SPORTURI  »  TENIS  »  MADRID MASTERS

Geniul încăpăţînat » Aşa e văzut Ion Ţiriac la Madrid, acolo unde este promotorul unuia dintre cele mai mari turnee ale lumii

Articol de - Publicat joi, 10 mai 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 09 mai 2012 23:49

De-a lungul timpului, Ion Ţiriac a fost promotorul a numeroase turnee. Toate s-au dovedit de succes, iar cînd au încetat să mai aducă profit, s-au trezit îndepărtate de pe lista sa de afaceri.

Exemple? Cel masculin de la Kitzbuhel. A deţinut licenţa pînă în 2007, cînd a vîndut-o. Turneul există şi astăzi, dar a retrogradat la categoria ATP 250 şi şi-a schimbat sponsorul principal. Ţiriac s-a ocupat de Turneul Campionilor atîta vreme cît acesta a fost găzduit de Hanovra, între 1996 şi 2000. Acum, are licenţa pentru BRD Năstase-Ţiriac Trophy de la Bucureşti, obţinută în 1996, şi este, de asemenea, promotorul unui eveniment de proporţii mult mai mari: concursul de la Madrid. Acesta reuneşte, pe durata a 10 zile, atît un turneu feminin de categorie Premier Mandatory (obligatoriu), cît şi unul masculin de Masters 1000.

Stockholm, Essen, Stuttgart, Madrid
Ceea ce astăzi este Mutua Madrid Open a început în 1990 ca turneu din ATP Masters Series, ce se ţinea la Stockholm. Ultima ediţie găzduită de capitala Suediei a fost în 1994, evenimentul fiind mutat pentru un an la Essen (1995). Concursul de la Stockholm există şi azi, dar a coborît ca nivel, fiind actualmente un ATP 250. Între 1996 şi 2001, s-a jucat la Stuttgart, iar în 2002 a ajuns, în fine, la Madrid. Locul său în calendar era în toamnă, cu puţine săptămîni înainte de Turneul Campionilor. Era un turneu indoor, pe suprafaţă rapidă, disputat în Madrid Arena, cu o capacitate de 12.000 de locuri.

Tocmai poziţionarea în calendar a determinat schimbarea drastică ce avea să urmeze începînd din 2009. Mulţi jucători de top veneau la Madrid obosiţi după un sezon lung şi solicitant. Alţii chiar îl scoteau din programul lor, pentru a evita o accidentare înaintea Masters-ului. Cumva, interesul, care iniţial a fost foarte mare, tindea să scadă. Atunci, Ion Ţiriac a obţinut un loc mai bun în schema sezonului. Hamburgul nu mai putea susţine exigenţele unui concurs de Masters şi s-a transformat într-un eveniment mai mic, mutîndu-şi şi datele de desfăşurare din mai în iulie. Madridul i-a luat locul, iar în toamnă a apărut Shanghai-ul, primul Masters 1000 desfăşurat în Asia.

De la hard la zgură
Madridul în mai a însemnat, automat, şi schimbarea suprafeţei din hard indoor în zgură. A fost o modificare de mare succes. O lovitură. În 2009, a cîştigat Federer în finală cu Nadal, în 2010 Nadal în finală cu Federer, iar anul trecut Djokovici după finală cu Nadal. Ce se putea spera mai bun de atît? În plus, evenimentul s-a extins, cuprinzînd şi turneu feminin de primă categorie. Există doar 4 concursuri comune de această mărime în tot anul: Indian Wells, Miami, Madrid şi Roma, în ordine cronologică.

Albastru problematic
Acum a apărut însă problema zgurii albastre. Şi s-a creat un dezechilibru. Nu mai e toată lumea de acord cu termenii superlativi. "E o mişcare riscantă", spune David Menayo, ziarist la cotidianul Marca. "Lumea îl percepe pe Ion Ţiriac aici, în Spania, ca pe un inovator. E un geniu. Peste tot unde a fost implicat, a adus ceva nou. Schimbările s-au dovedit bune şi s-au păstrat. Părerea mea este însă că pare genul de persoană care îşi impune voinţa. Că vrea să se facă ce crede el că trebuie făcut, fără să ţină prea mult seama de opiniile celorlalţi. Iar în cazul zgurii albastre, ceilalţi înseamnă toţi jucătorii de top".

David a adus vorba de reacţia lui Novak Djokovici după meciul de marţi, din turul 2, cu Daniel Gimeno-Traver. "Dacă Djokovici pierdea, n-ar fi spus doar chestia cu Chuck Norris, ar fi vorbit mult mai mult. Şi nu de bine. Oricînd există această posibilitate: ca unul dintre jucătorii importanţi să piardă şi atunci lucrurile se pot deteriora. Sau dacă turneul e cîştigat de cineva mai puţin cotat, de o surpriză. Problema e că această suprafaţă nu a fost testată înainte de nici unul dintre jucătorii mari. Ei nu au fost întrebaţi şi asta poate crea necazuri. Pînă la urmă, trebuie găsit echilibrul între dorinţa de a schimba, de a inova şi părerea tenismanilor de top. Nu ştiu cum se poate face asta, dar o balanţă trebuie să existe", încheie ziaristul spaniol.

Zgura albastră a fost aprobată de ATP, respectiv WTA pentru un an, de probă. Anul acesta. Iar dacă plîngerile vor continua să curgă, s-ar putea să fie prima invenţie propusă de Ion Ţiriac care dă greş. Mai e însă timp de văzut ce va fi. Finalele sînt abia duminică.

"Ca om de afaceri, Ion Ţiriac e un geniu, un crack, cum spunem noi. Exact acel tip de viaţă pe care îţi închipui că trebuie să-l aibă oamenii ca el. A cîştigat tot cu ajutorul minţii lui"
David Menayo, ziarist Marca

Ce a spus Novak Djokovici
"Este imposibil să te deplasezi pe Terenul Central, cred că am lovit cinci mingi de calitate în tot meciul. În restul timpului, am încercat să dau înapoi, să mă bazez pe serviciu şi pe greşelile lui neforţate. Pentru mine, ăsta nu e tenis. Data viitoare, ori voi intra pe teren cu pantofi de fotbal, ori îi voi cere sfatul lui Chuck Norris, să mă înveţe el cum ar trebui să joc aici fiindcă, sincer, cu tot respectul pentru oameni şi pentru turneu, nu găsesc cuvinte spre a-l descrie..."

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Doi jucători de la FCSB, trimiși la Comisia de Disciplină de CSA Steaua! » De ce sunt acuzați și ce sancțiuni riscă
Superliga
Doi jucători de la FCSB, trimiși la Comisia de Disciplină de CSA Steaua! » De ce sunt acuzați și ce sancțiuni riscă
The Athletic spulberă orice dubiu în cazul lui Drăgușin: „Asta se va întâmpla în ianuarie”
Stranieri
The Athletic spulberă orice dubiu în cazul lui Drăgușin: „Asta se va întâmpla în ianuarie”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (9)
mezzolano
mezzolano  •  10 Mai 2012, 18:22

multumesc. Era un banc care se termina cam asa: "Si noi pe voi!"

d_3amon
d_3amon  •  10 Mai 2012, 16:37

Tiriac, o miezerie plin de bani

vladutz13
vladutz13  •  10 Mai 2012, 13:00

Nu inteleg, difera si calitatea nu doar culoarea??? De ce il critica Djokovici??

Vezi toate comentariile (9)
Comentează