SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Javier Marti, spaniolul care o antrenează pe Jaqueline Cristian, a dat detalii despre colaborarea cu românca

Jaqueline Cristian în acțiune pe zgura de la Madrid FOTO Imago Imges
Jaqueline Cristian în acțiune pe zgura de la Madrid FOTO Imago Imges

Articol de - Publicat duminica, 05 mai 2024 19:13 / Actualizat duminica, 05 mai 2024 20:16

Javier Marti a oferit un interviu amplu celor de la Punto de Break în care a vorbit despre cum a început să lucreze cu Jaqueline Cristian (25 de ani, 73 WTA), dar și care sunt calitățile acesteia.

Jaqueline Cristian a vorbit la Madrid, unde a ajuns până în optimi de finală despre noul său antrenor, Javier Marti, și de ce l-a ales.

„Îmi place stilul spaniolilor de a antrena și felul în care văd tenisul. Mi se pare că se mulează bine pe stilul meu, pentru că eu am un stil agresiv, dar în același timp s, olid. Nu sunt nici big hitter, Rybakina sau, nu știu, Coco Gauff. Îmi place să am un echilibru, iar pe antrenorul de acum mi l-am dorit foarte mult", a spus ea.

Apoi a continuat: „Mi se pare că am îmbunătățit destul de multe lucruri în jocul meu. Am încredere totală în el și mi se pare că e un început de colaborare foarte bună și chiar sunt foarte pozitivă. Sunt nerăbdătoare să văd ce-mi rezervă viitorul".

Zilele acestea a venit rândul lui Javier Marti să vorbească despre această colaborare într-un interviu amplu pentru Punto de Break.

El a dezvăluit cum a început colaborarea. „La mijlocul lunii martie. Jacqueline pierde un meci la un turneu WTA 125K și mă sună. Mă mai contactase înainte, dar din diferite motive nu fusese posibil. Mi-a spus că are nevoie de o schimbare, iar pe mine m-a prins fără niciun proiect fix, așa că am început să lucrăm la Miami. E adevărat că a pierdut în primul tur, dar a fost un pas înainte”.

Apoi am avut la dispoziție câteva săptămâni pentru a ne antrena și a ne pregăti pentru sezonul pe zgură, care a început foarte bine, cu un sfert de finală la turneul WTA 500 de la Charleston, unul dintre cele mai bune turnee din cariera ei", a spus el.

„Jaqueline este o jucătoare agresivă, dar în același timp ordonată”

Spaniolul a fost rugat să o caracterizeze pe Jaqueline. „Este o jucătoare foarte completă, nu are o mare frână în niciun aspect al jocului, deși totul este încă de îmbunătățit.

Face totul bine, dar din punct de vedere mintal avea nevoie de un plus de încredere pe care l-a șlefuit în ultimele turnee. Este o jucătoare agresivă, dar în același timp ordonată.

Echipa feminină a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene de la Rimini
CAMPIONATELE EUROPENE
Echipa feminină a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene de la Rimini

Mobilitatea ei este bună, dar mai poate îmbunătăți puțin. Ceea ce ar trebui exploatat este serviciul, lucru care poate deveni cea mai bună virtute a ei în viitor", a spus Javier.

„O văd că se bucură din nou”

Marti a fost întrebat dacă actualul loc în clasament, 73 WTA, îi reflectă valoarea româncei. „A fost pe locul 58 în lume în ianuarie 2022, dar s-a accidentat la genunchi când era pe drumul cel bun.

Apoi a trebuit să treacă prin tot procesul de a o lua de la zero, să se recupereze după o accidentare a ligamentelor încrucișate, să joace turnee ITF, ceea ce adesea te încetinește, dar îți dă și încrederea necesară pentru a reveni la ea. Acum o văd că se bucură din nou".

Javier Marti, spaniolul care o antrenează pe Jaqueline Cristian, a dat detalii despre colaborarea cu românca
Jaqueline la Charleston alături de Javier Marti, Horia Tecău și Dan Cristea Foto: Instagram

Cât de sus poate ajunge? „Dacă într-o perioadă atât de scurtă de timp a reușit să obțină aceste rezultate recente, învingând jucătoare precum Navarro, Keys sau Krejcikova... trebuie să o luăm pas cu pas, mai este mult până departe, dar o văd ajungând în Top 25 în viitor.

Odată ajunsă acolo, va trebui să vedem cât de mult este capabilă să se îmbunătățească. Nu știu unde este limita ei, dar dacă face lucrurile cum trebuie și nu se accidentează, cred că va fi în Top 30 sau Top 25”, a subliniat Marti.

„În România sunt foarte pretențioși din cauza marii campioane pe care au avut-o”

El i s-a adresat și o întrebare delicată, faptul că Sorana Cîrstea a spus într-un interviu tot pentru Punto de Break că „în România există o mentalitate foarte negativă, cu puțină încredere".

Cum i se pare lui Javier Marti această afirmație? „Cred că după ce au avut o jucătoare de top ca Simona Halep, până nu faci zgomot la un Grand Slam sau până nu te apropii de Top 10, nu încetezi să fii doar o jucătoare oarecare.

La noi s-a întâmplat cu Rafa Nadal, au fost perioade în care am avut mai mulți jucători în Top 15 și părea că e normal, sau părea că nu sunt atât de buni.

În România sunt foarte pretențioși din cauza marii campioane pe care au avut-o, dar nu am observat nimic ieșit din comun", a spus Marti

Jaqeuline nu vrea să piardă timpul, de fapt, crede că a pierdut deja mult timp cu accidentarea. Vrea să muncească în fiecare zi. Jacqueline este foarte ambițioasă, este o învingătoare și îi plac terenurile centrale. Din punct de vedere mintal, are capul unei jucătoare de top- Javier Marti

A avut momente de îndoială. Nu e vorba că a ajuns în top 100 la 20 de ani, i-a luat mult timp să facă acest salt, dar e adevărat că accidentarea a venit în cel mai bun moment al carierei sale, a fost o lovitură foarte grea.

În procesul de revenire în top 100 au fost și perioade de îndoială, lucru pe care l-am observat când s-a alăturat echipei, am văzut că se chinuia să facă următorul salt- Javier Marti

Rezultatele lui Jaqueline de când a început să colaboreze cu Javier Marti

  • Miami- turul 1
  • Charleston - sferturi de finală
  • Madrid- optimi de finală

Citește și:

Irina Begu, stop în semifinale la Wiesbaden » Urmează turneul WTA 1000 de la Roma
ITF WIESBADEN
Irina Begu, stop în semifinale la Wiesbaden » Urmează turneul WTA 1000 de la Roma
Iga Swiatek s-a impus la Madrid după ce a salvat trei mingi de meci în fața Arynei Sabalenka
WTA Madrid
Iga Swiatek s-a impus la Madrid după ce a salvat trei mingi de meci în fața Arynei Sabalenka

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează