SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  HANDBAL

Corespondență GSP din RIO » Alexandru Dedu, președintele FRH, spune că nu a văzut de mult în România o echipă atât de motivată: ”Am deplină încredere în fete. Putem urca pe podium!”

Articol de - Publicat luni, 01 august 2016 00:00

Alexandru Dedu nu a plecat cu echipa României, în această dimineață, spre Jocurile Olimpice de la Rio. 

Încă e sub tratament după accidentul grav suferit cu motocicleta acum mai bine de un an. I-ar plăcea însă să ajungă în America de Sud pentru că le-a promis fetelor din echipă că nu va mai ține cont de nimic dacă se vor califica în semifinale. Fostul pivot al naționalei masculine are încredere în Neagu și compania, dar nu vrea să pună presiune. "Și dacă nu vor lua medalie, tot fetele noastre rămân. Și faptul că s-au calificat la Olimpiadă e o mare performanță", subliniază șeful FRH.

- Ce așteptări aveți de la Jocurile Olimpice? În special de la echipa de handbal?
- Sincer, mi-ar plăcea să ne întoarcem cu o medalie. Cred că este o mare performanță însuși faptul că suntem acolo, că fetele s-au calificat.

- Credeți că e posibil să urce pe podium?
- Cred cu tărie! Întotdeauna am avut mare încredere în ele. Pentru că știu că au valoare. Știu ce pot!

- Ați luat o serie de măsuri la echipa României. Ați mers pe varianta cu antrenori străini și până acum a funcționat. Inclusiv la echipa masculină. Credeți că va fi o soluție bună?
- Deocamdată măsurile pe care le-am luat împreună cu colegii mei s-au dovedit câștigătoare. Cred că sportul românesc, în general vorbesc, este mult în urma țărilor bine dezvoltate, care au investit mult în ultima vreme în știința sportului. În opinia mea, pe termen scurt, pentru a arde niște etape, este vital să apelăm la profesioniști din alte țări. Și nu mă refer aici doar la antrenori.

- Dar la ce?
-Datoria noastră, a celor care sesizăm că sportul românesc trece printr-o revoluție, să o numesc așa, este să pregătim profesioniști în tot ceea ce înseamnă sport. Și nu numai antrenori, ci și preparatori fizici, analiști sportivi, psihologi, toate nișele care nu sunt acoperite și în care oamenii nu au pregătirea specifică pentru așa ceva. Dacă vrem să continuăm să ne batem cu cei mai buni din lume trebuie să angajăm profesioniști.

Relație bazată pe respect

- V-a îngrijorat evoluția fetelor în turneul din Norvegia? Au fost ultimele meciuri înainte de debutul la Rio și echipa nu a arătat chiar bine.
- Nu mă simt confortabil când echipa țării mele pierde. Sunt convins însă că s-au urmărit niște obiective. Tomas a trimis un mail către noi toți în care a explicat niște lucruri, niște gânduri.

- I-ați cerut dumneavoastră lămuriri?
- Nu, nu, nu! Relația noastră se bazează pe respect. Fiecare își cunoaște atribuția și funcțiile. Pentru lucrurile de zi cu zi ale naționalei comunicăm prin antrenorul federal, care este și team-managerul echipei. Dacă sunt lucruri care nu suportă amânare, în care e nevoie de o decizie imediată, atunci intrăm și vorbim direct. În schimb, el trimite programul și ceea ce dorește pentru echipa națională cu foarte mult timp înainte, iar datoria mea e să îi îndeplinim ceea ce își propune el în pregătire. Deja ne-a obișnuit, e bine pentru noi să așteptăm deznodământul la ceea ce se va întâmpla și apoi să facem comentarii.

"O echipă în adevăratul sens al cuvântului"

- Veți ajunge la Rio pentru turneul de handbal?
- E greu pentru mine, cu problemele pe care le am eu cu piciorul, dar le-am spus fetelor că vreau să-mi dea motiv să mă sui în avion.

- Care ar fi motivul ăsta?
- Dacă suntem în semifinale, plec la Rio!

- Ați avut o ultimă discuție cu fetele înainte de plecare. Ce le-ați spus?
- Este o motivație incredibilă în cadrul acestei echipe, o motivație cum rar mi-a fost dat să văd. Este o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Se sprijină una pe alta, se acceptă, se sfătuiesc, au cuvinte de spus. Important e că-și spun și lucrurile care deranjează, e ceva nemaipomenit. Fetele știu și realizeză ce înseamnă Jocurile Olimpice. Eu doar atât le-am spus, că indiferent de rezultatul de la Olimpiadă, ele tot fetele noastre sunt, că sunt cele mai bune handbaliste din România și că ne reprezintă. Le mulțumim că au ajuns acolo.

- Încă o dată s-a arătat în turneul din Norvegia că România depinde foarte mult de Cristina Neagu. Împărtășiți această părere?
- Cum Dumnezeului să am altă părere? Cristina Neagu este cea mai bună jucătoare de handbal din lume. Doar simpla ei prezență în teren obligă echipa adversă să-și modifice jocul! Să dea Dumnezeu să fie sănătoase și ea, și toate celelalte fete!

- Cum apreciaţi grupa? În afară de Angola, toate favoritele au ajuns în grupa A. Și Brazilia a ales să joace aici, tocmai pentru a avea un traseu relativ mai ușor, un adversar mai facil în "sferturi".
- Și eu am gândit tot la fel. Am zis, înainte de tragerea la sorți, să avem grupă grea și încrucișarea mai ușoară, dacă poți zice astfel. Meciul important e în sferturile de finală. Eu cred că și Angola o să iasă cu puncte din grupa asta. E o echipă cu calități. Noi trebuie să fim în 1-4.

Competență din străinătate

- Sunt voci care spun că Tomas Ryde a condus naționala prin corespondență, că a stat foarte mult acasă în Suedia.
- Două lucruri vreau să spun, legat de acest aspect. Primul, întrebați-le pe fete ce înseamnă apropierea dintre ele, cât de mult discută între ei, și al doilea, îmi tai capul dacă există un antrenor în liga română, care să vadă mai multe meciuri de campionat decât Tomas! Analistul nostru video, Radu Cheregi, îi trimite toate meciurile și Tomas e la curent cu absolut tot. Același îl lucru face și Xavier Pasqual la băieți.

- Portarii se bucură foarte tare de aducerea lui Jaime Forte, spaniolul care a fost adus de curând să se ocupe de goal-keeperi. Puteți să dați detalii?
- Tomas mi-a spus acest lucru în acel mail, că evoluția Denisei Dedu a fost fantastică, progresul ei, ibericul o place foarte mult. Sunt puțini antrenori de portari în lume foarte bine cotați. Jaime e unul dintre ei.

- Ați semnat un contract cu el?
- Suntem foarte aproape să semnăm un contract pentru echipele naționale A, fete și băieți. Discuția mea cu el a fost de felul următor: «Vino, avem nevoie de ajutor, hai să ne cunoaștem, hai să vedem dacă îți place și dacă dorești apoi să continui».

- Și care a fost impresia lui? E mulțumit?
- Mai mult decât mulțumit. El se va ocupa de portarii loturilor naționale A, o să treacă prin cantonamentele tuturor echipelor naționale și o să fie prezent câte o săptămână și în toate Centrele de Excelență. În toate aceste acțiuni o să aducem antrenorii cu portarii care să învețe. Au de la cine.

- Depinde mult viitorul handbalului românesc de prestația fetelor la Olimpiadă? Sunt multe echipe acum care au mari probleme cu banii. Autoritățile locale nu mai vor să ajute!
- Cred că handbalul este într-un trend pozitiv evident. Sunt multe comunități acum care vor să-și facă echipă. Handbalul, indiferent de rezultatul de la JO, va merge înainte. Eu am crescut într-un handbal dominat de Steaua și Dinamo. La fete erau Chimistul Rm. Vâlcea, care era Dumnezeu, Știința Bacău, Rulmentul Brașov. Aceste echipe au decăzut, unele au dispărut. Au apărut altele și așa va fi în continuare.

Situație încurcată

- Sunt foarte multe echipe cu transferurile blocate...
- Nu sunt foarte multe. Clujul e aproape să stingă toate litigiile, dar Ploieștiul are probleme majore. Sigur ar mai putea fi niște memorii apărute recent și de care eu încă nu știu.

- Naționala de tineret a mai luat o medalie la Mondiale. De obicei, generațiile care au luat medalii la tineret au confirmat apoi și la senioare.
- Pragmatic vorbind, la o rată de două jucătoare pe generație, bune și foarte bune, viitorul echipei naționale e asigurat. Dacă vin mai multe, aur! În generația care și-a încheiat acum junioratul, avem trei-patru jucătoare care eu cred că o să aibă un cuvânt de spus la viitoarea Olimpiadă.

- Cluburile nu s-au bătut însă să le aibă în curte anul trecut, când au licitat pentru ele. De ce?
-Sunt crude totuși. Aceste tinere au avut un an greu, au susținut bacalaureatul. Cluburile nu au prea multă răbdare. Finanțatorii cer rezultate, la fel președintele de club, antrenorul. Noi nu putem impune nimic. Acțiunile care s-au făcut prin impunere au dus la eșec.

- Cu banii cum stați la federație?
- Anul trecut a fost cel mai mare buget din istoria federației. COSR-ul și Ministerul Sportului ne-au ajutat foarte mult. La fel acum, ne-am dus la COSR și am cerut materiale de pregătire de ultimă generație. COSR ni le-a pus la dispoziție. La finanțarea mare pe care am avut-o am răspuns însă pozitiv. Am adus o medalie la Mondiale

- Probabil că și acum se așteaptă un rezultat la Rio!
- Cei de la COSR au fost mai mult decât deschiși față de noi. Corecți. Aceeași șansă cred că au dat-o tuturor. Faptul că speră prin noi la o medalie e îmbucurător.

Prime de la COSR

- Au existat ceva probleme legate de bani, de premierea de după Mondialul de anul trecut. S-au rezolvat?
- Așa este. A fost o neînțelegere apropo de ceea ce s-a transmis. Eu le sunam pe fete - pe fete, vorbeam de fapt cu Elisei, căpitanul. Le spuneam de banii pe care îi iau ele până la momentul în care au ajuns în competiție și ele au crezut că pentru meciul respectiv doar. Eu le-am explicat. Premierea am gândit-o în așa fel încât să dublăm suma legală acordată de minister. La final, când s-a tras linie, fetele au primit mai mulți bani decât le-au fost promiși. Fiindcă au intervenit Guvernul, Niro și cred că au fost niște bani meritați.
Nu banii sunt esențialul, dar viața sportivilor e scurtă, nu?
- Nu e de comentat. Și eu am fost sportiv și știu.

- Le-ați promis o primă și pentru medalie la JO?
- Sunt primele promise de COSR. Sunt niște prime consistente, suntem în primele țări la acest nivel. Le-am zis, fetelor, la stadiul de glumă. Noi luăm o medalie, dar suntem 21 în lot, cu tot stafful. E însă sport de echipă și impactul e foarte puternic.

3 participăriare echipa feminină la Jocurile Olimpice până acum: Montreal 1976, Sydney 2000 și Beijing 2008. După locul 4 în Canada, au urmat două locuri 7

4 jucătoaredin lotul României au mai fost prezente la o ediție a JO: Brădeanu, Neagu și Chintoan pentru România, Szucs pentru Ungaria. Dintre toate, Brădeanu a fost la două ediții: Sydney 2000 și Beijing 2008

Programul jocurilor echipei României

  • 7 august: România - Angola, ora 01:50
  • 8 august: România - Brazilia, ora 22:40
  • 10 august: România - Muntenegru, ora 17:30
  • 12 august: România - Spania, ora 20:40
  • 14 august: România - Norvegia, ora 22:40

TELEVIZARE TVR

Citește și

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
tihi
tihi  •  01 August 2016, 13:00

Motivatia nu este de ajuns la o olimpiada.Acolo sint cu putine exceptii,cele mai bune echipe....Vad o finala Norvegia-Brazilia...

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  01 August 2016, 09:59

...da... avem oarecare sanse la medalia de bronz...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează