SPORTURI  »  TENIS  »  BAKU

Acum nu. Data viitoare » Patricia Țig a pierdut ieri finala de la Baku, dar rămîne cu săptămîna carierei de pînă acum

Articol de - Publicat luni, 03 august 2015 00:00

Românca, 21 de ani împliniți acum o săptămînă, a cedat cu 3-6, 7-5, 0-6 în fața rusoaicei Margarita Gasparian

Happy-end-urilor le lipsește cîteodată detaliul care să le facă perfecte. Ai tortul, nu și cireașa care împodobește moțul cel dulce. Ai ajuns în finală, dar nu o poți cîștiga. Știi că nu e rău, dimpotrivă, a fost o săptămînă fantastică, neașteptat de bună, de consistentă. E prima dată în viața ta cînd străbați drumul într-un turneu WTA pînă la halta ultimă, dar altcineva coboară înaintea ta din tren. Te bucuri, dar și suferi. Ești abia la al doilea tablou principal din viața ta, știi că drumul abia se deschide, se lărgește în față, dar ai fi vrut să cîștigi acum, ca să ai prăjitura perfectă. Nu s-a putut.

Finala surprinzătoare

În finala de ieri, cea a numelor-surpriză, a debutantelor, a speranțelor pe care nu i-ar fi dat nimănui prin cap să parieze. Acolo s-a înclinat Patricia Maria Țig în fața unei jucătoare născute în același an, 1994. Margarita Gasparian, rusoaică născută și rezidentă la Moscova, dar cu rădăcini armene. Se mai duelaseră o dată, chiar anul acesta, la sfîrșitul lui ianuarie, într-un challenger din Franța, și tot Gasparian cîștigase.

Acum însă miza era mare, mare de tot. Pentru ambele. Țig reușise la București, unde primise un wild card, prima victorie într-un turneu WTA. Adversara ei, care jucase de cinci ori pe un tablou WTA, venea la Baku cu zero în dreptul izbînzilor. Amîndouă au avut în capitala Azerbaidjanului săptămîna de explozie. Poate tocmai de aceea, fiindcă totul se legase atît de bine, finala nu putea fi una simplă.

Fără energie pe final

De la ora locală 12:00, în fața unei audiențe restrînse, ca la premiera unei piese de teatru experimental, Țig și Gasparian și-au început duelul. Rusoaica a cîștigat primul set cu 6-3, românca a pus toată energia în al doilea, egalînd situația de pe tabelă cu un 7-5. În decisiv însă, resimțind și oboseala atîtor meciuri – venea din calificări - n-a mai avut forța să lupte umăr la umăr cu adversara ei. A forțat, căutînd lovitura zdrobitoare, dar game-urile au zburat, unul după altul, în contul Margaritei Gasparian. 0-6, după două ore și jumătate de încleștare, scorul care face frișca de pe tort un pic amară. Este însă un tort, cel de finalistă, cel mai frumos din cariera de pînă acum a româncei.

115e locul în clasament pe care a urcat Patricia Țig după rezultatul de la Baku. Ea începuse săptămîna trecută pe 154, iar anul 2015 pe 215

21.400 $și 180 de puncte WTA a primit Patricia Țig pentru finala de la Baku. Înaintea turneului, ea avea în total din tenis 85.566 de dolari

Ce urmează

După Baku, Patricia avea în program două turnee challenger pe zgură în Cehia. Primul, cel de la Plzen, cu premii de 25.000 de dolari, începe azi, cel de-al doilea, la Praga, cu bursă de 75.000 de dolari, va fi săptămîna viitoare. Țig spunea că e nevoită să le joace pentru că, la momentul încheierii înscrierilor, clasamentul nu-i permitea să participe la nici un concurs pe hard din America de Nord. Apoi, își va încerca șansa în calificările de la US Open.

Drumul pînă în finală

  • Calificări
    Turul 1 bye
    Turul 2 6-1, 6-3 cu Oksana Kalașnikova (Kaz)

  • Tablou principal
    Turul 1 6-4, 6-2 cu Olga Ianciuk (Ucr)
    Turul 2 7-5, 6-4 cu Olga Savciuk (Ucr)
    Sferturi 6-3, 6-2 cu Donna Vekici (Cro)
    Semifinale 6-3, 6-2 cu Anastasia Pavliucenkova (Rus, 1)

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează