Articol de Luminiţa Paul - Publicat joi, 12 ianuarie 2017 00:00
Tennis Integrity Unit (TIU), Unitatea pentru Integritatea Tenisului, a anunțat marți seară că jucătorul român Alexandru-Daniel Carpen a primit o suspendare pe viață după ce și-a recunoscut implicarea în aranjarea de meciuri.
O investigație a TIU a relevat faptul că în octombrie 2013 Carpen i-a făcut o propunere de corupere unui jucător, al cărui nume nu a fost dezvăluit, căutând să-l introducă în aranjamente în schimbul unei recompense financiare.
Românul a admis acuzația în 2015, dar decizia a fost amânată astfel încât oficialul anticorupție independent Jane Mulcahy să poată reflecta asupra tuturor circumstanțelor relevante ale cazului. Ea a ajuns la o concluzie, care a fost comunicată pe 10 ianuarie. În afara suspendării pe viață ca jucător, Carpen a primit și interdicția de a asista pe o perioadă de 4 ani la orice turneu sau eveniment organizat de forurile diriguitoare ale tenisului. Această a doua sancțiune a pornit din 29 septembrie 2015, dată la care Alexandru Carpen a început voluntar o perioadă de suspendare provizorie.
Ofensa a fost încadrată la secțiunea D.1.d a Programului Anticorupție din Tenis: "nicio persoană, direct sau indirect, nu va altera sau încerca să altereze rezultatul sau alt aspect al unei competiții". TIU este un organism independent, cu sediul la Londra, creat în 2008 la inițiativa Consiliului turneelor de Mare Șlem, Federației Internaționale de Tenis, ATP și WTA, care au aderat împreună la o toleranță zero în ceea ce privește corupția în tenis.
Alexandru-Daniel Carpen a împlinit 30 de ani toamna trecută, fiind născut pe 24 noiembrie 1986. Legitimat la AS CS AS Club Politehnica București, a fost medaliat național, cu rezultate notabile în proba de dublu. Cariera internațională numără 10 titluri ITF la dublu, în turnee futures, cu premii de 10.000-15.000 de dolari. Ultimul meci jucat a fost în septembrie 2015, în challenger-ul de la Sibiu, când, alături de bosniacul Tomislav Brkici, a pierdut în turul 1 pe tabloul de dublu în fața croaților Dino Marcan și Antonio Sancici, 1-6, 4-6. Tot la dublu a atins un loc rezonabil în clasamentul mondial, 274, în timp ce la simplu cel mai sus a fost pe 1.088.
34.778 $este totalul câștigurilor în cariera de jucător profesionist a lui Alexandru Carpen
Arbitri suspendați
În septembrie 2016, doi oficiali ITF au fost excluși pe viață din tenis. Uzbecii Șerzod Hasanov și Arhip Molotiaghin au fost găsiți vinovați de încălcarea mai multor prevederi ale Codului de Conduită. Ei foloseau telefoane mobile pentru a comunica scorurile meciurilor pe care le arbitrau la turneul ITF de la Tiberias (Israel), între 7-9 septembrie 2015, amânau introducerea scorurilor în dispozitivele PDA pentru a permite unei terțe părți să plaseze pariuri, manipulau în mod fraudulos scorul prin introducerea unor situații fictive de egalitate, pe o perioadă de 7 luni la rând, tot în turnee ITF, manipulau sistemul de scor live. În octombrie 2016, alți arbitri, turcii Serkan Aslan și Mehmet Ulker au fost de asemenea suspendați pe viață din cauza acelorași practici.
34 de arestați în Spania
La începutul lui decembrie 2016, Guardia Civil din Madrid a reținut 34 de persoane sub acuzația de implicare într-o rețea de pariuri ilegale pe mai multe portaluri de Internet. Între cei arestați se află și 7 jucători, unul dintre ei minor. Un altul este între cei mai buni 30 din Spania. Operațiunea intitulată "Futures" a inclus 17 turnee disputate în Sevilla, Madrid, La Coruña, Pontevedra, Córdoba, Almería, Huelva, Cáceres, Barcelona și Badajoz. Se presupune că beneficiul rețelei a fost de peste 500.00 de euro. Pariurile nu se puneau niciodată pe rezultate finale, doar pe game-uri și seturi. Existau intermediari care corupeau și amenințau jucătorii.
Alte 3 sancțiuni
Cu o zi înainte de anunțul suspendării lui Carpen, trei jucători australieni au primit decizia din partea TIU. Nick Lindahl a căpătat cea mai dură sancțiune, 7 ani și amendă de 35.000 de dolari, după ce a propus cedarea unui meci în schimbul unei sume de bani, în septembrie 2013, la un turneu futures din Toowoomba. O lună mai târziu, el a refuzat să-și dea telefonul pentru expertiză. Fost numărul 187 mondial, el s-a retras din tenis chiar în 2013, dar sancțiunea de 7 ani îl împiedică să ia parte la orice turneu sau eveniment în această perioadă. Brad Walker, intermediarul lui Lindahl, și Isaac Frost, care a refuzat să coopereze în caz, au primit câte 6 luni de suspendare.
Alți jucători suspendați pentru corupție
- Daniel Garza (Mex) 2016 6 luni, 5.000 $
- Joshua Chetty (AfS) 2016 pe viață
- Constant Lestienne (Fra) 2016 7 luni, 10.000 $
- Danail Tarpov (Bul) 2016 3 luni, 5.000 euro
- Aleksandros Jakupovic (Gre) 2015 pe viață
- David Savici (Ser) 2015 pe viață
- Ivo Klec (Svk) 2015 2 ani, 10.000 $
- Andrei Kumanțov (Rus) 2014 pe viață
- Guillermo Olaso (Spa) 2013 5 ani, 25.000 $
- Daniel Koellerer (Aut) 2012 pe viață
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen