Articol de Luminiţa Paul - Publicat sambata, 20 iunie 2015 00:00
În primele luni ale anului, Simona Halep a cîștigat trei turnee și a ajuns în "sferturi" la Australian Open. Din mai însă, rezultatele ei au pierdut o parte din consistență.
După Melbourne, cînd a cedat în fața Ekaterinei Makarova, românca și-a promis să nu mai renunțe la luptă în nici un meci, indiferent de scorul scris pe tabelă. Și așa a făcut în următoarele turnee, cucerind titlurile de la Dubai și Indian Wells, cedînd în semifinale la Miami doar în fața liderului mondial, Serena Williams, în trei seturi.
Era perioada în care, deși rezultatele erau dintre cele mai consistente ale carierei – doar 3 înfrîngeri în 4 luni, Halep spunea că încă nu e la cel mai bun nivel al ei, că îşi caută jocul ideal. L-a atins, a mărturisit apoi, tot la Miami, în fața Flaviei Pennetta.
Sezonul de zgură, teoretic cel cu potențial de vîrf al performanței pentru româncă, s-a dus însă fără atingerea obiectivului principal, Roland Garros-ul, unde a pierdut în turul 2. Cu o eliminare prematură la Madrid. Bilanț: două semifinale, în turnee importante, Stuttgart și Roma.
La Paris, Simona a vorbit despre o schimbare de stil, cu intenția de a lovi mai tare, care i-a afectat jocul. Și a anunțat că va reveni la ceea ce făcea înainte, la ceea ce îi oferea libertatea exprimării pe teren.
Acum, în cele cîteva meciuri pe iarbă, ea pare încă împărțită între cele două laturi ale jocului. Și se remarcă trei schimbări față de lunile de început ale anului.
- O exteriorizare mai vehementă a emoțiilor, în special a celor negative. Exigentă cu sine dintotdeauna, Halep dezvăluie acum mai mult pe teren, se ceartă, vociferează și își reproșează atunci cînd greșește. Semnale care sînt percepute și de adversară și uneori adaptate în folosul propriu;
- A renunțat la a mai chema antrenorul pentru sfaturi în pauzele dintre game-uri sau seturi. Anul trecut a apelat rarisim la această prevedere regulamentară, însă în acest sezon, de cînd lucrează cu Victor Ioniță și de cînd a început să colaboreze mai intens cu Darren Cahill, a folosit sfaturile și i-a mers bine. De la Roma încoace însă, nu o mai face;
- Cînd lucrurile nu merg bine pe teren, Simona are tendința de a grăbi totul, de aici rezultă uneori seturi pierdute rapid. În general, ea este una dintre jucătoarele care își iau puțin timp între puncte, nu riscă niciodată vreun avertisment pentru "time violation". Dar dacă serviciul nu merge sau au apărut cîteva greșeli neforțate, pare că face totul încă și mai repede, aproape zorit.