Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat luni, 25 ianuarie 2016 00:00
Numărul 2 mondial va suporta o intervenție chirurgicală la nas pentru a rezolva o deviație de sept. De la începutul anului, românca a întîmpinat mai multe probleme de sănătate.
A ratat turneul de la Brisbane din cauza unei inflamații la tendonul lui Ahile, o neplăcere recurentă, care a lovit din nou. Apoi, a jucat la Sydney și la Australian Open, deși era răcită. A spus atunci că e o problemă minoră, cauzată de aerul condiționat, însă, de fapt, era ceva mult mai serios, pe care Simona l-a purtat după ea de multă vreme.
"Ultimele 6 săptămîni au fost extrem de dificile pentru mine, avînd infecție la stomac, nas și ureche. Aceasta a fost una dintre cele mai grele perioade sportive, deoarece nu am avut posibilitatea să mă antrenez la capacitate maximă, chiar dacă am fost sub tratament antibiotic. Am încercat să dau tot ce pot în Australia, dar, din cauza infecțiilor existente, din păcate, am înrăutățit lucrurile, încercînd să trag de mine să joc la Grand Slam", a explicat ea ieri într-un comunicat, publicat inclusiv pe pagina sa de Facebook.
Eliminarea rapidă de la Melbourne, încă din primul tur, unde a pierdut în fața chinezoaicei Shuai Zhang, a făcut-o să revină acasă și să reia investigațiile medicale.
"La îndrumarea medicului specialist, va trebui să suport o operație pentru a-mi rezolva o problemă existentă la nas, fiind sfătuită că aceasta este cea mai bună opțiune pentru a trata definitiv această problemă", a adăugat Halep. Este vorba despre o deviație de sept.
Consecința? Nu va putea participa la întîlnirea de Cupa Fed din 6-7 februarie, contra Cehiei, la Cluj, contînd pentru primul tur al Grupei Mondiale I, dar nici la turneele care urmează, Dubai și Doha. La primul dintre ele, Simona este deținătoarea titlului.
"Îmi doresc să trec cu bine peste această intervenție și să mă pot deplasa la Cluj, să fiu alături de echipă, chiar și din tribună", a mai spus ea, precizînd că speră să fie recuperată pînă la startul concursului Premier Mandatory de la Indian Wells (9-20 martie), unde, de asemenea, e campioana en titre.
Necesară pentru respirație
"Deviația de sept e destul de comună, poate fi însă mai pronunțată sau mai puțin", spune doctorul Sorin Popescu, care a fost mai mulți ani medicul echipei de Cupa Davis a României.
"Principalul efect este acela că limitează capacitatea respiratorie prin obstrucție mecanică. Iar în cazul specific al sportivilor diminuează posibilitatea de efort. De asemenea, favorizează infecțiile respiratorii superioare", a adăugat el.
"Intervenția chirurgicală este recomandată în asemenea cazuri. Dacă totul decurge normal din punct de vedere medical, în zece zile-două săptămîni se poate relua pregătirea", a încheiat Sorin Popescu.
Și Djokovici s-a operat
La începutul carierei de senior, și actualul lider mondial, Novak Djokovici, avea vizibile probleme de respirație. La finalul sezonului 2005, el a suportat o intervenție chirurgicală pentru deviație de sept, care a durat 45 de minute și a fost făcută la Milano.
"Cînd voi rezolva această problemă, voi juca mai bine. Am disputat multe meciuri cu adversari din Top 10, 20, 50. Am încercat tot ce am putut, însă ai nevoie de mai multă forță, energie și pregătire fizică, iar atunci cînd nu poți respira cum trebuie, totul e mult mai greu", declara Nole acum 10 ani. Și românul Andrei Pavel a suferit o astfel de intervenție, în 2007.
Multe probleme medicale
Din 2013, de cînd a început ascensiunea în clasamentul WTA, Simona s-a confruntat cu destule probleme medicale, dar nici una atît de complicată încît să necesite o operație. Doar în 2014 ea a renunțat la turneul de la Miami pentru a se opera la unghia de la degetul mare de la piciorul drept.
În rest, accidentările ei au s-au rezolvat cu pauză și recuperare. La începutul lui 2013 s-a confruntat cu dureri la spate, în 2014 au apărut problemele la gleznă, la mușchii abdominali și la coapsa stîngă.
Anul trecut, Simona s-a luptat cu o gastroenterită la începutul lui, probleme la coate, glezne și la tendonul lui Ahile. Cu toate acestea, Halep spune că acum trece prin cea mai grea perioadă sportivă. "Ultimele șase săptămâni au fost extrem de dificile pentru mine, avînd infecție la stomac, nas și ureche", a comunicat ea ieri.
Pierde 900 de puncte
În luna februarie Simona Halep avea de apărat 900 de puncte, cele pe care le-a primit în 2015, atunci cînd s-a impus în turneul de la Dubai. Cum nu va participa la nici unul dintre cele două turnee importante din februarie 2015, ea le va pierde și probabil va aluneca în clasamentul mondial.
După Australian Open, a doua jucătoare a lumii are o zestre de 5545 de puncte. În funcție de competițiile în care vor evolua celelalte jucătoare din spatele ei, alunecare va fi dramatică sau nu. În luna martie, Halep are de apărat 1390 de puncte.
Semne de întrebare și în tabăra adversa
Și echipa Cehiei se confruntă cu probleme medicale. Petra Kvitova, 7 WTA, a jucat două meciuri întregi în acest an, după ce a trebuit să facă față unui virus stomacal. Lucie Safarova, 9 WTA, a renunțat la Australian Open și încearcă să se recupereze după o infecție bacteriană suferită anul trecut.
Karolina Pliskova, Lucie Hradecka, Denisa Allertova sau Klara Koukalova, toate în Top 100, nu au avansat prea mult la Melbourne. Singura cehoaică prezentă în a doua săptămînă a fost Barbora Strycova. Anul trecut, Cehia a evoluat în primul tur al Grupei Mondiale fără vedetele sale și cu toate acestea s-a calificat în semifinale în dauna Canadei.
Săptămînă decisivă
Alina Tecșor-Cercel și Petr Pala, cei doi căpitani nejucători, trebuie să anunțe marți sau miercuri componența echipelor cu care se vor confrunta la Cluj-Napoca între 6 și 7 februarie. Abandonul Simonei Halep ar putea să nu fie singurul în tabăra României. Alexandra Dulgheru are în continuare probleme la genunchi.
"Îmi doresc să joc. Săptămîna aceasta o să văd un doctor în care am foarte mare încredere, să văd ce mă sfătuiște. Sînt șanse de șaizeci la sută să joc", a spus ea pentru DolceSport.
Și Irina Begu are și ea probleme la genunchi, așa că misiunea Alinei Tecșor este una foarte grea.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora