SPORTURI  »  TENIS  »  SYDNEY

Trei seturi, trei stări » Simona Halep a trecut primul test al anului, la Sydney, dar cu preţul efortului şi durere în tendon

Articol de - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2016 00:00

Numărul 2 mondial a învins-o cu 6-4, 2-6, 6-1 pe Caroline Garcia (Fra), iar azi dimineaţă urma s-o întîlnească în „sferturi” pe periculoasa Karolina Pliskova, cap de serie 5

E 1-1 în setul decisiv şi minge de break pentru Halep. Garcia atacă, o minge lungă, pe mijloc, şi vine la fileu. Pare că a scăpat fără răni din încleştare, dar sfera galbenă se întoarce, înaltă şi obraznică. Franţuzoaica se retrage, loveşte smash-ul. Nu e decisiv, primeşte înapoi o lămîie fierbinte, care o obligă să se mute şi mai în spate. A pierdut controlul, a pierdut iniţiativa, românca a reintrat în punct, pe care îl şi cîştigă. O dată cu el, game-ul. E 2-1, apoi 3-1, apoi 6-1.

Ca Nadal şi Djokovici

"În multe feluri, Halep e imaginea feminină a lui Rafael Nadal şi Novak Djokovici", scrie Pete Borowski pe vavel.com, într-un portret scurt şi alert făcut actualului număr 2 mondial. "Nu are cel mai mare serviciu sau cele mai puternice lovituri din spatele terenului, dar nu renunţă niciodată. Contra ei, e ca şi cum ai juca la un perete. Fiecare minge va veni înapoi. Finalista de la Roland Garros 2014 îşi va forţa adversarele să lovească acea minge în plus cu care Nadal şi Djokovici şi-au torturat oponenţii de un deceniu deja".

În pauza următoare, Simona a chemat trainer-ul, "durerea apare şi dispare", spune ea. I se masează tendonul ahilian suferind şi i se oferă două pastiluţe, antiinflamatoarele care alungă disconfortul şi te lasă să joci pînă la capăt. Ceva mai devreme, în setul secund, cu prosopul albastru pe umeri, îi spusese lui Darren Cahill că simte durerea. Au vorbit dacă să cheme trainer-ul. Dacă să ducă sau nu meciul pînă la capăt. Australianul e calm, face gesturi largi, liniştitoare. "O să cer celor de la WTA o mărire de salariu ca să-mi permit să-l angajez pe Darren Cahill ca life coach", scrie jurnalista Courtney Nguyen pe Twitter. Halep nu vrea să se oprească, vrea să vadă cît poate duce. Australian Open-ul e chiar după colţ, aşteptînd-o cu un zîmbet sau un rictus, încă nu se ştie clar.

Pentru că Simona are această problemă, recidivă de anul trecut, apărută şi în 2014. O inflamaţie care uneori se înrăutăţeşte, alteori nici nu mai e acolo. De aceea a renunţat la turneul de la Brisbane, mutîndu-şi cu speranţă bagajele spre Sydney.

Forţa interioară

Iar ieri, contra franţuzoaicei Garcia, a avut un meci complex. Primul set – o Halep solidă, funcţionînd cu motoarele torcînd egal, ritmic. Al doilea set – marcat de durere şi de o renaştere a adversarei. "Am făcut pasul înapoia liniei de fund. Poate de aceea m-a dominat", explica ea. Al treilea set – revenirea la tactica agresivă, la întîlnirea mai rapidă cu mingea. "M-am mutat mai aproape de linie, am deschis terenul şi am scurtat punctele". Atît de simplu. "N-a cine ştie ce muşchi. Nu sînt înaltă. Am forţă înăuntru. Lupt", se descria ea.

"Halep nu are forţa de lovire a Serenei Williams sau a altor jucătoare, dar a reuşit să urce atît de sus în clasament făcînd exact ceea ce a spus: luptînd", scria Borowski. "Ea cîştigă meciuri urmărind fiecare minge şi fiind mai isteaţă decît adversarele, arătînd că ceea ce-i lipseşte în statură poate compensa cu inima".

Următoarea adversară a numărului 2 WTA e tocmai o jucătoare de forţă. Karolina Pliskova, din Cehia, înaltă, puternică, determinată, venind după cel mai bun sezon al carierei. Şi după o victorie clară în turul secund, 6-3, 6-0 cu Anastasia Pavliucenkova. Dar "Halep e una dintre puţinele jucătoare actuale care poate face faţă giganţilor, chiar dacă nu îi poate bate cu forţa. În acest sens, e un soi de enigmă", conchide textul de pe vavel.com.

58 de minutea durat meciul din turul 2 al Karolinei Pliskova, adversara de azi a Simonei Halep, în timp ce românca a stat pe teren o oră şi 53 de minute

2-0e scorul direct al lui Halep cu Pliskova din tot atîtea meciuri, ambele disputate anul trecut, pe hard, la Dubai şi la Indian Wells

Mergea da, Tecău nu

Favoriţi numărul 4, Florin Mergea şi Rohan Bopanna s-au calificat ieri în sferturile de finală ale turneului de la Sydney, după ce au trecut cu 6-7 (2), 6-3, 10-8 de perechea Denis Istomin, Henri Kontinen (Uzb/Fin). Disputa a durat o oră şi 19 minute, timp în care românul şi indianul au avut o eficienţă mai bună la primul serviciu şi au salvat 5 din 6 mingi de break înfruntate. Capii de serie 1, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer, în schimb, au pierdut din primul tur în faţa australienilor Matt Reid şi Jordan Thompson, 6-4, 6-7 (9), 4-10.

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează