SPORTURI  »  TENIS  »  FINALA MASCULINĂ / DJOKOVICI-NADAL 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5

Istorie la Australian Open! Djokovici l-a învins pe Nadal în cea mai lungă finală all-time

Nole a mai avut putere şi pentru strigătul victoriei Foto: Reuters +7   FOTO
Nole a mai avut putere şi pentru strigătul victoriei Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 29 ianuarie 2012 23:07

După un meci care a durat aproape 6 ore,finaliştii n-au mai putut sta în picioarela festivitatea de premiere. Liderul mondial şi Rafa Nadal au luptat ca doi lei într-un meci în care limitele au fost sfidate, istoria s-a reîncărcat şi pe care l-au încheiat cu o îmbrăţişare


Ce mai e în mintea ta, dragă Nole, la 5-5 în decisiv? De unde ai găsit resurse să nu cazi din picioare, ca un brad doborît de drujbă într-o zi nedreaptă de ianuarie? Cît de mare vezi mingea şi, mai ales, ce culoare are acum? E tot galbenă? Dar tu, dragă Rafa, cum te mai simţi? Mai ţii minte că ai avut 4-2 în setul al cincilea? Văd că te clatini, trebuie să te sprijini de fileu, dar nu eşti foarte supărat. Ai luptat bine. Nole a fost un pic mai bun, dar asta e, un pic sau mai mult, a fost mai bun. Şi asta nu se poate nega.

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO CU IMAGINI SUPERBE DE LA FINALA DE DINTRE DJOKOVICI ŞI NADAL!

La ultima minge, sîrbul a servit precis, la limita liniei dintre careuri, spaniolul s-a întins cît a putut pentru retur, dar finalul a fost un forehand trimis de Nole fără ezitare, sec şi dulce în acelaşi timp, sec precum pocnetul şampaniei, dulce ca tortul pe care dieta îi interzice să-l mai mănînce.

Despre suferinţă
Aţi avut vreme să vă uitaţi spre ceas, dragă Nole şi Rafa? Ştiaţi cît aţi ajuns să jucaţi? Probabil că nu exact, dar o idee tot vă făcuserăţi. Poate nici nu era nevoie de orologiu. O simţeaţi în picioare, "treci printr-o suferinţă atît de mare încît degetele îţi sîngerează în pantofi, dar tot îţi place să fii acolo, pe teren", spuneai tu, Nole, mai tîrziu, iar Rafa te completa: "lupţi, îţi forţezi trupul pînă la limită, e ceva ce savurez, e bine să suferi".

OK, s-a terminat. Nole e trîntit pe jos, camera îi survolează strigătul de descătuşare, pumnii strînşi, racheta părăsită, apoi şi-aduce aminte că nu poate sta acolo prea mult. Rafa l-a salutat deja pe arbitrul Pascal Maria, se îndreaptă spre sîrb şi amîndoi se îmbrăţişează, verde cu negru, Nole îşi lasă obrazul pe umărul celui care i-a fost alături, partener de eveniment şi rival, în ultimele 6 ore. Aproape că nu mai trebuie spus nimic.

Ajunşi de oboseală
Doar că la festivitatea de premiere, cînd adrenalina se evaporase, cînd carnea striga după un strop de răgaz, cînd feţele erau roşii de efort, iar transpiraţia încă ţîşnea din pori, amîndoi aţi simţit că nu mai puteţi. Ca într-o schemă de înot sincron fără apă, v-aţi pus palmele pe genunchi şi aţi lăsat capul în jos. Cineva v-a adus scaune, bună idee! Şi nişte apă. Aţi vorbit, aţi primit trofeele din mîna lui Rod Laver, aţi făcut poze. Nole, tu ai spus că acest meci nu trebuia să aibă unul, ci doi învingători. Dar nu se poate aşa. Tu ai fost mai bun. Eşti campion la Australian Open pentru a treia oară. Ai cîştigat al cincilea trofeu de Mare Şlem al carierei, al treilea la rînd. Eşti liderul de necontestat al ierarhiei mondiale. Şi tocmai ai dovedit, încă o dată, poate în cea mai grea încercare din toate, că ai devenit o stîncă.

Vreţi să mai vorbim despre scor, despre backhand-uri şi forehand-uri, despre slice-uri şi numărul de aşi al fiecăruia? Poate altădată. Acum să aruncăm o ultimă privire la ceas, tot 5 ore şi 53 de minute au rămas, şi la zîmbetele diferite şi atît de asemănătoare ale celor doi eroi. E cea mai frumoasă amintire de la Australian Open.

57 de lovituri direct cîştigătoare a reuşit Novak Djokovici în partida de ieri, faţă de 44 ale lui Nadal

69 de greşeli neforţate a comis sîrbul, în timp ce spaniolul a adunat 71

2,4 milioane de dolari a primit Nole pentru victoria sa de la Melbourne

88 de minute a durat cel mai lung set al finalei, cel de-al patrulea

"Sînt foarte mîndru să fac parte din istorie, parte din elita jucătorilor care au cîştigat de mai multe ori turneul din Australia"
Novak Djokovici

"Vreau să le mulţumesc celor care ne-au adus scaune la ceremonia de premiere. Ne-au salvat picioarele"
Novak Djokovici

"Cred că am jucat împreună un meci grozav. A fost un spectacol bun, mi-a făcut plăcere să fac parte din el"
Rafael Nadal

"Nole este în acest moment cel mai bun jucător din lume. Cinci titluri de Mare Şlem şi lider mondial. Vom vedea pînă unde poate ajunge"
Rafael Nadal

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (1)
florin1279
florin1279  •  30 Ianuarie 2012, 06:52

Ce inseamna "all time" in romana? Intr-un ziar romanesc ar trebui sa folosim cuvinte exclusiv romanesti, cel putin acolo unde este foarte usor de gasit sinonime(de exemplu am observat ca in loc de Grand Slam ati folosit Mare Slem desi aici ar fi fost mai de acceptat varianta in engleza pentru ca este un termen exclusiv legat de tenis si folosit universal) . Ca sa va dati seama mai bine cum suna formularea din titlu imaginativa ca, pe yahoo sa zicem, titlul ar fi ceva de genul: "Djokovic beats Nadal in the longest final din toate timpurile" Ei...cum suna acum ?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează