Articol de Cristian Geambașu - Publicat miercuri, 09 martie 2016 00:00
Şefa antidopingului românesc spune că Mildronate îmbunătăţeşte capacitatea de efort şi este un medicament interzis în Statele Unite.
Graziela Vâjială este preşedinta Agenţiei Naţionale Anti Doping, deci persoana cea mai autorizată pentru o discuţie despre scandalul în care este implicată Maria Şarapova, testată pozitiv la Australian Open şi suspendată de ITF (Federaţia Internaţională a Tenisului) începând cu 12 martie 2016.
- Doamnă Vâjială, bănuiesc că sunteţi la curent cu suspendarea Mariei Şarapova, care a picat testul antidoping efectuat la turneul de Grand Slam de la Melbourne.
- Da, şi mă mir că Şarapova susţine că nu a ştiut că substanţa incriminată, Meldonium, a intrat de la începutul anului pe lista substanţelor interzise de WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping).
- Ar fi trebuit să ştie?
- Şarapova nu este o sportivă oarecare, are în spate o întreagă echipă, inclusiv medici şi nutriţionişti. Este o sportivă top de top. Ai văzut medicamentul respectiv în programul de monitorizare pe toată durata anului 2015, pe aşa-numita listă gri, deci e foarte ciudat să spui că nu ai ştiut.
- Despre ce medicament vorbim şi ce efecte are?
- Substanţa activă este Meldonium, iar medicamentul se comercializează sub diferite denumiri. Mildronate, THP sau MET-88. Are utilizare clinică antiischemică, în anginele pectorale şi în tratarea infarctului miocardic. Este un produs farmaceutic produs exclusiv în Letonia, de o firmă numită Grindeks.
- Cum ajută el sportivii care îl folosesc?
- În afara indicaţiilor pe care vi le-am spus deja, Mildronate este un medicament care sporeşte calitatea vieţii.
- Frumos spus! Mai exact?
- Măreşte capacitatea de efort, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, sporeşte capacitatea de învăţare şi de memorare.
- Îmi închipui că şi pe aceea de concentrare. Medicamentul are utilizare neîngrădită pe piaţa internaţională?
- Nu. De exemplu, nu este autorizat în Statele Unite.
- Şarapova fiind rezident american înseamnă că nu ar fi avut acces legal la acest medicament. Nici să-l introducă pe teritoriul SUA.
- Nu ştiu asta, ştiu însă altceva, Mildronate fiind un produs farmaceutic produs în Letonia, era folosit pe scară largă de sportivii din Rusia şi din fostele republici sovietice.
- Ştiţi cum s-a apărat Şarapova?
- A pretins că avea de o deficienţă de magneziu. Nicio legătură, mildronate nu are efect în tratarea unei asemenea afecţiuni.
- Altceva a mai susţinut în apărarea ei? A spus de ce folosea Mildronate?
- A mai invocat o istorie familială de diabet şi că EKG-ul îi prezenta de mai mulţi ani fluctuaţii. Nu mi se par argumente foarte solide.
- Ce suspendare riscă Şarapova?
- Între 2 şi 4 ani.
- Faptul că a recunoscut îi poate îndulci pedeapsa?
- Posibil, dar în mod normal nu poate primi sub doi ani. O să vă rog să mă scuzaţi acum, trebuie să ajung la Parlament.
- Un control antidoping inopinat?
- Nu, ANAD trebuie să prezinte periodic un raport de activitate.
Rămân câteva întrebări la care doamna Graziela Vâjială nu putea răspunde. Fiindcă ţin mai degrabă de zona eticii sportului.
Dacă Şarapova folosea medicamentul încă de acum 10 ani, performanţele ei din toată această perioadă sunt viciate? Îi pot fi retrase titlurile? Şi cine a mai utilizat sistematic Mildronate în această perioadă?
Şi câte medicamente despre care nu ştim încă, dar care sunt folosite de marii campioni apar pe lista de monitorizare sau nu apar încă? Dar, la un moment dat, vor intra pe lista substanţelor interzise?
Medicamentul minune
- Guardian a dezvăluit că federația de tenis din Rusia și-a informat sportivii încă din septembrie 2015 că Meldonium va deveni substanță interzisă.
- Publicat duminică, un studiu german a subliniat că 17% dintre atleții ruși testați, adică 724 sportivi din 4316, au folosit anul trecut Meldonium. Comparativ, doar 2,2% din sportivii de celelalte naționalități, adică 182 din 8230, au această substanța în organism.
- Profesorul Xavier Bigard, directorul Agenției Franceze Antidoping, a explicat într-un interviu pentru L'Equipe că o proporție uriașă dintre atleții testați la Jocurile Europene de la Baku, 2015, au recunoscut că folosesc Meldonium.
- Conform statisticilor ITF, Maria Șarapova a fost testată de 6 ori în timpul competițiilor din 2015 și de mai mult de șapte ori în timpul liber din același an.
- Colosul american Nike a fost primul sponsor care a rupt contractul cu Mașa, fiind urmat rapid de firma elvețiană de ceasuri Tag Heuer și de compania de autoturisme germană Porsche. E un dezastru financiar pentru rusoaică, în condițiile în care daunele sunt calculate la 20 de milioane de dolari!
- Compania letonă Grindeks, cea care produce medicamentul ce a dus la suspendarea Șarapovei, le-a comunicat jurnaliștilor americani de la ESPN că un tratament pentru o persoană normală este de patru-șase săptămâni și că nu este recomandat ca pastilele ce conțin meldonium să fie luate timp de 10 ani, cum rusoaica susține că a făcut.