SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA - IRLANDA 10-44

FOTO Pierduţi în marea verde! România a pierdut clar cu Irlanda, diferenţa dintre cele două "naţionale" fiind la fel de evidentă ca numărul de spectatori din tribună

Articol de , - Publicat duminica, 27 septembrie 2015 20:44

E duminică şi Londra e paralizată în zona Wembley. Toate drumurile duc în Wembley Park, locul unde se dispută Irlanda-România, meciul din grupa D în Cupa Mondială.

Totul e verde în jur, iarba, copacii, dar şi "rîurile" de oameni care curg spre stadion. Toţi poartă tricoul verde al reprezentativei Irlandei. Unii sînt şi vopsiţi pe faţă, avînd "trifoiul" aducător de noroc.

Pîlcuri mici de români se disting vag în tricourile lor galbene, în verdele de pe Wembley. Nu mai sînt nici scaune libere. E şi o mînă de francezi care cîntă La Marseillaise, imnul Franţei. Peste tot răsună însă "The Soldiers' Song", imnul Irlandei. E al doilea meci pe Wembley, după Noua Zeelandă-Argentina, şi ultimul. Nu se va mai juca pe stadionul cunoscut ca fiind casa naţionalei de fotbal a Albionului.

Vremea e superbă, soarele luminează doar o parte din peluza est. În rest, acoperişul a lăsat umbra peste gazonul de un verde impecabil, în care dungile tunse recent se văd foarte clar.

Presiune, presiune, presiune

Irlandezii atacă, îi ţin la respect pe români, încă din primele secunde! "Tricolorii" rezistă, trimit balonul în tuşă. În minutul 8, Ian Madigan face semn că va încerca să marcheze din lovitură de pedeapsă şi o şi face: 3-0. Publicul huiduie. Vrea spectacol. Replica vine repede, Vali Calafeteanu egalează şi irlandezii din tribună aplaudă.

Determinarea e maximă. Macovei şi Lucaci îl scot cu tot cu minge în tuşă pe Jared Payne. Românii sînt cei care atacă apoi, dar pierd mingea şi pe contraatac, în minutul 14, fundaşul Zebo culcă balonul în buturile României. Eseu? Arbitraj video! La reluare se observă clar că Simon a călcat în afara terenului. Tuşă România, scăpăm fără eseu.

Se reiau atacurile. Placaj la gîtul unui adversar. Din nou lovitură de pedeapsă. Irlandezii sînt fricoşi, vor să pună puncte pe tabelă, iar fanii îi taxează, îi fluieră. Ian Madigan îşi face treaba: 6-3. Acţiunile se succed cu o frecvenţă uluitoare.

Nu mai scăpăm

În minutul 20, nu mai avem nici o şansă. Tommy Bowe culcă balonul în partea opusă decît o făcuse Zebo şase minute mai devreme. Madigan e în formă şi se face 13-3. Irlandezii se gîndesc la punctul bonus şi încep să joace penalităţile în tuşă. Ne ameţesc cum plimbă balonul din stînga în dreapta. La fel ca şi în disputa cu Franţa, "verzii" înscriu cu aripile. O face acum Keith Earls. 18-3. Madigan ratează, în sfîrşit! Trimite balonul în but!

Multe greşeli făcute de români, iar Irlanda presează continuu. Şi în grămadă, punctul nostru de forţă, parcă "verzii" au întîietate. Împing foarte bine. Final de repriză!

Nu e timp nici să respiri

Patru minute de la reluare şi vine al treilea eseu, acelaşi Keith Earls. Pasă excelentă venită de la Madigan şi Earls i-a luat faţa lui Andrei Ursache. Aripa de la Munster e omul meciului. Madigan transformă şi scorul ia proporţii: 25-3.

Atmosferă incredibilă, fanii fac valurile mexicane. România are o perioadă bună de joc. Atacă, Irlanda revine însă de fiecare dată în posesie. E la cîţiva metri de al patrulea eseu şi de punctul bonus ofensiv. Csaba Gal vede cartonaşul galben. Căpitanul Mihai Macovei îi cere explicaţii. Sud-africanul Craig Joubert nu discută. Şi vine şi eseul, dublă a lui Tommy Bowe. Extremele şi-au făcut datoria, fiecare cîte două eseuri. Ian Madigan mai transformă o dată dintr-o poziţie foarte grea. Se face 32-3. Poate de acum irlandezii nu se vor mai agita atît! Da, de unde! Rezervele vor şi ele să puncteze.

Curg eseurile

Marchează tot o extremă. Bob Kearney o face, cu toată opoziţia lui Paula Kinikinilau. Madigan are 5 din 6! Ratează încă o dată. 37-3 şi mai sînt 14 minute.

Corul fanilor se aude superb pe Wembley. "Eir-land! Eir-land!" România nu poate păstra posesia. Lecţie de rugby. Tuşă la 5 metri, mol realizat impecabil, iar linia a treia Chris Henry reuşeşte al şaselea eseu. Madigan nu ratează de pe dreapta şi duce scorul la 42-3. Mai sînt 5 minute, dar se scurg foarte greu, iar spectatorii vor încă o reuşită a favoriţilor.

"Stejarii" atacă şi ei şi primesc aplauze cînd aleg să trimită în margine. Au fost de patru ori aproape de eseu, a cincea oară e cu noroc. Eforturile le sînt răsplătite. Toţi irlandezii aplaudă în picioare. Ce realizare pentru Ovidiu Toniţa! Aflat la a cincea Cupă Mondială, flankerul român se retrage în glorie. Vlaicu transformă şi scorul devine 44-10.

Nu e totul terminat. Irlandezii sînt ca nemţii la fotbal. Îţi dau cîte pot! Încearcă iar şi iar. Nu mai e timp însă şi totul se termină. Pentru România urmează finala grupei, cu Canada. O echipă după puterile noastre. De acasă, ăsta e obiectivul. Să facă o victorie cu Canada. Pe 6 octombrie.

A căzut recordul de spectatori!

Record de spectatori pe Wembley! 89.267. Precedentul fusese înregistrat la meciul dintre Noua Zeelandă şi Argentina, 89.019. România intră în istoria Cupei Mondiale, actualul record neputînd fi bătut, nici un meci nemaifiind programat pe Wembley, cel mai mare stadion din Anglia.

18 tacklinguri a reuşit Ovidiu Lucaci, cele mai multe în meciul de aseară

66 la sută din timp s-a jucat în terenul României. Irlanda a avut posesia 61 la sută din timp

151-103 a fost scorul la tacklinguri în meciul de ieri în favoarea României. "Stejarii" au ratat însă 27, faţă de doar 7 "verzii"

 

caseta

clasamen

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (86)
apoca
apoca  •  28 Septembrie 2015, 14:17
Postat de bogdan23a pe 27 Septembrie 2015, 21:34

Sunteti buni comentatori aici pe gsp.La televiziunea britanica ce a transmis meciul,Romania a fost laudata pentru spiritul de lupta, eseul de final a fost considerat meritat iar apararea de la ultima faza a fost"outstanding".

N-am jucat rau, am aratat mai bine fizic pe sfarsit dar in continuare am gresit mult prea usor. Greselile din tusa ma scot din sarite de cand ma uit la echipa noastra nationala da' la aparare stateam bine. Nu stiu care a fost planul, ori iesi la ei ori ii duci in tusa da' noi am esuat lamentabil la altele. Una peste alta insa nu e rau si meciurile cu miza pentru noi de-abia acum incep. Hai Romania!

octavianus
octavianus  •  28 Septembrie 2015, 09:48

Ma abtin sa comentez ce am vazut ieri in meciul cu Irlanda pt simplul motiv ca desi am jucar rugby 12 ani, nu am inteles nimic din jocul echipei noastre. De obicei in meciurile de antrenament lasam adversarul sa paseze atat, il "supraveghem" si-l ducem catre tusa, nu am vazut niciodata atatea tuse, gramezi, placaje sus sau ratate, mingii pierdute in gramezile spontane...eu sper ca a fost un joc cu mare fereala de accidentari si ca toata miza va fi pusa pe meciurile urmatoare. OK pot sa inteleg ca intri in teren constient ca nu poti invinge Irlanda, ca nu ai un lot din care sa-ti permiti sa pierzi 3-4 titulari si joci "la limitarea scorului" era insa poate o buna sansa in fata unui numar record de spectatori sa joci altceva. Am sa revin dupa meciul cu Canada care sincer m-a impresionat cu Italia, sa vedem atunci daca sunte stejari, daci...etc. Hai Romania !!

ottobraun
ottobraun  •  28 Septembrie 2015, 08:45

"romanii intra in istorie" ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (86)
Comentează