SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA FED

După 24 de ani » România revine printre forțele tenisului feminin după aproape un sfert de secol

Articol de , - Publicat luni, 20 aprilie 2015 00:00

Echipa României a evoluat între cele mai bune formații cel mai recent în 1992, cînd sub tricolor erau Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir.

"Nu-mi vine să cred că am reușit. Am vrut doar să-i fac pe românii mei mîndri", a spus Alexandra Dulgheru după meciul cu Françoise Abanda. E strigătul unei fete care a făcut drumul spre cer și înapoi în ceea ce privește tenisul. E strigătul unei fete care reprezintă o generație.

Una care n-a reușit să regăsească spiritul acesta de echipă o perioadă lungă de vreme. Alina Tecșor Cercel a știut să le asculte, să le înțeleagă și de cînd e căpitan nejucător a dus această echipă numai în sus, indiferent de formula în care au jucat.  

Drumul a început în februarie 2014, în Grupa I a zonei Europa-Africa, unde Simona, Irina, Monica și Sorana au obținut patru victorii. Următorul pas a fost făcut pe zgura de acasă la Arenele BNR, în ziua de Paște. Simona, Sorana, Irina și Monica au învins Serbia în barajul pentru Grupa Mondială II.

Urcarea a continuat la Galați, cînd Simona, Irina, Monica și Alexandra au trecut de Spania în Grupa Mondială II. Și accesul între cele mai bune echipe ale lumii s-a înfăptuit ieri, la Montréal. Alexandra, Andreea, Irina și Raluca au sperat și au cîștigat. Din 2016, România va fi în cel mai de sus eșalon al Cupei Fed. Tot acolo vor mai fi Cehia, Franța, Rusia, Germania, Italia, Olanda și Elveția.

E un aer pe care echipa României nu l-a mai simțit din 1992, de pe vremea Irinei Spîrlea și Ruxandrei Dragomir. O altă generație.

Prima zi a fost a egalității

Întîlnirea dintre România și Canada era în echilibru după prima zi de joc, 1-1. Irina Begu a fost cea care a deschis confruntarea în companiei adolescentei Françoise Abanda. Totul era în grafic pînă cînd Irina a simțit o contractură în gamba piciorul stîng.

"Nu a fost nimic grav. Am crezut că pot închide meciul fără durere, însă nu a fost așa. Nu din această cauză am pierdut, ea a jucat mai bine", a spus a 33-a juătoare a lumii.

Abanda, 18 ani, a obținut cea mai mare victorie a carierei, reușind pentru prima dată să treacă de o jucătoate de Top 100. A fost 4-6, 7-5, 6-4 pentru tînăra și talentata Françoise. Era 1-0 pentru gazde și canadienii din patinoarul "Maurice Richard" sperau ca avantajul să crească. Aveau de ce.

Vedeta lor, Eugenie Bouchard, e pe locul 7 WTA, în timp ce Alexandra Dulgheru e pe 69. Însă, așa cum spun și jucătoarele, Fed Cup e altceva. Piti și-a lăsat inima pe teren și a învins-o pe Genie cu 6-4, 6-4, iar la final a sărbătorit cu umor, ironizînd gestul canadiencei de la tragerea la sorți, atunci cînd nu a dat mîna cu ea.

"Am fost prostă că am plîns"

Andreea Mitu a obținut ieri cea mai mare victorie a carierei. Și în loc să se bucure, ea terminat meciul cu Eugenie Bouchard în lacrimi. "Am fost atît de proastă pentru că am plîns. Am fost atît de nervoasă pe tot parcursul meciului încît am simțit o mare ușurare la finalul lui și eram atît de fericită! Emoțiile mi-au mai trecut după primul set, pentru că m-am obișnuit cu publicul, cu adversara și cu încurajările din partea echipei", a spus jucătoarea în vîrstă de 23 de ani, care a jucat primul meci în Fed Cup chiar la Montréal.

"Nu te gîndi la nimic"

Alexandra Dulgheru a povestit la finalul meciului cu Françoise Abanda prin ce a trecut. "Nu am simțit deloc ritmul în primul set. Apoi mi-am zis că nu am nimic de pierdut, că trebuie să lupt. Alina mi-a spus să-mi mișc picioarele și să nu gîndesc la nimic altceva decît la fiecare punct", a spus Piti.

Pentru ea, a fost a șaptea victorie în Fed Cup la simplu din nouă întîlniri disputate. Jucătoarea în vîrstă de 26 de ani a subliniat la DolceSport că abia așteaptă să ajungă acasă, în România, pentru că e pe drumuri, la turnee, de aproape trei luni.

Și-a piedut concentrarea

Eugenie Bouchard a venit la Fed Cup pentru a găsi încrederea care-i lipsește în acest început de an. Însă a înregistrat două înfrîngeri care nu au cum să nu-i afecteze moralul.

În meciul de ieri, cu Andreea Mitu, ea a recunoscut că de multe ori și-a pierdut concentrarea. "Primul set a fost strîns, la fel și al doilea, însă la un moment dat am scăpat meciul din mîini și, de acolo, totul a mers la vale. La asta trebuie să lucrez pentru viitor, trebuie să trec peste și să întorc meciul.  Ea a simțit că nu are nimic de pierdut", a spus Bouchard.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (13)
onduku
onduku  •  20 Aprilie 2015, 17:04
Postat de onduku pe 20 Aprilie 2015, 17:04

Nu e cu cap de serie? Atunci nu avem cum sa intalnim Elvetia sau Olanda. Cehia, Rusia, Italia sau Germania.

E Grupa Mondiala I, adica cele mai bune 8 echipe din lume la tenis feminin.

onduku
onduku  •  20 Aprilie 2015, 17:04

Nu e cu cap de serie? Atunci nu avem cum sa intalnim Elvetia sau Olanda. Cehia, Rusia, Italia sau Germania.

773564036075175
Constantin Sorin Gheorghe  •  20 Aprilie 2015, 11:07

Mulțumim geniei bouchard! Ne-a încrâncenat! :) Rrrrromaniaaaaaa!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează