Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 10 ianuarie 2022 20:46 / Actualizat luni, 10 ianuarie 2022 22:16
Italianul Matteo Berrettini, 25 de ani, locul 7 ATP, a semnat un contract cu compania de modă Hugo Boss și devine astfel primul jucător de tenis din istorie care va îmbrăca hainele acestui brand.
- Însă puțini știu o latură întunecată a gigantului comercial Hugo Boss. De-a lungul istoriei, compania din Germania a făcut uniformele naziste și a folosit munca de lagăr pentru crearea produselor sale.
Hugo Boss pentru prima dată în tenis, la simplu. E sponsor la Real Madrid sau Bayern
Chiar dacă în tenis e la primul contract cu un sportiv, Hugo Boss este o prezență majoră în lumea sportului. E sponsorul tehnic al echipelor Real Madrid și Bayern Munchen, iar în sezonul 2018/2019 i-a îmbrăcat și pe jucătorii de la Tottenham. În tenis a mai fost implicată doar ca sponsor al ediției din 1987 a Cupei Davis.
De-a lungul timpului s-a implicat ca sponsor și în alte discipline sportive. Spre exemplu, în motosport l-a susținut pe Nico Rosberg, fost campion mondial în Formula 1, are un parteneriat cu Formula E și îi sponsorizează și câțiva piloți din această competiție.
În golf l-a susținut prima dată pe Bernhard Langer, în 1985, iar acum are contracte cu Martin Kaymer, Patrick Cantlay și Henrik Stenson. De asemenea, compania e implicată și în yachting.
Hugo Boss și „oportunitatea” Partidului Nazist al lui Hitler
Povestea lui Hugo Boss și a companiei pe care a fondat-o, precum și legăturile ei cu nazismul se găsesc într-un material publicat de Deutsche Welle. Publicația germană scrie că însăși compania a cerut voluntar o anchetă cu privire la legăturile cu regimul nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Hugo Boss a fost un simplu croitor, născut în iulie 1885 la Metzingen. După Primul Război Mondial și-a deschis propria companie, căreia i-a dat numele și avea aproximativ 30 de angajați.
Când Germania se confrunta cu criza economică în perioada interbelică, Hugo Boss producea uniforme pentru polițiști și postași, însă afacerea nu mergea prea bine. Avea datorii și probleme cu creditorii, care îl lăsaseră cu doar șase mașini de cusut.
Pentru a trece peste această criză, în 1931, Hugo se înscrie Partidul Naţional Socialist, partidul lui Hitler. La scurt timp, compania lui începe să producă uniformele paramilitare naziste pentru SS, SA și să treacă peste problemele economice.
„Faptul că a fost membru de partid în 1931 cu siguranță nu e ceva rău, dar dacă observăm restul carierei lui Boss, atunci este clar că nu s-a alăturat partidului doar din calcule economice. Se poate vedea clar că a fost un nazist convins”, spune Roman Koster, istoric care a studiat trecutul lui Boss, în dw.com.
Clienții lui Hugo Boss: Wehrmacht (armata nazistă), Waffen-SS (brațul înarmat al partidului) și Tineretul Hitlerist
Dacă până în 1938, pe lângă uniformele militare, Hugo Boss mai producea și îmbrăcăminte obișnuite, lucrurile s-au schimbat din momentul în care a fost introdusă recrutarea militară în Germania. Din acel moment, compania și-a reorientat producția exclusiv pe realizarea de uniforme pentru Wehrmacht (armata nazistă), Waffen-SS (brațul înarmat al partidului) și Tineretul Hitlerist.
Cel mai recent studiu realizat de istoricul Roman Koster demonstrează că afacerile cu naziștii i-au permis să intre în clasa de mijloc. A început să colaboreze cu mai multe croitorii din întreaga țară și a crescut numărul angajaților de la 30 la 300 de persoane. Vânzările au crescut de la 38.260 reichsmark (moneda nazistă) la 3.300.000 reichsmark în 1941.
Hugo Boss și munca forțată din lagăre
Mai mult decât atât, pentru a acoperi cererile de uniforme naziste din Al Doilea Război Mondial, Hugo Boss a folosit munca a circa 40 de prizonieri și aproximativ 150 de sclavi din Statele Baltice, Belgia, Franța, Austria, Polonia și URSS, scrie historia.ro.
„Boss a cerut ca acești muncitori să fie hrăniți în cantina lui și nu în lagăr, unde trebuiau să locuiască în 1943. Pe de altă parte, au fost raportate cazuri de abuz. Muncitorii erau amenințați cu lagărul de concentrare dacă nu erau productivi. Aceste situații au pus o lumină mai puțin pozitivă asupra companiei”, susține Koster în studiul său.
De altfel, Hugo a fost unul din sponsorii importanți ai SS în perioada războiului. Prin urmare, după încheierea conflagrației, Boss a fost tras la răspundere și i s-a interzis să mai conducă afaceri, a fost amendat cu 100.000 de mărci, o sumă uriașă pentru acel timp și i s-a luat dreptul de vot. A murit doi ani mai târziu, în 1948.
Afacerea lui a mers, însă, mai departe. După moartea lui Hugo, fabrica a revenit la confecționarea de uniforme pentru polițiști și poștași. În 1967, nepoții săi, Uve și Jochen au preluat compania și au dus-o la brandul global care este în prezent, concentrându-se pe accesorii și costume de lux pentru bărbați.
În 1991, grupul italian Marzotto a preluat 77,5% din acțiunile brandului Hugo Boss, iar, ulterior, acțiunile au fost preluate de o serie de investitori publici, astfel că în prezent compania nu mai are nicio legătură cu familia care a fondat-o.
Cine e Matteo Berrettini, primul tenismen care colaborează cu Hugo Boss
Matteo Berrettini, locul 7 ATP în prezent, a fost finalist la Wimbledon anul trecut, unde a pierdut finala în fața lui Novak Djokovic. De asemenea, mai are o semifinală la US Open în 2019. Are în palmares 5 titluri ATP și un bilanț de 113 victorii și 65 de înfrângeri. La dublu a cucerit două titluri și are un bilanț de 21 victorii și 16 înfrângeri. Veniturile sale în întreaga carieră din tenis sunt de 7.605.702 $.