SPORTURI  »  TENIS  »  FINALĂ CUPA DAVIS / SPANIA-ARGENTINA

Balonul magic » Spaniolii se recuperează într-o atmosferă de aer pur în proporţie de 99,995 la sută

Stadionul Olimpic situat pe insula La Cartuja din Sevilla se va umple de spaniolii veniţi să-i vadă pe Nadal şi coechipierii săi Foto: AP/Agerpres +2   FOTO
Stadionul Olimpic situat pe insula La Cartuja din Sevilla se va umple de spaniolii veniţi să-i vadă pe Nadal şi coechipierii săi Foto: AP/Agerpres

Articol de , - Publicat vineri, 02 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 01 decembrie 2011 22:20

Prima dată, balonul a fost testat în septembrie. Nadal venea de la New York, pierduse finala Open-ului american în faţa lui Djokovici şi trebuia să joace la Córdoba, în Cupa Davis, la un interval de numai cîteva zile. Alt continent, altă suprafaţă, oboseală mare. Totuşi, fostul lider mondial a jucat fantastic şi i-a învins clar pe Richard Gasquet, 6-3, 6-0, 6-1, şi Jo-Wilfried Tsonga, 6-0, 6-2, 6-4.

Puritate aproape de 100%
Cum a reuşit? O firmă spaniolă, Zonair3D, care se ocupă cu cercetarea ştiinţifică şi are avizul Secretariatului General al Sportului, i-a pus la dispoziţie un balon numit "Bubble, pure air". Este vorba despre un spaţiu mobil, cu pereţi de plastic, înalt de 2 metri, dotat cu un sistem de impuls care permite circulaţia aerului pur în proporţie de 99,995 la sută. Rezultatele au fost atît de spectaculoase încît doctorul lui Rafa, Ángel Ruiz-Cotorro, care e şi responsabilul medical al federaţiei spaniole, a dispus instalarea unui asemenea balon într-unul dintre saloanele hotelului în care stă echipa iberică.

Făcut după un film
Moderna unitate permite regenerarea căilor respiratorii şi recuperarea mentală, ajutînd la oxigenarea cerebrală. În plus, facilitează relaxarea fizică şi psihică. Nadal şi ceilalţi colegi ai săi petrec, după antrenamente, un bun timp în balon, odihnindu-se, apoi făcînd exerciţii fizice uşoare. În atmosfera lipsită de bacterii, recuperarea se face mai rapid, obţinîndu-se o scădere de 22 la sută a cantităţii de acid lactic şi de 10 la sută a glicemiei.

Compania Zonair3D a fost fondată în 2004, iar creatorul balonului s-a inspirat din filmul "Băiatul din bula de plastic" (1976), cu John Travolta. Pelicula e bazată pe cazul real al unui băieţel cu probleme imunitare, obligat să trăiască într-un mediu aseptic.

Capsula lui Nole şi acele lui Andy
Nadal nu este primul care apelează la metode inedite de recuperare. Numărul unu mondial, Novak Djokovici, foloseşte CVAC Pod, o capsulă hipobarică. "E ca o navă spaţială, o tehnologie foarte interesantă", spunea Nole atunci. În lume există doar 20 de astfel de capsule, care ajută sporirea performanţei sportive prin îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui, sporirea numărului de celule roşii, înlăturarea acidului lactic. Un alt jucător de top, Andy Murray, are şi el metodele sale. El apelează la acupunctură, dar şi la băi cu gheaţă în timpul turneelor.

Finala Cupei Davis, Spania-Argentina, azi, ora 15:00 (DolceSport)

Rafael Nadal-Juan Monaco
David Ferrer-Juan Martin Del Potro
Mîine, ora 16:00 (DolceSport)
Feliciano Lopez/Fernando Verdasco-David Nalbandian/Eduardo Schwank
Duminică, ora 15:00 (DolceSport)
Rafael Nadal-Juan Martin Del Potro
David Ferrer-Juan Monaco

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB se va antrena într-o bază-SF de 50 de milioane de euro » NASA pentru sportivi, facilități de Champions League! Imagini din interior
Superliga
FCSB se va antrena într-o bază-SF de 50 de milioane de euro » NASA pentru sportivi, facilități de Champions League! Imagini din interior
Ce a pățit Stelea când a dormit în aceeași cameră cu Rică Răducanu: „Să vă spun ce făcea noaptea”
Nationala
Ce a pățit Stelea când a dormit în aceeași cameră cu Rică Răducanu: „Să vă spun ce făcea noaptea”
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (2)
a.r.
a.r.  •  03 Decembrie 2011, 23:20

Amintiri din copilarie: aerul contine aprox. 21% oxigen, 78% azot, restul fiind bioxid de carbon. Aer pur cred ca inseamna aer fara impuritati, nu oxigen pur.

moro1974
moro1974  •  02 Decembrie 2011, 23:27

In acest caz atentie la foc deschis si arc alectric, pt ca 8mc de oxigen pur, in caz de Doamne fereste, sunt o chestie serioasa.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează