SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Alexandra Dulgheru, victorie de senzaţie la Varşovia » MICA SIRENĂ

Articol de - Publicat duminica, 24 mai 2009 00:00

Victorie de senzaţie ieri, în turneul de la Varşovia, pentru Alexandra Dulgheru, numărul 201 WTA, aflată pentru prima dată pe un tablou principal!

Victorie de senzaţie ieri, în turneul de la Varşovia, pentru Alexandra Dulgheru, numărul 201 WTA, aflată pentru prima dată pe un tablou principal!

Povestea Alexandrei
»A început tenisul la 4 ani, dar în copilărie a mai făcut baschet, fotbal și volei.
»În 2005 a jucat fi nala de dublu la Wimbledon, însă accidentările ulterioare i-au stopat ascensiunea
»La finalul lui 2008 era pe locul 385 WTA!
»A fost la un pas de a rata prezenț a la turneu pentru că a pierdut avionul Paris - Varșovia
»Va primi aproape 100.000 de dolari pentru succesul din Polonia, dublu decît luase în toată cariera!

SUCCESUL. Uneori, miracolele ţin mai mult de trei zile. Pentru Alexandra, ele s-au înşirat pe aţă aproape zi de zi, începînd cu calificările concursului de la Varşovia şi continuînd pînă în finală. Şi pînă la sfîrşitul ei. Minunile nu apar însă decît în cazul celor curajoşi. ;)

Pentru româncă, magicul s-a sprijinit pe jocul ei foarte bun, pe atitudinea mereu pozitivă, pe capacitatea de luptă, pe puterea de a reveni mereu în semifinală şi în finală, în faţa unor adversare mult mai bine cotate, Daniela Hantuchova, numărul 36 WTA, respectiv Alona Bondarenko, 39 WTA.

Ieri, Dulgheru a cîştigat primul set la tie-break, l-a pierdut pe al doilea, 3-6, dar după ce recuperase pînă la 3-4 de la 0-4. În decisiv, a jucat fulminant şi nu i-a lăsat nimic adversarei: 6-0! Disputa a fost întreruptă în două rînduri de ploaie, însă probabil că nimic nu ar fi putut-o opri pe Alexandra din traseul ei victorios.

ÎNCEPUTURILE. Cum a reuşit românca o asemenea performanţă? Nimic nu este întîmplător. Povestea porneşte clasic. A început tenisul la 4 ani, avînd un prim model în sora ei mai mare, Bianca Mihaela, care practica deja acest sport. Cele două au copilărit aproape de clubul Herăstrău. Au făcut şi baschet, fotbal şi volei. Împreună i-au descoperit pe marii jucători, din transmisiunile TV, şi şi-au dorit să ajungă, într-o zi, la fel ca ei. :)

CUMPĂNA. O dată ţinta fixată, a venit munca de zi cu zi. Alexandra a devenit o jucătoare importantă la junioare. Numărul 7 mondial în 2005 a izbutit un an mai tîrziu cea mai bună performanţă la Wimbledon: "sferturi" la simplu şi finală la dublu. N-a fost însă totul roz. Au apărut şi clipele negre. Accidentări, zile nesuferite, neîncredere. "Problemele de sănătate m-au cam ţinut în loc, nelăsîndu-mă să-mi îmbunătăţesc şi să-mi perfecţionez jocul. Simţeam că totul merge împotriva mea", spunea românca într-un interviu pe site-ul www.opentenis.ro.

Au fost şi momente în care a vrut să renunţe, dar le-a îndepărtat repede. "Nu cred că există sportiv care să nu aibă probleme", adaugă Alexandra, care se descrie drept "o persoană profesionistă şi serioasă pe teren, optimistă şi veselă în afara lui".

PERSEVERENŢA. Anul acesta, lucrurile au început să se lege. Românca a crescut standardul şi au apărut rezultatele. Încheiase sezonul 2008 pe locul 385, însă au venit "sfertul" de la Stockholm, concurs de 25.000 de dolari, finala de la Monzon (bursă de 75.000 de dolari) şi victoria de la Bari (25.000 $). A încercat să se califice pe tablou la Estoril, n-a izbutit. A făcut-o la Varşovia, cu două meciuri grele, de trei seturi, în preliminarii. O dată pătrunsă între numele mari, n-a mai avut frică. A mers pînă la capăt. A cîştigat trofeul. "O mare surpriză pentru ziua mea!", spune Alexandra, care va împlini 20 de ani săptămîna viitoare, pe 30 mai.

N-are superstiţii
Spre deosebire de majoritatea jucătoarelor, Alexandra nu ţine prea mult cont de ritualuri. "Încerc să evit să mă întorc din drum, dar am făcut-o cîteodată şi nu s-a întîmplat nimic", spune Alexandra. N-a rupt pînă acum în mod intenţionat decît o rachetă. În timpul liber citeşte, se uită la televizor sau iese cu prietenii. Mănîncă sănătos, dar mai scapă cîteodată o bucăţică de ciocolată în plus. Îi admiră pe Justine Henin şi Roger Federer, iar dintre foştii mari jucători pe Steffi Graf şi Pete Sampras.

"O poveste uimitoare"
Alexandra Dulgheru a fost la un pas să nici nu participe în turneul de la Varşovia. "Am avut o săptămînă incredibilă. Este, de fapt, o poveste uimitoare", a dezvăluit românca. "Am fost norocoasă să pot juca aici. Veneam de la un turneu de 50.000 de dolari din Franţa, de la Saint-Gaudens, şi am pierdut avionul. Am ajuns chiar înaintea meciului. Cum ploua însă, am fost programată să joc o zi mai tîrziu".

Săptămîna tricolorului
Miercuri seară, Mircea Lucescu primea de la fiul său, Răzvan, un steag tricolor, iar antrenorul român a sărbătorit cu el pe umeri cîştigarea Cupei UEFA. Ieri, la Varşovia, Alexandra a luat "tricolorul" de la mama sa, aflată în tribună, şi a făcut un tur de onoare al arenei, în aplauzele spectatorilor care au răsplătit-o cu multă simpatie pe toată durata săptămînii.

Lîngă Spîrlea
Singura jucătoare română care a mai reuşit o victorie într-un turneu de categoria Premier (fostă categoria a II-a) este Irina Spîrlea. Ea s-a impus în 1996 în concursul de la Amelia Island, după o finală cu franţuzoaica Mary Pierce. Premiul Irinei a fost de 79.000 de dolari. Ea mai izbutit finale în turnee de categoria I în 1997, la Indian Wells, şi în 1998, la Hilton Head. Cea mai recentă victorie WTA românească îi aparţinea Soranei Cîrstea, anul trecut, la Taşkent, concurs de categoria a IV-a.

"După fiecare game al finalei mă simţeam din ce în ce mai obosită. Sînt fericită că am dus totul la capăt, mai ales că planul pentru acest turneu era să trec de calificări"
Alexandra Dulgheru

48.836 de dolari cîştigase Alexandra Dulgheru în carieră pînă la turneul de la Varşovia

98.500 de dolari a primit românca pentru victoria în concursul din capitala Poloniei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (27)
 •  25 Mai 2009, 20:30

Sunt mult prea in varsta, ca sa fac complimente gratuite,de aceea te rog sa retiii ALEXANDRA; la ora actuala, te prezinti mult mai bine, decat colegele tale romance....M-ai impresionat!!! ITI DORESC MULT "SUCCES" IN CONTINUARE...SI UN SFAT, CARE PORNESTE DIN INIMA; INGRIJESTETI SANATATEA, ca problemele marunte, sa nu se acutizeze...Abia astept sa te vad din nou....

calin.valean
calin.valean  •  25 Mai 2009, 11:53

era timpul sa mai apara si alte sporturi pe prima pagina, si nu ne am deranja daca fotbalul ar pica pe pagina 3. Bravo Alexandra!

 •  24 Mai 2009, 19:13

Felicitari Alexandra! Gestul cu steagul a fost admirabil! In sfarsit, mai respiram si noi putin in sport. Sper ca fetele noastre sa nu se multumeasca cu atat si sa ameninte suprematia rusoaicelor. Astept sa o vad in continuare pe Alexandra, am mare incredere in potentialul ei. Succes!

Vezi toate comentariile (27)
Comentează