SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţă de la Paris » Un pic de aer proaspăt » Andreea Mitu joacă azi pentru un loc în sferturile de finală cu belgianca Alison Van Uytvanck

Articol de - Publicat luni, 01 iunie 2015 00:00

Andreea Mitu a lăsat deja o amprentă pe această ediție a Roland Garros-ului prin rezultatul reușit. Și care poate fi îmbunătățit azi. Dar și prin naturalețea și umorul ei

Fix acum doi ani, tot în timpul unui Roland Garros, Ernests Gulbis spunea cam așa: "Îi respect pe Roger, Rafa, Novak și Andy, dar, pentru mine, toți patru sînt plictisitori. Interviurile lor sînt plictisitoare. Sincer, sînt o porcărie. Caut deseori pe YouTube să văd ce spun, dar mă opresc repede. Sînt o glumă". Onestitate sau sarcasm? A fost letonul, pur și simplu, răutăcios? E adevărat, conferințele lui de presă sînt dintre cele mai neconvenționale. Te distrezi, te miri, te revolți chiar ascultîndu-l. E diferit, e mușcător, e simpatic. Iar în ultimul timp, parcă și-a făcut o țintă din a fi cît mai diferit, mușcător, simpatic. Păcat însă că prilejurile de a-l intervieva sau de a i se adresa întrebări în conferințe sînt atît de puține! Pentru asta trebuie să cîștigi meciuri. Ceva ce, chiar și așa cum e acum, cu un colț îndoit, încă e cazul la Top 4.

Despre ce vorbim însă? Dincolo de faptul că interviurile cu Roger, Rafa, Novak și Andy nu sînt plictisitoare. Uneori, se mai refugiază în diplomație, însă, de cele mai multe ori, se obțin de la ei lucruri interesante, păreri, raționamente, stropi dulci de umor, sinceritate, emoție. Lumea caută însă mereu ceea ce iese din tipar. O figură nouă, care să aibă ce povesti și care s-o facă ocolind clișeele. Cu mai mult curaj poate, cu spontaneitate.

Din acest punct de vedere, în partea feminină a tenisului se simte pregnant lipsa lui Li Na. Care e chiar "pregnant", însărcinată, pardon, acum și, bineînțeles, retrasă din tenis. Nu pentru că alte jucătoare n-ar avea lucruri interesante de spus, ci pentru că ea reușea de fiecare dată să smulgă zîmbete. Naturalețe și umor, nu din cel ținut la cutie și servit în funcție de situație. Umor. Spontan. Uneori - deseori - pe seama soțului, Jiang Shan, despre care s-a aflat că sforăie, că nu prea e ascultat de Li Na cînd vine vorba de dat sfaturi, că e un tip drăguț, dar și norocos, pentru că a întîlnit-o pe ea. Și nu doar umorul. Capacitatea de a vorbi despre lucruri uneori evitate în mod diplomatic de jucători și jucătoare. Adversari, conflicte, federație, bani, contracte.

Privind lucrurile din acest unghi, Andreea Mitu pare a face parte din aceeași stirpe. Nu se ferește de cuvinte, însă nici nu le caută. Nu e prețioasă, e naturală. Vorbește așa cum ar face-o cu cei apropiați, în limbajul de toate zilele, care te arată, pînă la urmă, așa cum ești. Provoacă zîmbetul pentru că are umor. Pentru că este amuzantă, deși nu acesta e scopul ei. Scopul, sau job-ul ei, după cum e spus deja în cîteva rînduri, e să cîștige meciuri. Restul vine din personalitate. Cînd spui ce simți, se vede. Cînd spui ce simți sută la sută, se vede. Cînd spui ce simți 75 la sută, tot se vede. Oricum, se vede.

Iar Andreea, la mica, emoționata, savuroasa, interesanta și reconfortanta conferință de presă pe care a susținut-o sîmbătă, după calificarea în "optimile" de la Roland Garros, a fost așa cum e ea. Un pic timidă, haioasă, exprimînd gînduri clare într-o engleză de o calitate excelentă și într-o română pură, naturală. Povestind, făcînd conexiuni, ironizînd-o puțin pe mama cea exigentă, precum Li Na pe soț, schimbînd tonul spre un respect cuminte cînd l-a pomenit pe bunicul înțelept și trecut prin viață.
Ziariștii străini prezenți în minuscula sală 3 au fost cuceriți. Și italienii, și belgienii, și cine o mai fi fost. Aproape că doreau ei să îi atragă atenția, s-o mai audă vorbind. Fiindcă spune lucruri interesante și proaspete. E o voce nouă. Și o situație nouă pentru ea, pe care a gestionat-o cu farmec.

În continuare, cred că e interesant să o auzi vorbind pe Maria Șarapova. Răspunsurile ei au substanță, inteligență și exact doza de diplomație care nu va irita niciodată. În continuare, cred că, atunci cînd are chef, e un spectacol s-o auzi vorbind pe Serena Williams. Uneori, conferințele ei sînt un fel de casting-uri pentru un singur rol. Al ei. În continuare, cred că e util să-i auzi pe toți jucătorii mari. Portretele sînt mai fidele așa. Părerile devin mai obiective. Dacă îi vezi, asculți, citești ceea ce au de spus în mod constant, regulat. Așa observi și cînd se schimbă, pe ici, pe colo, cîte ceva. Doar să-i vezi jucînd, evident, cel mai mult la televizor, chiar și sute de ore, parcă nu e de ajuns.

De aceea, o figură proaspătă precum Andreea Mitu e oricînd bine venită. Rezultatele de la acest Roland Garros au împins-o în atenție, deși drumul ei e abia la început. Un drum unic, ca al fiecăruia, nu e cazul de comparații. Dar abia aștept momentele cînd va fi prezentă în The Main Conference Room. Cu siguranță, va cuceri lumea cu argumente, tenis și personalitate.

Totuși, să nu credeți că Roger, Rafa, Novak și Andy sînt plictisitori. Căutați ultima conferință a lui Federer, vă va captiva!

"Pe mama o aud mereu. Poate să fie tribuna plină și să fie gălăgie, tot o aud. Dacă am greșit un punct… nțţț. Îl am pe creier: "Vai, ce-a făcut?! Nu, nu!". Așa face. Și am rugat-o: Vezi unde stai, să nu te văd!"

"Îmi place foarte mult engleza. Citesc foarte mult în engleză și vorbesc. Nu suport să ascult muzică, mai ales la căști. Da, îmi place să învăț limbi străine"

"Asta e treaba mea, să cîștig. De asta m-am antrenat atîta de la 7-8 ani. Asta trebuie să fac. Mi-am sunat bunicii după meci și bunicul, care are 70 și ceva de ani și e trecut prin viață, mi-a zis să stau cu picioarele pe pămînt și să-mi văd de treabă în continuare"

Zece din România

Andreea Mitu este a zecea jucătoare din România care reușește să atingă optimile de finală de la Roland Garros în Era Open, care a început în 1968. Înaintea Andreei au fost Judith Gohn, Mariana Simionescu, Florența Mihai, Virginia Ruzici, Lucia Romaov, Ruxandra Dragomir, Irina Spîrlea, Sorana Cîrstea și Simona Halep

Judith Gohn 1974 (s-a oprit în această fază)
Mariana Simionescu 1976 (s-a oprit în această fază)
Virginia Ruzici 1976 (semifinale), 1978 (cîștigătoare), 1979 (sferturi), 1980 (finală), 1981 (sferturi), 1982 (sferturi), 1984 (s-a oprit în această fază)
Florența Mihai 1976 (semifinale), 1977 (finală)
Lucia Romanov 1982 (sferturi)
Ruxandra Dragomir 1993, 1994, 1995, 1997 (sferturi), 1999, 2000 ( în rest s-a oprit în această fază)
Irina Spîrlea 1994, 1996,1997 (s-a oprit în această fază în toți cei 3 ani)
Sorana Cîrstea 2009 (sferturi)
Simona Halep 2014 (finală)
Andreea Mitu 2015

În istoria de la Paris

Optimea de finală dintre Andreea Mitu, 100 WTA, și Alison Van Uytvanck, 93 WTA, este doar a cincea la turneele de Mare Șlem care se dispută între două jucătoare din afara Top 90. Trei dintre cele patru precedete s-au jucat chiar la Roland Garros, ultima dintre ele în 2005, în care s-au duelat bulgăroaica Sesil Karatanceva, 98 WTA, și elvețianca Emmanuelle Gagliardi, 105 WTA.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
Superliga
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Superliga
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit
Superliga
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (7)
1603850513189697
Ady Dumitrescu  •  01 Iunie 2015, 17:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sorex7586
sorex7586  •  01 Iunie 2015, 15:58

EXCELENT ARTICOL! PUNCT. Dati-i-l si lui Geambasu si haterilor de pe forum sa il citeasca. Si apropos de micii invidiosi care nu stiu decat sa injure... oare cand vor incepe sa o injure si pe Andreea cum fac acum cu Simona?

bosfor
bosfor  •  01 Iunie 2015, 10:18
Postat de Claretta Petacci pe 01 Iunie 2015, 10:03

Sa-i dea Dumnezeu Andreei Mitu forta fizica si mentala sa treaca in sferturi de finala astazi : poate s-o faca, merita si ne va bucura sufletele, zgandarindu-ne patriotismul la maxim! Este in ascensiune evidenta, este inca pustoaica, o pustoaica filiforma, dar extrem de placuta, ca o balerina nimerita din intamplare pe un teren de tenis...are charisma si inteligenta, merita s-o incurajam pentru a urca cat mai sus in clasamentul WTA, la single...Hai, Andreea!!! P.S. Nimeni nu mai pomeneste niciun cuvintel despre Sorana Carstea...de ce oare au abandonat-o toti? Nu e timpul s-o scoatem din anonimat si sa-i dam incredere in valoarea proprie?

nu am apucat sa-ti scriu RESPECT ai scris intr-o zi un com de fapt cel mai frumos si perfect adevarat comentariu citit de mine . un com scris despre taririle avute de tine la meciul lui halep cu baroni, in care pe final spuneai ,,adio ,, eu sunt un pic mai subiectiv . mai fac misto de unul de altul mai agit pe unul pe altul dar acel comentariu ma facut sa inteleg ca printre fanii simonei halep sau fostii fani in cazul tau . sunt si persoane inteligente care nu merita apostrofate sau ma rog luate la misto atunci cand din prea mult subiectivism sau dragoste fara temei isi exprima simpatia fata de o jucatoare . din pacate acel com a fost sters in totalitate desi nu existau jigniri sau alte kestii de genul care sa duca la stergerea lui . mi-a placut f mult l-am copiat si plasat la majoritatea aricolelor cu si despre halep . sper ca din toti aceia care au citit comentariul tau macar o persoana 1 singur sa-si fi dat seama de continut si sa realizeze ca nu tot ce zboara se mananca iar obiectul cu care se joaca tenis nu-i portocala sau mandarina . inca o data RESPECT .,

Vezi toate comentariile (7)
Comentează