Articol de Ionuţ Coman - Publicat miercuri, 13 iulie 2016 00:00
România va avea o reprezentare numeroasă în Brazilia, la tenis de masă. Vor fi cinci sportivi și doi antrenori.
Tenisul de masă românesc merge la Rio cu speranță și mândrie. Speranță pentru că Eliza Samara și colegele sale au șanse să urce pe podiumul olimpic. Mândrie pentru că sportul cu mingea de celuloid va avea șapte reprezentanți în Brazilia, cinci sportivi și doi antrenori.
Cu moralul ridicat și plini de optimism, Samara, Bernadette Szocs, Adrian Crișan și Ovidiu Ionescu au intrat în cantonament la Constanța, unde se pregătesc sub comanda celor doi tehnicieni, Viorel Filimon și fiul său, Andrei, ultimul preluând în urmă cu câteva luni conducerea lotului masculin.
Lipsește doar Daniela Dodean-Monteiro, care se antrenează în Portugalia. "Dodean vine pe 18 iulie și va rămâne câteva zile în București, unde va face un test de efort, pentru că pe ultimul l-a ratat, din cauza operației de apendicită", explică Viorel Filimon.
Antrenamente cu zâmbetul pe buze
Atmosfera este destinsă, sportivii înfruntând canicula cu zâmbetul pe buze. "Este foarte, foarte bine în cantonament la Constanța. Sunt aceleași condiții ca la Rio, multă apă, mult soare. Ne aclimatizăm cu atmosfera din Brazilia. Suntem un grup unit", spune Ovidiu Ionescu. Nu este însă timp de vacanță.
"După vreo cinci ani, am reușit să reluăm seria cantonamentelor, iar acesta coincide cu ultima pregătire înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, după stagiul de o săptămână de la Buzău. Condițiile sunt bune, facem două antrenamente pe zi, combinate cu pregătire fizică pe plajă și relaxare, seara, cu o baie în mare. În urmă cu patru ani, înainte de Londra, tot la Constanța ne-am pregătit, însă doar cu fetele, pentru că Adi Crișan, singurul calificat la masculin, a preferat să rămână în Germania", adaugă antrenorul lotului feminin. Viorel Filimon mai are însă niște motive de supărare.
Nu au cu cine să facă sparring
"Avem speranțe la medalii, dar problema sunt asiaticele, care mereu prezintă ceva nou, iar lotul este suficient de mare astfel încât să lucreze la modelarea jocului după viitorii adversari. Noi avem aici doar două fete, iar în România nu avem niciun jucător care să se apere, astfel încât să facă față cerințelor la acest nivel. Probabil că și asistența științifică la ei este pusă la punct. Noi nu avem nici medic, iar masorul vine din când în când, doar în situații de urgență. Ideal ar fi să lucrăm în formula asta, poate chiar mai lărgită, tot timpul. Din păcate, ne întâlnim de două-trei ori pe an și maximum o săptămână. Acum este prima oară când stăm împreună aproape o lună. Ar trebui să avem antrenor, secund, medic, masor, cameraman, o întreagă formație, așa cum au țările mari din tenisul de masă".
Pariu pe echipe
Marele pariu îl reprezintă echipa feminină, unde Samara, Dodean și Szocs au capacitatea să câștige o medalie. "O medalie olimpică pe echipe ar fi o minune. Noi nu suntem printre favorite, plecăm de pe poziția a 10-a și încercăm să ne autodepășim. Este greu de presupus că vom urca pe podium, dar nu vom face rabat de la nimic ca să ajungem acolo!", promite Viorel Filimon.
"Sunt foarte bucuroasă că merg la Rio, pentru că visul meu a fost să mă calific la Jocurile Olimpice. Îmi place la Constanța, facem antrenamente bune. Sper să repetăm performanța de la Beijing și să ajungem cel puțin în primele opt. Ba chiar să facem pasul către o medalie. Suntem o echipă unită și am lângă mine două fete care mă încurajează", adaugă mezina lotului, Bernadette Szocs, care își face debutul la Jocurile Olimpice la 21 de ani.
Nicio surpriză din partea campioanei europene en titre, Samara, nu este scoasă din calcul. "Titlul european al Elizei este obținut în fața unor chinezoaice naturalizate, împotriva cărora a jucat de multe ori și s-a acomodat cu stilul lor. Pe celelalte mai mult le vedem și, din când în când, se mai întâmplă să le mai întâlnim la vreo partidă. Va fi cu totul diferit la Rio. Noi tragem să intrăm în primele opt atât la individual, cât și pe echipe. Eliza va intra, probabil, în turul al treilea și va trebui să câștige vreo patru meciuri ca să ia medalie. Dar acele întâlniri vor fi cu crema tenisului de masă mondial", mărturisește Viorel Filimon.