SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS / ROMÂNIA-FINLANDA 3-2

Thriller la Cluj » Victor Crivoi a adus României punctul care ne menţine în Grupa I a Zonei Euro-Africane

Victor Crivoi a fost aruncat de coechipieri şi stafful echipei României după meciul maraton cu Heliovaara // Foto: Raed Krishan +2   FOTO
Victor Crivoi a fost aruncat de coechipieri şi stafful echipei României după meciul maraton cu Heliovaara // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 17 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 16 septembrie 2012 23:25

Disputa decisivă a fost pasionantă, gălăgioasă şi extrem de solicitantă, românul revenind în setul al cincilea de la 1-4.

Nici o miză nu e prea mică în sport. La Gijon şi Buenos Aires s-au jucat zilele acestea semifinalele Grupei Mondiale, iar la mii de kilometri depărtare, la Cluj, echipele României şi Finlandei luptau pentru un loc în Grupa I a Zonei Euro-Africane. Ziua a început devreme, acum e meciul al cincilea şi s-a lăsat răcoarea sub Feleac, dar în Sala Sporturilor aerul arde.

La fiecare minge cîştigată de Victor Crivoi, publicul irumpe ca un castron cu lavă agitată. Din scaun, arbitra suedeză Louise Engzell, însărcinată în luna a patra, îşi face vînt cu o bucată de hîrtie, apoi ridică palma şi spune "Silence, please! Multumesc!".

Setul nervilor şi al crampelor
Se face linişte preţ de un punct, apoi gălăgia revine, tot mai efervescentă. Lumea parcă simte că se apropie finalul partidei. Ambii jucători se mişcă greu, crampele le sfîşie carnea, dar de undeva, nu se ştie de unde, apar resurse inimaginabile. Pentru încă o minge, şi încă una. Finlandezul Heliovaara a avut 4-1 în setul al cincilea, dar, clasic, nu?, Crivoi a izbutit break-ul în game-ul al şaptelea. Apoi încă unul în al 11-lea.

Sala ţîşneşte în picioare. Cei cinci nordici, jucători, antrenor şi fizioterapeut, fac şi ei ce pot. Lovesc una de alta nişte cutii goale de mingi, strigă scurt în limba lor ininteligibilă. Dar Harri nu suportă presiunea. Face greşeală după greşeală. Victor nu schiţează nimic. Are doar chipul tras şi un licăr în ochi. Se pregăteşte să servească pentru meci. Îşi adună toate forţele şi trimite mingea cît poate de tare dincolo de fileu.

Purtat pe braţe
Heliovaara greşeşte din nou, s-a terminat! Cel mai lung meci din cariera lui Victor Crivoi, 4 ore şi 20 de minute, după ce pînă ieri jucase doar 2 ore 58 în primul tur la Wimbledon 2009 în altă partidă de 5 seturi. 4-6, 7-6 (5), 6-7 (2), 6-3, 7-5. Românul se lasă pe spate, cu palmele pe faţă. Toţi colegii din echipă sar pe el, apoi îl saltă pe braţe şi îl aruncă. Bucuria e imensă. România rămîne în Grupa I a Zonei Euro-Africane.

În primul meci al zilei se întîlniseră jucătorii numărul unu din fiecare echipă, Marius Copil şi Jarkko Nieminen. Finlandezul era favorit şi pînă la urmă s-a impus, 6-3, 7-5, 1-6, 7-6, însă românul a jucat la un nivel ridicat. "Asemenea meci îmi dă încredere. Mă gîndesc că am şanse împotriva jucătorilor din Top 50, încep să fiu mai aproape de ei. Mulţumesc publicului şi voi veni mereu la Cupa Davis, pentru mine înseamnă foarte mult", a spus Copil.

Aceasta a fost povestea incredibilă, tensionată, minunată a unei zile de tenis. Pentru că în sport nu există mize mici. Doar învingători şi învinşi.

România-Finlanda 3-2

Vineri
Victor Crivoi-Jarkko Nieminen 5-7, 1-6, 2-6
Marius Copil-Harri Heliovaara 3-6, 6-4, 6-2, 6-4

Sîmbătă
Florin Mergea, Horia Tecău-Jarkko Nieminen, Harri Heliovaara 6-4, 7-6 (4), 6-1

Ieri
Marius Copil-Jarkko Nieminen 3-6, 5-7, 6-1, 6-7 (4)
Victor Crivoi-Harri Heliovaara 4-6, 7-6 (5), 6-7 (2), 6-3, 7-5

Crivoi: "Mi-au tremurat picioarele"

Victor Crivoi spune că s-a consumat imens mental şi fizic pentru meciul decisiv.

- Ce înseamnă pentru tine să aduci punctul victoriei?
- N-am mai fost niciodată în această situaţie, dar bănuiam că se poate întîmpla de data aceasta. Victoria a fost însă a tuturor, eu doar am făcut ultimul punct. Vreau să le mulţumesc şi lui Marius, şi lui Horia, şi lui Florin, fiecare a contribuit şi echipa a ieşit învingătoare.

- A fost presiune mare pe tine?
- Chiar mă gîndeam că n-am mai simţit de mult aşa ceva. Îmi tremurau picioarele. De fapt, am început să mă consum mental din noaptea dinainte, n-am dormit deloc bine.

- Ai mai fost sărbătorit vreodată aşa, pe braţe?
- Nu, a fost o premieră! Nu ştiam cum să reacţionez, mi-era teamă să nu mă scape, să ajung pe la spital cu vreo fractură.

- A fost un efort incredibil pentru tine, cel mai lung al carierei.
- Da, mai ales că eu nu am făcut pregătire specială pentru hard. Publicul m-a ajutat însă foarte mult, mi-a făcut o injecţie cu adrenalină. A fost o experienţă ca într-un vis frumos.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (14)
tipsy
tipsy  •  17 Septembrie 2012, 20:04

da, hanescu are o mentalitate paguboasa ca pierdea de la 2-0 cu jucatori de top 20 sau pierdea seturi la jucatori de top 100. e singurul jucator first-class pe care il avem, pana la sfarsitul anului va reveni probabil in top 50. crivoi merita toate aprecierile pentru spiritul fantastic de lupta, insa hanescu ii lasa 7-8 gameuri lui heliovara si l-ar fi batut si pe nieminen la forma jalnica in care e finlandezul. Insa fiind vorba de hanescu, nu ar fi vazut nimeni chestiile astea, pretentiile erau sa ii bata pe cei de top 20. doar cu hanescu, ungur si tecau ne putem bate pentru grupa mondiala, unde adevarul este ca nu prea ne e locul. cum rahat o fi ajuns nenorocita de dragomir la federatie?

sartoriale
sartoriale  •  17 Septembrie 2012, 14:45
Postat de curious_george pe 17 Septembrie 2012, 01:31

Hanescu e terminat, joaca prin challenge-uri ... imi pare rau ca n-a venit ungur, e jucator bun ...

imi poti spune la ce turnee joaca ungur?Comentariul tău...

dexter71
dexter71  •  17 Septembrie 2012, 13:49

Hanescu a castigat ieri la Banja Luka, jocul sau a inceput sa mearga de vreo 2 luni incoace, eu zic ca ar fi inca foarte util pentru echipa in confruntarile viitoare, din pacate nu-l da deloc afara din casa patriotismul. A fost un meci cat o duminica, am stat la tv de la 13 la 22. Bine ca s-a terminat cu bine. Felicitari lui Crivoi pentru ca s-a luptat asa mult, eu il stiam ca renunta mai usor, pesemne i-a fost rusine. S-a scos cu victoria asta, de acum va insemna ceva pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează