Articol de Roxana Fleşeru - Publicat joi, 08 septembrie 2016 00:00
În 2011, la 23 de ani, Angelique Kerber ajungea pentru prima oară în săptămâna a doua a unui turneu de Mare Șlem.
Se întâmpla la US Open și reușea un parcurs până în semifinale, acolo unde era învinsă de Samantha Stosur. Un început promițător pentru tânăra jucătoare din Germania. "Faptul că am ajuns atunci atât de departe a fost mai mult o surpriză. Nu aveam nimic de pierdut. Am venit, am jucat un tenis bun, dar de atunci s-au întâmplat multe lucruri", a spus Kerber. Lumea aștepta însă mai mult de la ea. În anul următor a mai venit o semifinală la Wimbledon, unde a pierdut la Agnieszka Radwanska. Iar apoi Angie nu a mai intrat între primele patru la un turneu de Mare Șlem. 2013, 2014 și 2015 au fost ani seci. A intrat în Top 10, a ieșit din Top 10 și și-a pus o mulțime de întrebări. Anul 2016 însă avea să-i răspundă la multe dintre ele.
La 28 de ani, la Australian Open, a ajuns din nou în semifinale la o competiție de Mare Șlem și pentru prima dată a trecut de această fază. Mai mult a mers până la capăt, cucerind trofeul, după o finală cu Serena Williams. Chiar dacă a pierdut în primul tur la Roland Garros de la meciul de debut, la Wimbledon a ajuns din nou în finală, pe care cedat-o în fața Serenei.
"Cred mai mult în jocul meu"
Ce a făcut Angelique Kerber pentru a-și schimba cariera în asemenea mod? "Am crescut mult în ultimii ani. Mentalitatea mea s-a schimbat, sunt mai pozitivă și cred mai mult în jocul meu Ce am învățat în ultimele luni este să nu mă gândesc împotriva cui evoluez și să abordez fiecare meci la fel, fie că e vorba de o finală sau de turul întâi. Știu că pot să trec de oricine și asta îmi dă încredere și motivația de a intra pe teren încărcată de emoții pozitive. Acum sunt o jucătoare complet diferită, când intru pe teren am multă încredere. Știu cum să câștig meciurile mari. Mă bucur mai mult de ce fac. În 2011, țelul meu era să joc bine, acum țelul meu este să câștig meciuri", a spus germanca după meciul din sferturi de finală câștigat în fața Robertei Vinci.
E clar că 2016 este cel mai bun an al carierei pentru ea, chiar dacă a câștigat un singur trofeu în tot sezonul, pe cel de la Australian Open. Și dincolo de setările mentale, a mai umblat la unele lucruri. "Am schimbat ceva și la antrenamente. Încerc să mă concentrez doar asupra unui sau cel mult două aspecte pe care să le îmbunătățesc și încerc să nu complic lucrurile. Acum mă antrenez doar o oră, nu două, dar la intensitate mare. Sunt și lucruri în jocul meu care au crescut, cum ar fi serviciul. Mă ajută foarte mult să mă pot baza pe primul serviciu, mai ales la stilul meu de joc", a subliniat ea. Anul ei putea să fie și mai bun dacă reușea să o învingă la Cincinnati pe Karolina Pliskova în finală, acea victorie i-ar fi adus și primul loc în ierarhia mondială. Șanse mai sunt și după US Open, dar depinde și de parcursul Serenei Williams. "Ar însemna enorm pentru mine să ajung pe primul loc. Când eram mică numai la asta visam", a completat Angie.
În semifinale, ea se va întâlni cu un fost lider mondial, Caroline Wozniacki. "În trecut am avut meciuri lungi. Se mișcă foarte bine, întoarce multe mingi, așa că trebuie să fiu foarte răbdătoare", a spus Kerber. Va fi o confruntare între două jucătoare care se cunosc foarte bine și care s-au confruntat de 12 ori, cu Angie conducând la întâlniri directe cu 7-5.
Angelique Kerber a jucat
- de 2 ori într-o finală de Mare Șlem (Australian Open 2016, Wimbledon 2016)
- de 4 ori în semifinalele unui turneu de Mare Șlem (Australian Open 2016, Wimbledon 2016, 2012, US Open 2011)
- de 6 ori în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Șlem (Australian Open 2016, Roland Garros 2012, Wimbledon 2016, 2014, 2012, US Open 2011)
- de 12 ori în optimile de finală ale unui turneu de Mare Șlem (Australian Open 2016, 2014, 2013, Roland Garros 2014, 2013, 2012, Wimbledon 2016, 2014, 2012, US Open 2013, 2012, 2011)
9 trofeea câștigat Angelique în carieră, cel mai important fiind cel de la Melbourne din acest an, și a mai disputat și alte 14 finale