SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GSP LIVE

VIDEO Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”

Mihaela Melinte s-a emoționat în timpul dialogului de la GSP Live
Mihaela Melinte s-a emoționat în timpul dialogului de la GSP Live

Articol de - Publicat joi, 05 august 2021 13:32 / Actualizat joi, 05 august 2021 19:16

Mihaela Melinte (46 de ani) e antrenoarea care nu a fost trimisă la Tokyo pentru a sta alături de sportivii ei în finalele de la Jocurile Olimpice. Chiar și așa, Bianca Ghelber a reușit o performanță neașteptată, locul 6 la aruncătoarea cu ciocanul, iar Alexandru Novac s-a calificat în finala de sâmbătă la aruncarea cu sulița.

Aflată acasă, în Bacău, fosta campioană mondială și europeană Mihaela Melinte a vorbit în direct la GSP Live despre momentul anterior din viața ei în care prezența la Jocurile Olimpice i-a fost interzisă. S-a întâmplat pe 27 septembrie 2000, pe stadionul din Sydney, în timp ce atleta româncă se pregătea de încălzirea pentru finală. 

VIDEO Mihaela Melinte a izbucnit în lacrimi la GSP Live: „Puneți-vă în situația mea!”

Când m-am apucat de atletism, am făcut întâi aruncarea greutății și a discului. Prin 1990, am început să ne jucăm cu ciocanul în vestiar. Nu apăruse încă proba la fete. Am întrebat cât aruncă băieții. Mi s-a spus că 65 de metri. “Wow, așa de mult?! Eu nu o să arunc niciodată atât”. La primul concurs, am ieșit campioană națională cu 28 de metri. În 1994, aruncam deja 64 de metri
- Mihaela Melinte, fostă campioană mondială în atletism

Melinte era la acel moment campioană europeană și mondială, deținătoare de record mondial și favorită în proba olimpică feminină de aruncarea cu ciocanul, proaspăt introdusă în calendarul Jocurilor. Amintirile ei sunt încă puternice după 21 de ani: 

„Trebuia să câștig la pas acel concurs și să fac record mondial, eram mare mare favorită. Nu vreau să mă mai trezesc în ziua aia. Am avut un șoc atunci. Arbitrul de acolo mi-a arătat lista și eram tăiată de pe listă. Cum să mă tai cu pixul de pe listă? 

Se știa chestia asta de trei luni și tu mă lași să ajung la Jocuri Olimpice?! De ce? A picat cerul pe mine. Mi-am chemat antrenorul care era în tribună. A sărit gardul, a venit șeful de la controlul doping și și-a cerut scuze că nu pot să concurez”. 

Melinte a fost scoasă din concurs, din stadion și din istoria Jocurilor Olimpice din cauza unui test doping făcut cu trei luni în urmă, după o competiție la Milano. 

În proba campioanei din România fuseseră depistate urme de nandrolon, un steroid anabolizant interzis. Sportiva a fost suspendată doi ani, însă a susținut mereu că era nevinovată. Ulterior, laboratorul din Roma - unde fusese făcută analiza probei - a fost supus unor controale care au scos la iveală mai multe nereguli. „La Roma mi-au verificat proba B și proba aia era desfăcută. De unde știau ei că sunt dopată? În anul respectiv, avusesem cel puțin 25 de controale doping”. 

Nu înțeleg oamenii care vorbesc atât de rău despre cineva care a folosit, care a fost dopat. Mai întâi de toate, știi tu că a luat sau nu a luat? Și dacă a luat, e sănătatea lui. Lăsați acel om în pace! Nu îl luați că «nu are ce căuta în atletismul românesc»
- Mihaela Melinte, fostă campioană mondială și europeană

După suspendare, Melinte a mai concurat timp de șapte ani, însă performanțele ei nu au mai fost niciodată aceleași. Atleta devenită apoi antrenoare spune că apăsarea psihică a momentului Sydney 2000 e încă acolo: „Nimic nu a reușit să mă ridice în perioada aia de suspendare. Psihicul nu mi s-a ridicat. Am avut un psiholog abia în 2003, după suspendare, dar trebuia să fi avut în timpul suspendării. Abia în 2006 sau 2007 am avut un psiholog foarte bun care m-a mai pus pe picioare”. 

Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”
Mihaela Melinte în plin efort, în proba de aruncarea ciocanului

„Doar copiii mei pot vindeca rana asta, dacă iau două medalii”

 În timpul dialogului, Melinte s-a emoționat și a izbucnit la un moment dat în lacrimi. S-a redresat rapid și a continuat discuția. 

Reporter: Simțiți că a rămas stigmatul ăsta asupra dumneavoastră? 
Melinte: Puneți-vă în situația mea! Normal, rana e încă deschisă. Nici nu… (se emoționează)

- Se va vindeca vreodată rana asta? 
- Cu două medalii luate de sportivii mei. Dacă nu mi s-a dat mie medalia acolo, măcar să ia ei. S-a câștigat la Sydney cu 71 de metri. Eu dădeam 71 de metri cu ochii închiși. După 2000, nu am mai avut chef să fac asta. Organismul meu respingea total tot. Din momentul ăla am zis că nu mai fac.

- Vă amintiți cea mai grea zi din cei doi ani de suspendare? 
- (Râde nervos) O zi grea am avut…în 2003…la Mondialele de la Paris. (îi dau lacrimile) Când începeam să mă ridic și eu în pic (n.r. - după suspendare), am intrat în finală. Crainicul arenei ne-a făcut prezentarea și în momentul în care a strigat numele meu tot stadionul a început să huiduie. Și atunci a picat cerul pe mine. Am zis: „Nu se poate așa ceva!”. Abia după aia am aflat că se întâmplase un incident la prăjină unde își dăduse unul chiloții jos și arătase fundul către public. Reacția publicului era față de momentul ăla. În mintea mea era că huiduielile sunt pentru mine. N-am mai putut să fac nimic la  concurs. Abia am tras de mine.

Impresarul Mihaelei Melinte, condamnat pentru trafic de substanțe dopante

Proba care i-a adus suspendarea Mihaelei Melinte a fost luată în iulie 2000, la Milano. La scurt timp după acest concurs, sportiva din România a fost prinsă într-un raid al poliției franceze la domiciliul cuplului Silviu și Carmen Hodoș, doi români anchetați pentru implicarea într-o rețea de trafic de substanțe dopante. Silviu Hodoș era impresarul Mihaelei Melinte. 

„S-a întâmplat exact după concursul de la Milano. Aveam un concurs în Franța, a trebuit să stau în garsoniera lor. Silviu Hodoș era managerul meu. A venit poliția dimineața, ieșisem din casă, pe alee. Au spus că trebuie să mergem la poliție, am stat o zi întreagă. Am fost hărțuită, mi s-au luat păr, sânge și urină. Am fost vreo 5-6 sportivi în situația asta. Rezultatele lor de acolo m-au ajutat foarte mult. Acolo a apărut tot ce folosisem eu cu doi ani înainte. Eram curată. Sunt foarte fericită pe chestia asta. Puteam să dau statul francez în judecată dar eu, inimă bună, nu am făcut treaba asta”, a povestit Melinte în direct.

 O altă sportivă prinsă în raidul din 2000 a fost aruncătoarea de suliță Ana Mirela Țermure. Un an mai târziu, și ea a fost depistată pozitiv cu norandrosteron și suspendată doi ani. Țermure este acum tot antrenoare de atletism. Povestește Melinte: “Pe ea o luase poliția din gară. Noi suntem acum cele două antrenoare dopate despre care unii spun că nu avem ce căuta în atletismul românesc. Nu m-am gândit nicio secundă că din cauza trecutului nu am fost trimisă la Tokyo”. 

La 8 ani după acest raid, în 2008, Silviu și Carmen Hodoș au fost condamnați de justiția franceză la 9 luni, respectiv, un an de închisoare cu suspendare. Mihaela Melinte spune însă că “nici nu m-a interesat chestia asta. E problema fiecăruia, fiecare își asumă ce face”. 

La 46 de ani, antrenoarea Mihaela Melinte a recunoscut că i s-a propus să se dopeze, dar a refuzat: ”Mi s-a propus și mie ca să progresez să folosesc ceva substanțe, dar am refuzat. Fiecare decide pentru el. Poate sunt unii care ar face orice pentru performanță, dar eu nu m-am gândit nici o secundă. Am făcut performanță pe curat. Trebuie să te gândești și la tine, la sănătatea ta. Dacă ești femeie, trebuie să te gândești că poate vrei să faci copii. Substanțele astea nu sunt bune”. 

Dacă aș fi folosit ceva, ar fi fost problema mea corect. Dar, așa, când știi că ești nevinovat cum te simți. E bine că Dumnezeu e mare. 
- Mihaela Melinte, fostă campioană mondială și europeană

Am făcut doi ani de handbal la școală, apoi la CSȘ. Eram portar, apăram foarte bine. Cred că aș fi făcut o carieră mai mare decât Luminița Huțupan și acolo aș fi câștigat mult mai mulți bani 
 - Mihaela Melinte, fostă campioană mondială în atletism

La atletism, am ajuns în clasa a noua. Nu îmi plăcea să alerg ca nebuna, eram mai slăbuță. Profesorul s-a rugat de mine să fac atletism și ca să nu mă mai caute am zis: “Dacă nu îmi dă o pereche de adidași, nu vin”. I-am primit și din bun simț a trebuit să încep să fac sport 
- Mihaela Melinte, fostă campioană mondială în atletism

Citește și:

Larisa Iordache, primul interviu după abandonul de la Jocurile Olimpice: „A venit momentul să-mi pun sănătatea pe primul plan”

Simfonie în KD major » SUA defilează la baschet cu trupa din NBA! În finală, după o revenire de senzație

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (7)
cornel86
cornel86  •  08 August 2021, 15:21

Sa inceteze cu vaiecareala si sa-si asume macar acum ce a facut! Nu i-a bagat nimeni cu forta seringa cu nandrolon. Si faptul ca performantele de dupa suspendare nici macar nu s-au apropiat de cele anterioare spune foarte multe. Nu-i vorba, ca la nivelul Ah, si ciocanul ce-l arunca baietii e aproape de 2 ori mai greu decat cel pe care l-a aruncat dansa (7.2kg vs 4kg).

1618597915124142
Alexandru Chis  •  06 August 2021, 08:01

De ce se vaicareste? Dupa ce a fost depistata ca facea trafic cu sibstante dopante, acum vrea sa fie uitat acel moment penibil pentru atletismul romanersc? Rusinos!

penultimul
penultimul  •  05 August 2021, 21:29

Hai ca in prima jumatate a articolului am crezut ca a fost o eroare - dar cind managerul era si traficant de substante.... dovezi circumstantiale abunda. Pe urma cind a declarat ca dopajul e o chestie privata ce tine de sanatatea fiecaruia mi-am zis ca asta e - genul de articol - asa nu , asa da

Vezi toate comentariile (7)
Comentează