Articol de Marian Ursescu, Luminiţa Paul - Publicat duminica, 07 august 2016 00:00
Anastasia Mâskina, șefa echipei olimpice de tenis a Rusiei, spune că Simona Halep ar fi reprezentat o amenințare pentru celelalte jucătoare de pe tablou.
N-a mai jucat din 2007, dar încă nu s-a retras în mod oficial. E prima rusoaică învingătoare într-un turneu de Mare Șlem, la Roland Garros 2004, și a fost numărul 2 mondial. E greu de crezut că va mai reveni pe terenuri, deși câteva compatrioate care i-au fost contemporane încă joacă, Svetlana Kuznețova sau Maria Șarapova.
A avut probleme mari la umărul drept, a luat o pauză, dar nu s-a mai întors. Între timp, a născut de trei ori, trei băieți, Jenia, 8 ani, Gheorghi, 6 ani, și Pavel, 4 ani, iar din 2013 este căpitan nejucător al echipei de Cupa Fed a Rusiei.
La 35 de ani și după trei nașteri e la fel de subțire ca în vremurile când juca. Iar ochii verzi, priviți de aproape, fascinează. Acceptă un dialog scurt în Satul Olimpic, în Zona Internațională.
Tocmai stătuse de vorbă, pe șezlonguri, cu antrenoarea Ekaterinei Makarova, Evghenia Maniokova. Mâskina se ocupă de delegația de tenis feminină din Rusia la JO de la Rio. Are grijă ca fetelor ei să nu le lipsească nimic, în măsura posibilităților. "Sunt un om de echipă. Mereu am fost", spune ea.
Deși poate îi mai fuge gândul la semifinala pierdută la Atena 2004 în fața lui Justine Henin, după ce a condus cu 5-1 în setul decisiv. Sau poate nu.
Acum e aici, alături de Kuznețova, Pavliucenkova, Makarova, Kasatkina și Vesnina. Și e bucuroasă că Simona Halep nu joacă, ar fi fost o amenințare pentru sportivele ei.
- Anastasia, ești din nou la Jocurile Olimpice, dar nu ca să concurezi, ci ca să te ocupi de jucătoarele din Rusia. Cum e această postură?
- Când ești antrenor trebuie să-ți faci griji pentru toate jucătoarele, să ai grijă să se simtă confortabil în Satul Olimpic. Mai ales fetele, care sunt obișnuite să stea la hotel. Aici o poveste puțin diferită. Deci, da, e mai mult stres, cu siguranță!
- Trebuie să stea două în cameră?
- Nu, nu, am fost norocoase să fim repartizate câte o jucătoare într-o cameră și asta e foarte bine.
- Ai experiența din Fed Cup, unde ești căpitanul nejucător al echipei Rusiei, te ajută într-un fel?
- Tot e diferit pentru că aici e și simplu, și dublu, fetele pot chiar juca una împotriva alteia, e altfel de turneu. Ne-am antrenat împreună, zi de zi, pentru toate variantele, iar lucrurile s-au netezit treptat.
- Cum ți se par terenurile?
- Lente. Un pic murdare. La antrenamentele din zilele trecute a fost greu pentru că încă se lucra, era ceva zgomot în jur, dar, până la urmă, e OK.
- În comparație cu alte ediții ale Jocurilor Olimpice însă...
- E dificil de spus pentru că la Londra a fost foarte bine pentru că s-a jucat la Wimbledon, nu s-a schimbat nimic acolo. Eu am jucat la Atena, în 2004, vremea a fost călduroasă, dar mi-a plăcut arena, era frumoasă. Așa că... până la urmă suntem aici, trebuie să ne obișnuim și să muncim din greu.
Poate câștiga la US Open
- Trebuie să te întrebăm ceva și despre jucătoarele române. Ce crezi despre Simona Halep?
- Dar ea nu joacă aici, nu?
- Nu.
- E o jucătoare grozavă. De fapt, suntem norocoase că nu e la Rio, avem mai multe șanse. Cu siguranță, dacă ar fi venit aici, ar fi fost una dintre pretendentele la aur. Aveți una dintre cele mai mari jucătoare din istorie în țara voastră. Tocmai a câștigat la Montreal, a arătat un tenis foarte bun înainte de US Open, cred că are un program bun înainte de New York, o pregătire bună și are o șansă mare acolo.
- Crezi că e capabilă să câștige un turneu de Mare Șlem? E o întrebare care se tot pune, există ceva presiune asupra ei din acest motiv...
- Cu siguranță e capabilă. Presiunea aceasta există și în alte țări, plus că atunci când joci îți pui și tu presiune. Mi se pare că e una dintre marile favorite să se impună la US Open.
"Nu pot șterge această amintire"
- Tu ai făcut istorie pentru Rusia în 2004, la Roland Garros, ai devenit prima jucătoare din țara ta care a cucerit un titlu de Mare Șlem. Cum a fost pentru tine atunci?
- (râde) S-a întâmplat acum multă vreme! E, clar, unul dintre cele mai mari momente din viața mea, ceva ce voi purta întotdeauna cu mine. Nu pot șterge această amintire și sunt foarte fericită că am făcut acest lucru, că l-am reușit.
5.600.000 $a câștigat Anastasia Mâskina din tenis
10titluri a cucerit rusoaica, între 1999 și 2005, și a jucat alte 9 finale
Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro