Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 03 iunie 2011 00:00 / Actualizat joi, 02 iunie 2011 23:18
Chinezoaica şi italianca au trecut ieri în semifinale de Maria Şarapova, respectiv de Marion Bartoli
Na Li e departe de momentul în care mulţi ziarişti sau spectatori nu ştiau care e prenumele şi care e numele de familie. Chinezoaica născută la Wuhan în urmă cu 29 de ani a devenit o constantă pentru turneele de Mare Şlem. Ieri, ea s-a calificat pentru a doua oară în finala unei astfel de competiţii, după ce la începutul anului ajunsese pînă în ultimul act la Australian Open. A învins-o în semifinale pe Maria Şarapova cu 6-4, 7-5. O partidă pe zgura pariziană în care Na nu a avut probleme foarte multe. O suprafaţă pe care nici ea nu credea la început că poate să aibă astfel de rezultate. "Întotdeauna m-am gîndit că pot ajunge departe la celelalte turnee de Mare Şlem, dar nu la Roland Garros. Echipa mea mi-a spus că pot să joc bine pe zgură, iar eu i-am întrebat, serios? Ştiu că am cîştigat cîteva meciuri pe zgură, dar nu credeam că pot să o fac atît de bine", a spus chinezoaica.
Propunere decentă
Din echipa sa face parte şi soţul, care la Australian Open i-a fost antrenor, dar care acum a rămas doar soţ şi partener de antrenament. "Era greu şi pentru mine, şi pentru el. Aveam trei ani de cînd eram 24 din 24 împreună. Şi am obosit. Aveam nevoie de o pauză. Simţeam că trebuie să schimb ceva pentru a creşte în joc. De aceea, l-am rugat pe Michael Mortensen să mă ajute", a subliniat chinezoaica. La 29 de ani nu-şi mai schimbă atît de des culorile părului cum o făcea înainte, dar păstrează lîngă inimă tatuajul pe care şi l-a făcut în urmă cu ceva ani pentru a marca dragostea dintre ea şi soţul său. La început a jucat cu el acoperit pentru că în China era ceva neobişnuit că o femeie să aibă tatuaje, pînă cînd zvonurile că ar fi accidentată au făcut-o să-l lase la vedere.
Na Li e o fire rebelă care-şi propune să fie prima jucătoare din China ce se impune într-un turneu de Mare Şlem şi să devină numărul unu mondial. Ea este atît de nonconformistă încît în 2005, de Ziua Îndrăgostiţilor, l-a cerut de bărbat pe Jiang Shan, cu o cutie de bomboane. Nu s-a supus sistemului chinez care-i lua mare parte din banii pe care-i cîştiga pe teren. Acum Na Li e din nou aproape de unul dintre visele sale, dar mai are o partidă de cîştigat în faţa Francescăi Schiavone.
Deja-vu
Italianca de 30 de ani a trecut în semifinale de Marion Bartoli cu 6-3, 6-3. Deşi nu a jucat deloc bine în acest an, Francesca a găsit din nou poţiunea magică pentru Roland Garros. Zgura pariziană pe care o sărută frecvent a ajutat-o din nou. Justine Henin a fost ultima jucătoare care a reuşit să cîştige consecutiv la Roland Garros în 2005, 2006 şi 2007. Filosofia lui Schiavone este simplă. "Iubesc şi trăiesc pentru tenis". Această iubire a adus-o din nou în finala unui turneu de Mare Şlem. Sîmbătă, de la ora 16:00 (în direct la Eurosport), una dintre cele două va săruta zgura şi trofeul.
2-2 este scorul întîlnirilor directe dintre Na Li şi Francesca Schiavone, ultima întîlnire fiind chiar anul trecut la French Open
MASCULIN. Cei patru crai de la Paris
Ce-şi puteau dori mai mult francezii decît să-i aibă în semifinalele Roland Garros-ului pe primii patru jucători ai lumii. Poate doar un francez implicat în lupta pentru trofeu, dar cum nu s-a putut nici în acest an se vor bucura de spectacolul oferit de Nadal, Djokovici, Federer şi Murray. Primii care vor intra pe "Philippe Chatrier", de la ora 15:00, vor fi Rafael Nadal şi Andy Murray, partida lor fiind urmată de înfruntarea dintre Novak Djokovici şi Roger Federer. După ziua de azi doar doi dintre ei vor visa în continuare.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul