Articol de Marian Ursescu, Mirela Neag - Publicat marti, 27 august 2013 00:00 / Actualizat luni, 26 august 2013 21:57
Constănţeanca a luat o decizie care a ajutat-o foarte mult. Specialiştii spun că în orice disciplină sportivă, nu numai în tenis, sînii mari nu le ajută pe fete.
La 18 ani neîmpliniţi, Simona Halep a apărut pentru prima dată în prim-plan. Era o jucătoare de perspectivă, care avusese rezultate bune la junioare. Dar nu prin acest lucru a atras atenţia.
Ci prin anunţul-şoc făcut, în primăvara anului 2009. "În toamnă voi face o operaţie pentru a-mi micşora sînii. Mă încurcă la viteza de reacţie, nu pot pleca foarte bine deoarece mă trag în jos", a declarat Simona.
Fanii din întreaga lume au implorat-o să renunţe la operaţie, dar Simona nu a revenit. Tabloidul britanic The Sun chiar şi-a invitat cititorii să semneze o petiţie prin care să o roage pe Simona să nu-şi micşoreze sînii.
Intervenţia chirurgicală a avut însă loc, în luna iulie 2009. Înainte de operaţie, Simona era pe locul 232 mondial. Cele două luni de pauză, de după operaţie, au mai coborît-o în clasament. A ajuns a 263-a jucătoare a lumii. De aici şi-a început, practic, urcuşul constănţeanca.
"Da, mi-am micşorat sînii. Operaţia am făcut-o în ţară. Am avut o perioadă de convalescenţă, însă am revenit repede pe teren", declara Halep în august 2009.
Că decizia la care a recurs a fost una nimerită o arată parcursul în creştere şi evoluţiile din ce în ce mai bune ale Simonei. Cele patru turnee cîştigate în acest an, ultimul sîmbătă, la New Haven, stau mărturie. A ajuns pe locul 19 WTA! La exact patru ani de la operaţie a urcat 244 de locuri în clasamentul mondial.
Numai cu antrenori români
Cariera Simonei Halep, a patra jucătoare din România care ajunge între primele 20 de jucătoare ale lumii, se leagă doar de antrenori români. Ea a lucrat în ultimii ani cu Firicel Tomai, antrenorul care l-a format şi pe Victor Hănescu, cu Andrei Mlendea, cel cu care a petrecut cea mai mare perioadă, şi acum cu Adrian Marcu, fostul căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României. De altfel, ultimii doi o ajută şi în prezent, la pregătire, pe Halep.
"Greutatea sînilor mă deranja. Mă trăgeau înapoi şi nu îmi permiteau să reacţionez cum trebuie. Nu îmi plăceau nici în viaţa de zi cu zi. Aş fi făcut operaţia chiar dacă nu aş fi fost sportivă" (Simona Halep pentru Daily Mail în mai 2010)
"Fără supărare spun, dar cred că este mult mai uşor să alergi fără greutăţi în faţă. Aşa cum nouă ne este mai lejer să fugim fără kilograme în plus în spate. Dar mai mult au contat pregătirea, antrenamentul" (Ilie Năstase pentru Libertatea)
"Este un fapt vizibil că sînii mari nu fac casă bună cu sportul de performanţă. Cu doar cîteva excepţii, sportivele de performanţă au sînii mici" ( Nicolae Mărăşescu, fost antrenor atletism)
Traseul Simonei după intervenţia chirurgicală
2009: 4 meciuri 2 victorii 2 înfrîngeri locul 210 WTA
2010: 45 meciuri 28 victorii 17 înfrîngeri 81 WTA
2011: 46 meciuri 22 victorii 24 înfrîngeri 53 WTA
2012: 50 meciuri 26 victorii 24 înfrîngeri 47 WTA
2013: 53 meciuri 39 victorii 14 înfrîngeri 19 WTA
1.431.041 dolari a cîştigat în cariera sa Simona Halep. Numai anul acesta constănţeanca a adunat din tenis 613.842 dolari
Adriana Limona: "Sînii mari sînt o povară pentru sportive"
Adriana Limona, medicul lotului naţional de atletism, a explicat de ce un piept mare nu reprezintă nici un avantaj în sport.
- Doamnă doctor, ce implicaţii are un bust mare în sportul de performanţă?
- Este evident că, în sport, un piept mai dotat, mai mare nu le ajută deloc pe sportive. În primul rînd, le incomodează în timpul activităţii, fie că se află în timpul pregătirii, fie că se află în concurs. Un piept mare este şi greu, iar aici apar şi implicaţii de ordin medical, coloana vertebrală fiind cea mai afectată.
- Dar bustierele nu rezolvă aceste probleme?
- Indiferent cît de strîmte ar fi bustierele, greutatea pieptului nu dispare, iar gravitaţia lucrează. Bustierele fixează într-o oarecare măsură sînii, dar nu elimină disconfortul. În atletism, cele mai afectate sportive sînt alergătoarele, dar şi la aruncări apar probleme, pentru că fetele ajung să se lovească de piept în timpul lansării.
- Sînt mai expuse accidentelor sportivele cu pieptul mare?
- Da şi în special în timpul antrenamentelor. Atunci cînd fac exerciţii în sala de forţă sau simplele exerciţii de încălzire, pieptul sportivelor poate suferi diverse traumatisme.
- Le aduce totuşi vreun avantaj sportivelor pieptul mare?
- Da, dar atletelor! Le ajută la linia de finiş, cînd scot pieptul în faţă!