Articol de Remus Dinu, Alexandru Grigore - Publicat miercuri, 23 decembrie 2020 10:10 / Actualizat miercuri, 23 decembrie 2020 10:33
Simona Halep, desemnată pentru a șasea oară Sportivul Anului în Ancheta GSP, vorbește despre senzațiile trăite într-un an fără precedent, în care pandemia a bulversat luni în șir circuitul și planurile jucătorilor. Numărul doi mondial țintește sus pentru 2021.
Desemnată pentru a șasea oară Sportivul român al anului în tradiționala Anchetă a Gazetei, Simona Halep păstrează un loc special în vitrină pentru premiul în formă de ziar împăturit. Anul în care Simona ar fi trebuit să-și apere coroana de la Wimbledon s-a transformat dintr-o provocare într-un veritabil test al răbdării și al emoțiilor.
Nici industria din care ea face parte n-a scăpat de efectele nefaste ale COVID-19, astfel că un an început promițător, cu semifinală la Australian Open și titlu cu "artificii" la Dubai, s-a văzut oprit brusc și afundat într-un amalgam de întrebări, neliniști și incertitudini.
Revenire pe fast-forward pentru Halep în 2020
Comeback-ul pe teren, petrecut la aproape 6 luni de la ultimul meci oficial, a adus însă aceeași versiune a Simonei Halep cu care eram obișnuiți. Pe scurt, o mică doză de normalitate în vremuri total neobișnuite. Primele două turnee la care a participat după pauză, Praga și Roma, au consemnat alte două trofee pentru ea, succese care i-au consolidat poziția de cea mai valoroasă jucătoare de zgură a lumii.
Victoriile din Cehia și Italia au însemnat încălzirea perfectă pentru tomnaticul Roland Garros de anul acesta - devansat câteva luni din cauza pandemiei - unul în care condițiile total neobișnuite au perturbat pe absolut toată lumea, inclusiv pe specialiștii suprafeței. Poziționată excelent pentru un al doilea titlu la Paris, Simona s-a oprit în "optimi", învinsă de efervescenta Iga Swiatek, cea care avea să câștige și trofeul.
Simona Halep și ținta din 2021
E rezumatul pe repede-înainte al unui sezon în care Halep a jucat doar 6 turnee, câștigând însă 3 dintre ele. La pachet, ea a încheiat 2020 pe locul 2, o poziție mai mult decât satisfăcătoare, și a simțit pe propria piele și cum e să te infectezi cu coronavirus, moment peste care a trecut cu brio.
La final de an, de la Izvorani, acolo unde se antrenează în presezon, Halep a făcut o analiză pentru Gazeta Sporturilor, vorbind despre cele mai importante borne din 2020, sezon de care, în ciuda piedicilor, e extrem de mulțumită. Totodată, Simo privește cu optimism spre 2021 și obiectivele importante pe care și le-a trasat: o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo e noul țel al dublei campioane de Grand Slam.
- Simona, se încheie încă un an în care ai fost în vârful clasamentului, din nou printre cele mai bune jucătoare ale lumii. Cu ce impresii rămâi tu după acest sezon total atipic, fragmentat de pandemia de coronavirus?
- A fost un an foarte greu pentru toată lumea. Și pentru mine a fost greu, am avut o pauză destul de lungă, cum n-am mai avut niciodată. Dar am făcut o treabă foarte bună și am câștigat acele trofee după pauză. Sunt foarte mulțumită de cum a decurs jocul meu de-a lungul anului.
- Sezonul 2021 bate la ușă. Ce așteptări ai de la următorul an, unul care va fi din nou afectat de pandemie. Vine Australian Open, te-ai gândit cum vei aborda acea perioadă?
- Nimic nu e clar încă, dar au spus că trebuie să facem 14 zile de carantină, în care vom avea voie să ne antrenăm câteva ore pe zi. Nu va fi ușor. Mental este extrem de dificil, cum a fost și când am jucat turneele anul acesta. Eu sunt pregătită, mă pregătesc zi de zi și încerc să mă focusez pe ce am de făcut și să văd cât de bună pot fi în situația actuală. O să fie greu pentru toată lumea, așa că nu mă plâng și îmi văd de treabă.
Simona Halep: "Trofeul de la Roma, cireașa de pe toată nebunia din acest an"
- Uitându-ne înapoi la acest an, în care ai câștigat 3 trofee, voiam să te întreb care crezi că a fost cea mai dulce victorie a ta?
- Toate victoriile au fost foarte dulci. Și finala de la Dubai, am văzut că a fost meciul anului. A fost o finală destul de grea, am fost puțin accidentată la meciul acela, iar Rybakina a jucat incredibil tot turneul, dar am reușit să câștig și asta m-a bucurat foarte mult. Turneul de la Roma a fost cel mai dulce trofeu de anul acesta, fiindcă mi-l doream foarte tare, făcusem deja două finale înainte și simțeam că pot să câștig. S-a întâmplat anul acesta și parcă a fost cireașa de pe toată nebunia din acest an, pentru că n-a fost ușor nici pentru noi, sportivii.
- Dar în ceea ce privește cele mai mari deziluzii? Ce înfrângeri te-au durut foarte mult? Ai jucat semifinale la Australian Open cu Muguruza, apoi acea "optime" de la Roland Garros cu Iga Swiatek. Simți că ai ratat două oportunități bune de a câștiga un nou Slam?
- Pot să spun că în Australia aveam o șansă mai mare, eram în semifinală. Dacă reușeam să câștig acel meci, poate aveam o șansă împotriva lui Kenin. Însă au fost rezultate bune, a fost un Grand Slam foarte, foarte bun, la început de an. Muguruza a jucat foarte bine și a câștigat meciul pe bună dreptate. Eu am dat tot ce am avut mai bun, așa că nu mi-a părut rău. La Roland Garros, Swiatek a jucat incredibil. Poate n-am jucat cel mai bun meci al meu, dar a fost peste și a meritat să câștige turneul.
Simona Halep, despre eșecul care a lăsat urme în 2020
- Apropo de înfrângerea aceea cu Swiatek, ce ai simțit în vestiar imediat după meci? Spuneai undeva că ți-ai aruncat echipamentul la gunoi, preluând un fel de superstiție. Ce senzații ai avut la finalul acelei partide?
- Am fost dezamăgită, am fost un pic lovită de tren, dar e o senzație pe care o ai atunci când nu poți să legi, când nu simți ritmul jocului. Ea a dat foarte puternic în toate mingile, i-au intrat foarte multe și n-a greșit, ceea ce m-a debusolat un pic. După câteva zile, am fost OK și mi-am spus că asta e, merg mai departe, mai am câțiva ani în față.
- Câți?
- Destui! (râde). De la zi la zi, parcă îmi doresc mai mult să joc. Vor fi trei, patru ani, nu știu, dar sunt foarte bucuroasă să fiu pe teren, îmi face foarte mare plăcere. De acea îndrăznesc să spun că mai am trei, patru ani.
Simona Halep și visul Tokyo
- Locul 1 mai e un obiectiv pe care ți-l dorești atât de mult? Între locul 1 WTA și un nou Grand Slam, ce ai alege pentru 2021?
- Am fost pe locul 1, știu senzația. Am terminat doi ani consecutivi pe locul 1 și e ceva special. Să ajungi cea mai bună jucătoare a lumii la ora actuală este o performanță destul de mare. Însă Grand Slam-ul e Grand Slam. Mi-aș dori foarte mult o medalie la Olimpiadă, pentru că parcă aș completa tot tabloul de trofee.
- Cum te gândești să abordezi Jocurile Olimpice de la Tokyo, având în vedere că anul acesta competiția s-a amânat, exact cum s-au amânat și toate turneele de tenis din Asia? Te-ai gândit ce vei face în Japonia?
- Eu o să-mi fac programul normal. O să încerc să-mi pun toată energia pentru partea a doua a anului, pentru Olimpiadă, însă nu poți să coordonezi sau să gestionezi atât de bine încât să fii 100% într-o anumită săptămână. Voi da tot ce am mai bun și sper din tot sufletul să fiu la capacitate maximă.
Simona Halep: "De la zi la zi, așteptam să se întâmple ceva rău"
- Cum ai reacționat tu în aceste luni de inactivitate? Cât de mult ai fost afectată în plan psihic de amânarea competițiilor? Unele au fost anulate, altele au fost amânate pentru toamnă...
- Nu pot să spun că am fost foarte afectată psihic. Nu știu dacă e potrivit s-o zic, dar pentru mine a fost o pauză destul de bună. După șase, șapte ani în Top 5, cu o presiune foarte mare săptămână de săptămână, pauza aceasta a prins bine mental. N-a fost ușor pentru că și scoaterea asta din priză a fost dificil de gestionat, dar, una peste alta, tot timpul vreau să privesc partea plină a paharului și consider că anul acesta am făcut o treabă foarte bună.
- Anul trecut, te-ai antrenat în presezon la Dubai. Mai mergi și anul acesta?
- Nu. O să stau acasă. M-am protejat foarte bine până acum, chiar dacă am fost infectată. Nu m-am deplasat nicăieri, am stat în București. Încerc să fac același lucru și să fiu aptă pentru turneele care vor urma.
- Te-ai speriat puțin când ai fost depistată pozitiv cu coronavirus?
- M-am speriat, da. De la zi la zi, așteptam să se întâmple ceva rău, dar bine că nu s-a întâmplat și că am avut simptome foarte lejere. Nu e de glumă cu acest virus și cred că toată lumea trebuie să se protejeze pentru a trece cu bine peste această perioadă.
23-3e raportul victorii - înfrângeri din acest an. Cele trei jucătoare care au învins-o: Sabalenka Muguruza și Swiatek
1.937.890 $a câștigat Simona Halep din cele șase competiții jucate în 2020
2 din cele 4turnee de Mare Șlem a bifat Simona în anul care stă să se încheie. A participat la Australian Open și Roland Garros, a sărit peste US Open, în timp ce Wimbledon nu s-a disputat
17 victorii consecutivea avut Halep între februarie și octombrie, record absolut pentru ea
3 titluridin 3 finale a adunat Halep: s-a impus la Dubai, Praga și Roma
24 iulie - 1 august 2021e perioada în care va avea loc turneul de tenis de la Jocurile Olimpice, obiectiv pe care Simona și l-a trasat pentru următorul an
A șasea coroană pentru Simona Halep
Nu doar prezența în vârful ierarhiei feminine e o constantă pentru Simona Halep, ci și ușurința cu care ea a câștigat un nou premiu în Ancheta Gazetei Sporturilor, acolo unde a strâns voturile și încrederea jurnaliștilor și cititorilor. A șasea astfel de distincție - record absolut - și a patra oară consecutiv când o primește.
"Acest trofeu înseamnă foarte mult pentru mine. Mulțumesc mult tuturor celor care m-au votat, este un premiu deosebit, înseamnă mult pentru orice sportiv. Știu că am avut mare competiție, foarte mulți sportivi l-ar merita. Mă bucur foarte mult să-l am din nou și mă gândesc că o să mai fac loc în vitrină ca să mai câștig astfel de trofee", a spus ea