul Mondial. Trebuie să ne întoarcem spre acele momente, să jucăm tare, să jucăm mai mult fizic. Nu am jucat dur cu Angola, am avut doar două eliminări. E nevoie de mai mult contra Braziliei.
- Cât de mult va conta publicul?
- A, foarte mult. Și contra Angolei a fost, după o vreme, a apărut ceva presiune. Toată lumea din arenă ținea cu Angola, ceva de genul acesta. Dar trebuie să nu ținem seama de asta și să jucăm dur.
Au plecat dezamăgiți
România a fost susținută aseară din tribune de mulți sportivi și oficiali prezenți la Rio. Președintele și secretarul general al COSR, Alin Petrache și Ioan Dobrescu, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea și soția, Monica Niculescu, Irina Begu, Andreea Mitu, Raluca Olaru. Aceștia au scandat în dese rânduri ”România! România”!, la final le-au aplaudat pe fete, dar au plecat dezamăgiți spre Satul Olimpic.