SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MADRID

Corespondenţă din Spania » Madrid, te amo! Halep, din nou campioană: a câştigat în două seturi finala cu Cibulkova

Halep a cucerit ieri al doilea titlu Premier Mandatory din carieră
Halep a cucerit ieri al doilea titlu Premier Mandatory din carieră

Articol de , - Publicat duminica, 08 mai 2016 00:00

Simona Halep a cucerit aseară titlul Premier Mandatory, după 6-2, 6-4 cu Dominika Cibulkova.

Înapoi în finala de la Madrid și totul pare un vis. Nu e același tablou ca acum doi ani: de data aceasta meciul pentru trofeu are loc sâmbătă, nu duminică. Nu mai e soare, ci una dintre zilele reci de mai, pe care madrilenii le privesc aproape cu stupoare. Nu e ora prânzului, ci seară deja, una umedă, cu aer care gâdilă nările. Dar Simona Halep e din nou acolo, luptând pentru trofeu cu o poftă și o determinare incredibile.

În fața ei e de data aceasta Dominika Cibulkova, dopul de energie slovac, jucătoarea care în ultimele luni a urcat 28 de locuri în clasamentul mondial, de pe 66 pe 38. Și jucătoarea care o învinsese clar pe româncă în sferturile de finală de la Australian Open 2014, cea mai recentă întâlnire directă dintre ele.

Poate tocmai de aceea dorința de revanșă pulsează nebunește în venele Simonei. De cum începe meciul, începe și cursa ei spre victorie, spre o linie de finiș care se confundă cu fiecare linie a terenului, secundă de secundă, când mingile aterizează halucinant la limita riscului.

Tenisul de vis

Este însă un risc controlat, care vine din construcția punctului, din întâlnirea rapidă cu mingea, din arderea timpilor inutili. Ceea ce joacă Halep în primul set, unul câștigat cu 6-2, în exact o jumătate de oră, ține de geometria perfectă a tenisului. E desen acolo, sunt linii trasate ideal, o năvală continuă spre o Cibulkova care nu are răspuns. Slovaca gresește și rămâne deseori uimită de secundele și mingile care îi fug prin fața ochilor.

În actul al doilea, Simona începe cu break, însă tabloul meciului capătă imediat alte tușe, mult mai pronunțate de o parte și de cealaltă. Cibulkova iese din stupoare și începe să amenințe. Fiecare game e mult mai lung acum, mai disputat, iar ritmul de joc devine unul sufocant. Și fascinant. Slovaca lovește tare, cum îi stă în obicei, presărând pe ici, pe colo scurte care taie temporar viteza. Dar Halep are răspuns și la asta.

Aleargă, se zbate, scoate mingi ce păreau pierdute, defensiva ei e uluitoare, serviciul o ajută, unghiurile sunt nebunești. Păstrează avantajul acelui break timpuriu cu unghiile și cu dinții, cu gleznele care zvâcnesc la fiecare oprire, cu creierul care lucrează febril, căutând soluții, cu brațul care tremură uneori, dar își revine imediat, parcă mai puternic.

Asul care aduce bucuria

Și vine momentul să servească pentru meci. Pentru trofeu. Se împiedică? Se sufocă? Nici gând! Un game cu doi ași, unul dintre ei fiind și ultimul punct al meciului. Imediat, racheta cade din mână, mâinile se ridică , apoi acoperă ochii mijiți, strălucitori de bucurie. A învins! După o săptămână magică, de tenis extraterestru pe alocuri. O săptămână în care Simona s-a reîntâlnit cu Simona și a făcut-o mai bună.

Egala Virginiei Ruzici

Cu titlul obținut aseară, la Madrid, Simona Halep a ajuns la cota 12, ceea ce înseamnă că are în acest moment tot atâtea trofee câte a adunat Virginia Ruzici, managerul ei și cea mai titrată jucătoare română. Madridul face parte din a doua categorie de turnee, ca valoare, Premier Mandatory, după cele de Mare Șlem.

Simona mai avea în palmares un asemenea titlu, cucerit anul trecut, la Indian Wells, iar aceasta a fost a treia finală de asemenea calibru pe care a disputat-o.

Primul trofeu împreună

Halep i-a mulțumit în discursul de pe teren lui Darren Cahill, cel care îi este antrenor full time de la începutul acestui an. "Ești mereu alături de mine!", a subliniat Simona, care a adresat mulțumiri și restului echipei ei, dar și familiei de acasă.

Acesta este primul trofeu pe care îl cucerește sub îndrumarea exclusivă a lui Cahill, dar și primul pe care și-l pune în vitrină după mai mult de un an - Indian Wells 2015, martie. De asemenea, este al patrulea an consecutiv în care câștigă măcar un trofeu (2013 - 6, 2014 - 2, 2015 - 3).

"E incredibil că am șansa pentru a doua oară să vorbesc pe acest teren. Mulțumesc publicului care a venit în fiecare zi, românilor în special. Îmi pare rău că domnul Țiriac nu a fost aici, să-mi înmâneze trofeul, e o persoană importantă pentru mine"
Simona Halep

5este locul pe care îl va ocupa Simona Halep în clasamentul mondial începând de luni, în urcare două poziții

912.900 €este premiul în bani pe care l-a primit Simona Halep pentru succesul de la Madrid

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (17)
10204444699616941
Ion Ionescu  •  26 Mai 2016, 19:24
Postat de ovidiu_3003 pe 08 Mai 2016, 09:32

...oricum nu si mai revine ...o s o bata o romanca in cel mai scurt timp ...tenisul ei este inconstant ..trece repede de la o extrema la alta pe parcursul unui meci ...s a ales praful de performanta ei ...

Spuse marele specialist Ovidiu, cel caruia,, daca ii pui o racheta in mana, mai mult ca sigur va capata bataturi in palma fara sa joace ceva, doar prin simplul fapt ca o ia in mana:)

flomar12
flomar12  •  09 Mai 2016, 03:33

Hei gaunacilor mai respirati ura impotriva a tot cei romanesc.

sakamoto
sakamoto  •  08 Mai 2016, 12:17

Felicitari Simona! Singura mare valoare din tenisul romanesc. Cu toate ca si celelalte fete ale noastre, au crescut valoric, in ultimul timp. Din pacate baietii nostri, stralucesc doar la dublu. Poate in viitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează