SPORTURI  »  RUGBY  »  CORONAVIRUS

Premierul intervine în cazul Științei Baia Mare, echipa de rugby blocată în Africa de Sud: „O aeronavă va zbura la Pretoria”

Știința Baia Mare este campioana României la rugby // foto: Facebook @ CSM Stiinta Baia Mare
Știința Baia Mare este campioana României la rugby // foto: Facebook @ CSM Stiinta Baia Mare

Articol de GSP - Publicat duminica, 28 noiembrie 2021 12:18 / Actualizat duminica, 28 noiembrie 2021 13:28

Eduard Novak (45 de ani), ministrul Sportului, a asigurat că delegația campioanei României la rugby, CSM Știința Baia Mare, blocată în Bloemfontein, capitala judiciară a Africii de Sud, va reveni „în deplină siguranță” în țară. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă (54) a transmis că o aeronavă va fi trimisă în Africa de Sud pentru a-i aduce pe români acasă. 

  • CONTEXT: Zborurile din Africa de Sud către Europa au fost anulate după apariția unei noi variante de coronavirus, Omicron, extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de știință. 
  • Aflată în orașul Bloemfontenin pentru turneul de rugby „Toyota Challenge Cup”, delegația campioanei României, CSM Știința Baia Mare, a rămas astfel blocată în țara africană.

UPDATE ora 13:15 - Premierul Nicolae Ciucă anunță rezolvarea situației 

Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat la începutul ședinței de Guvern de astăzi că o aeronavă Tarom va fi trimisă la Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud, pentru a prelua delegația echipei de rugby, precum și pe ceilalți cetățeni români blocați în țara africană din cauza noilor restricții de circulație.

„Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50-55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să îşi extragă cetăţenii din Africa de Sud. Vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Nicolae Ciucă. 

Știrea inițială - Eduard Novak: „Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor”

După ce clubul băimărean a anunțat că a făcut „demersurile necesare de repatriere a delegației sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Primul Ministru al României respectiv Autoritățile Județene”, Eduard Novak, ministrul Sportului, a intervenit și a publicat un mesaj pe contul personal de Facebook. 

„Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe.

Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe «zimbri», cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării.

Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, este mesajul integral al ministrului.

România ia primele măsuri anti-Omicron

Libertatea scrie că românii care se întorc din șapte state din sudul Africii (Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho, Mozambic și Namibia) vor intra în carantină pentru 14 zile și vor putea ieși în a zecea zi doar dacă prezintă un test negativ.

De asemenea, cetățenii care fac parte din cele șapte state trecute pe lista roșie de autorități nu vor intra în România în următoarea perioadă.

Citește mai multe știri din sporturi: 

Emma Răducanu - Gabriela Ruse » Demonstrativ de gală la Londra

Ana-Maria Popescu, desemnată cea mai bună spadasină din lume: „Sunt dovada vie că visele devin realitate!”

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (4)
titiduru22
titiduru22  •  28 Noiembrie 2021, 21:07

Cine i-a trimis acolo sa plateasca si pentru intoarcere .

tipsy
tipsy  •  28 Noiembrie 2021, 14:19
Postat de dora pe 28 Noiembrie 2021, 13:42

Bine că se fac demersuri, pe mulți bani publici, ca să ii aducă în țară. Dar știe cineva ce cautau acolo, participau la vreo competiție oficială sau erau în vacanță?

Asta ti se pare tie un exemplu de proasta folosire a banilor publici, ca se plateste o aeronava pentru a aduce oamenii in tara? Este o situatie neprevazuta, platesc si ei taxe si impozite si au nevoie de ajutor. Legat de motivul deplasarii, scrie mare si clar in articol.

csa.regal.comedy
csa.regal.comedy  •  28 Noiembrie 2021, 14:10

Sa ramana acolo sa invete rugby

Vezi toate comentariile (4)
Comentează