Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat joi, 03 iulie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 02 iulie 2014 22:46
După finala de la Roland Garros şi "sferturile" de la Australian Open, a treia jucătoare a lumii îmbunătăţeşte istoria românească la Londra. Ea a învins-o pe finalista de anul trecut, Sabine Lisicki, cu 6-4, 6-0, în 57 de minute! Pînă ieri, cea mai bună performanţă erau "sferturile" Virginiei Ruzici din 1978 şi 1981
Ne-am temut de meciul acesta, nu-i aşa? Ne-am temut că iarba şi Sabine o vor încurca pe Simona. Că, poate, accidentarea de la coapsă e mai serioasă decît a lăsat ea să se înţeleagă. Că e vorba de suferinţă şi de durere. Că germanca are un ascendent fiindcă la ultimele 5 participări a ajuns măcar în "sferturi" la Wimbledon, iar anul trecut chiar avansase pînă-n finală. Că pentru Simona e un teritoriu mai degrabă înceţoşat, în ciuda titlului de la 's-Hertogenbosch din 2013. Că serviciul lui Sabine va pîrjoli iarba, că retururile ei vor fi aspre, că loviturile ei vor avea mai multă tărie decît poate îndura Halep. Că românca ar putea avea şi ea o zi mai puţin luminoasă. Că "sferturi" pe iarba de la All England Club e, oricum, o performanţă senzaţională.
Spectatori de lux
Dar, hei, de ce să ne temem noi cînd Simona nu o face? De ce să nu lăsăm meciul să curgă, cu temerile îndreptăţite doar la început, pînă la 4-1 pentru Lisicki, apoi spulberate pînă la cel mai fin praf, imposibil de măturat? Pentru că aşa s-a scris, rescris şi parafat istoria ieri, pe Terenul Central, sub un soare glorios de vară britanică. La ora 14:00 a României, cînd Simona Halep şi Sabine Lisicki au pătruns pe iarba deja roasă în pete mari, asupra lor s-au îndreptat priviri princiare, moştenitorul tronului Regatului Unit, William, şi soţia sa, Kate, aflîndu-se în loja cel mai bine plasată. Apoi, a început.
Lisicki a făcut în primele game-uri ceea ce-i convine, ceea ce ştie cel mai bine. A lovit tare, a atacat ca o furie serviciul al doilea şi a repetat tactica de la Madrid, de la cea mai recentă întîlnire a lor, sugerată la momentul respectiv de Martina Hingis: a folosit mult scurta. Aşa s-a făcut 3-0, apoi 4-1, timp în care Simona şi-a amintit, probabil, ce a schimbat acum o lună şi jumătate şi ce poate face şi acum. Sabine, în schimb, a uitat ce a păţit atunci, a uitat că o tactică, pentru a avea succes, trebuie aplicată fără fisuri. A continuat să lovească mingea fără milă şi, uneori, fără discernămînt.
Simplu, dar greu
Pentru Halep, lucrurile au început să se aşeze pe drumul lor lin şi elegant. Tactica ei e simplă, nu-i aşa?, dar e simplu oare să loveşti lung, stînga-dreapta, ca o maşinuţă simpatică pufăind din aburii efortului, scoţînd pînă şi ultimele urme de nervi din adversară? Nu, nu e, dar ea o face. Mereu, mereu, arătînd cît de bine vede terenul, cît de clar simte mingea vibrînd în rachetă. Micile, minusculele ajustări aproape că nu se văd cu ochiul liber, dar ea le sesizează, le aplică, iar adversara le resimte în deranjul provocat.
S-a regăsit repede
De la 1-4, Simona a redevenit ea însăşi. Jucătoarea agresivă, calmă, dedicată. Din acel moment, Lisicki n-a mai smuls nici un game, au fost 11 la rînd pentru a treia jucătoare a lumii, care a traversat în zbor meciul. 57 de minute pentru un 6-4, 6-0 emfatic, exact cît durase şi calificarea în "sferturi", cu o zi înainte, în faţa Zarinei Diyas, 6-3, 6-0. Cînd Halep joacă fluid, atent, liber, aproape că nu mai există diferenţă între numărul 72 mondial şi finalista de anul trecut!
La final, ca şi la Roland Garros, şi-a ridicat braţele pe creştetul capului, cu racheta încă zvîcnind, şi şi-a păstrat un moment, scurt şi intens, pentru sine. N-au mai fost lacrimi, parcă începe să se adapteze tot mai bine acestor momente de vîrf, emoţiile stau în frîu, dar rezultatul e acelaşi. E în semifinalele unui turneu de Mare Şlem. Din nou. Pe iarba care se desenează de obicei capriciile, Simona e mostra de constanţă şi de încredere. Şi atunci, de ce să ne temem dacă ea n-o face?
"A fost un meci bun, chiar dacă startul meu a fost lent. Am revenit de la 1-4 şi cred că am jucat un tenis bun"
Simona Halep
"E a doua oară cînd joc pe Terenul Central şi mi se pare incredibil. Am vrut să savurez cît pot de mult aceste momente"
Simona Halep
"Cheia succesului meu stă în încredere, nu e nici un alt secret. Mă simt bine pe teren, mă mişc bine, lovesc mingea liber, atît"
Simona Halep
"Sînt în aceeaşi situaţie ca la French Open, cel mai înalt cap de serie în cursă. Nu simt presiune, am mai multă experienţă acum"
Simona Halep
Finala îi aduce urcare în clasament
Simona Halep mai poate face un pas în ierarhia mondială. Dacă trece de Eugenie Bouchard, românca va urca de pe locul al treilea pe al doilea, depăşind-o pe Na Li. De asemenea, dacă ajunge în ultimul act, ea ar putea avansa şi în ierarhia anuală, cea care contează pentru Turneul Campionelor de la Singapore, acolo unde merg primele opt jucătoare ale sezonului. Competiţia se desfăşoară la finalul lunii octombrie. Halep era înainte de Wimbledon pe trei, iar cu o calificare în finală va urca chiar pe primul loc. Indiferent de ce va face în restul sezonului, românca are, în premieră, asigurată prezenţa acolo.
440.000 de lire este premiul pe care şi l-a asigurat deja Simona Halep la Wimbledon
21-13 este bilanţul dintre victorii şi înfrîngeri la jucătoare de Top 20 în carieră, iar anul acesta esl este de 5-1
Experienţă anterioară
Wim Fissette, antrenorul Simonei, a acordat un interviu site-ul WTA. El a vorbit înainte de meciul cu Sabine Lisicki, cea pe care a pregătit-o anul trecut. A fost întrebat cum vede meciul. "Nu poţi să controlezi jocul adversarului, dacă joacă la cel mai înalt nivel nu au cum să o învingi. Ori de cîte ori pot, studiez adversarele şi îi dau Simonei detaliile, dar nu prea multe. Dacă exagerez, ea nu s-ar mai simţi liberă. E o poziţie dificilă cea de antrenor pentru că vrei să dai sugestii, dar nu prea multe totuşi", a spus belgianul.
Cumpărături, desert şi fără tenis
Antrenorul Simonei Halep a dezvăluit şi care este modul în care ea se eliberează de încărcătura meciurilor. Oricum, nu mai era un secret pentru nimeni, îi place să meargă la cumpărături. "E înnebunită după shopping. Îi place să aibă mulţi oameni în jurul său şi îi tratează foarte bine. Cînd avem o zi liberă, mergem împreună la cumpărături, cinăm în oraş şi obligatoriu va exista desert pentru că adoră deserturile şi nu vorbim despre tenis", a spus Wim Fissette pentru site-ul WTA
Şi-a îmbunătăţit engleza cu ajutorul antrenorului
Wim Fissete spus pentru site-ul WTA că primul contact l-au avut prin intermediul unui e-mail, iar atunci cînd i-a răspuns Simona şi-a cerut scuze pentru că nu stăpîneşte bine limba engleză. "I-am spus că o să lucrăm şi la acest aspect", dezvăluit el. "În ianuarie nu vorbea rău, dar nu avea cu cine să exerseze în afara conferinţelor de presă. Noi comunicăm în engleză şi asta a făcut-o să crească şi la acest capitol. Simt că acest lucru o face să aibă şi mai multă încredere în ea. Poate să împărtăşească lumii ceea ce crede şi gîndeşte".
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul