SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MADRID

CORESPONDENȚĂ MADRID Irina Begu, prima victorie pe un tablou WTA după 9 luni » A reușit-o la Madrid, acolo unde are amintiri frumoase

Irina Begu a trecut în turul secund pe tabloul de la Madrid Foto: Imago
Irina Begu a trecut în turul secund pe tabloul de la Madrid Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 23 aprilie 2024 19:53 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 21:51

Irina Begu, 33 de ani, numărul 128 WTA săptămâna aceasta, s-a impus în primul tur al turneului WTA 1000 de la Madrid, 6-4, 7-6 (0) în fața adolescentei cehe Linda Fruhvirtova, 18 ani, 146 WTA, reușind întâia ei victorie pe un tablou WTA de la Wimbledon 2023 încoace.

La aproape o lună de la precedenta și până atunci singura ei prezență într-un turneu anul acesta, cea din concursul WTA 125 de la Antalya, Irina Begu a revenit într-un loc împodobit cu amintiri frumoase: Madrid, după ce o accidentare la cot a ținut-o mult timp departe de terenuri.

Locul unde a atins trei sferturi de finală, 2015, 2016 și anul trecut, și o „optime” în 2017. Meciul ei contra adolescentei din Cehia Linda Fruhvirtova a fost programat al treilea pe Terenul Central Manolo Santana, unde vântul se simte până la os în tribună, mai ales într-o zi cu puțini spectatori.

Imagini rare! Apariție rafinată a soției lui Rafael Nadal la Gala Premiilor Laureus » „Xisca”, o prezență atipică: discreție înainte de toate
PREMIILE LAUREUS
Imagini rare! Apariție rafinată a soției lui Rafael Nadal la Gala Premiilor Laureus » „Xisca”, o prezență atipică: discreție înainte de toate

Chiar și așa, tot au apărut câteva steaguri tricolore întinse pe spătarele scaunelor, iar strigătele de încurajare s-au auzit, la fel ca aplauzele după punctele frumoase.

Irina și Linda se mai întâlniseră o singură dată, în 2020, anul de început al pandemiei de coronavirus, într-un challenger cu premii de 100.000 de dolari la Cairo, în turul secund. Cehoaica abia avea 14 ani, Irina 29, iar românca s-a impus atunci cu 7-5, 6-0.

Spre un scor asemănător se îndreptat și meciul de la Madrid, cu Irina la cârmă, 6-4, 4-0. În actul întâi Fruhvirtova a făcut prima break-ul pentru 3-1, dar românca l-a recuperat imediat, apoi a forțat încă un break la 4-4.

Begu și-a făcut jocul elaborat pe zgură, variind înălțimea și lungimea mingilor, inserând câte o scurtă cu mult efect, servind mai eficient, construind pentru a-și elibera terenul.

67,1%a fost procentajul de frecvență pe primul serviciu pentru Irina Begu, față de 58,6 al adversarei, iar eficiența a urcat până la 64,7% în comparație cu 56,1

Begu, victorie și o întâlnire cu Madison Keys

În partea secundă, la 4-0, Linda a reușit primul ei game cu serviciul, întrerupând seria româncei, ceea ce i-a adus o schimbare de moment, ajungând la 4-4. Irina a servit pentru meci la 5-4, fără să fructifice, însă până la urmă a repetat ceva din meciul lor anterior: s-a impus la 0 în tie-break.

Astfel a câștigat o partidă ațoasă în destule momente, folosindu-și experiența și știința jocului pe zgură. Și și-a aranjat o înfruntare în turul secund cu Madison Keys, pe care a mai înfruntat-o o singură dată până acum, în 2016, în „optimile” de la Miami.

Mai important însă este că, după atâtea luni de pauză și incertitudine, a notat prima ei victorie pe un tablou WTA. Și ce turneu, WTA 1000! În martie disputase finala de la Antalya, concurs WTA 125 însă.

Jaqueline Cristian, pe tabloul principal

Tot marți, mai devreme, Jaqueline Cristian, numărul 73 WTA, și-a încheiat cu succes misiunea din calificări, învingând și în runda decisivă, acolo unde a înfruntat-o pe bătăioasa australiancă Daria Saville, 96 WTA.

În primul lor meci direct, lupta s-a dus până într-un set decisiv. Românca s-a impus cu 6-4, 2-6, 6-2, după două ore și 31 de minute, timp în care Jaq a transferat pe zgura roșie europeană o bună parte din succesul recent de pe cea verde americană, cu „sferturile” de la Charleston și evoluția excelentă în întâlnirea de BJK Cup câștigată dramatic, 3-2, în fața Ucrainei.

Irina Begu, prima victorie pe un tablou WTA după 9 luni » A reușit-o la Madrid, acolo unde are amintiri frumoase
Jaqueline Cristian, sărbătorind victoria din calificările de la Madrid Foto: Imago

În prima rundă a calificărilor, Cristian a trecut cu 7-6 (4), 6-4 de jucătoarea americană McCartney Kessler, numărul 119 mondial, cu 7-6 (4), 6-4.

Citește și:

Camelia Potec, președinta FRNPM, a tras concluziile după Campionatele Naționale: „Ne-am fi dorit un timp de Jocurile Olimpice” » Ce pregătește pentru CE
ÎNOT
Camelia Potec, președinta FRNPM, a tras concluziile după Campionatele Naționale: „Ne-am fi dorit un timp de Jocurile Olimpice” » Ce pregătește pentru CE
Schimbare ISTORICĂ pentru Scuderia Ferrari » Cum vor arăta monoposturile la Miami
FERRARI
Schimbare ISTORICĂ pentru Scuderia Ferrari » Cum vor arăta monoposturile la Miami

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (2)
Trandafir
Trandafir  •  24 Aprilie 2024, 10:42

Catre GSP. Ati uitat de Cristian care dupa 2 victorii in calificari a ajuns pe tabloul principal. Ati uitat de Niculescu care tot la Madrid este pe tabloul principal la dublu.

Trandafir
Trandafir  •  24 Aprilie 2024, 10:40

Felicitari Irina ! Succes mai departe !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează