SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO 40 de ani de când am avut Parisul la picioare » Cum a fost finala în care Virginia Ruzici a cucerit trofeul de la Roland Garros

Virginia Ruzici și dreapta sa care a făcut ravagii în anii '70-'80
Virginia Ruzici și dreapta sa care a făcut ravagii în anii '70-'80

Articol de , - Publicat joi, 07 iunie 2018 19:14

La 23 de ani, românca Virginia Ruzici o învingea în finala turneului parizian pe Mima Jausovec cu 6-2, 6-2. Pentru 36 de ani, acel moment a rămas reperul de neatins.

  • Sâmbătă, de la ora 16:00, în direct pe Eurosport și Pro TV, Simona Halep are a treia ocazie la Roland Garros ca să schimbe și ea istoria.

A fost odată ca niciodată... Aşa încep toate poveştile. Aceasta este povestea unui trofeu. Unul preţios cucerit de o româncă de 23 de ani şi 1,73 m. E o poveste pe care nici o altă jucătoare din România nu a mai trăit-o pînă acum. O poveste care s-a întîmplat acum 40 de ani.

Înapoi în anii '70

A fost odată ca niciodată... ziua de 11 iunie 1978. Sîntem la Paris, în inima cărămizie a oraşului. Virginia Ruzici intră pe cel mai mare teren din complexul de la Roland Garros. Are un tricou roşu aprins şi o fustă albă scurtă. Un pic de creion negru îi accentuează privirea care parcă înţeapă.

Orele petrecute în soare i-au conturat culoarea pielii. Aşa arăta în urmă cu 36 de ani, în cea mai mare zi a carierei. Ziua finalei de la French Open. Parisul era la fel de şarmant şi romantic. În acea zi soarele strălucea generos. Centralul era plin de oameni cu freze îngrijte şi ochelari de soare la modă. Arbitrele de linie sînt doamne respectabile care probabil au petrecut cîteva ore la coafor.

Adversara româncei e o tînără de 21 de ani, dar care pare de 30. Mima Jausovec e cîştigătoarea din 1977.

Are ochi de culoarea cerului şi e principala favorită la cucerirea trofeului. De fapt, în finală se întîlnesc favoritele unu şi doi. Pentru că federaţia franceză a interzis participarea jucătoarelor care activau şi într-un circuit paralel, Martina Navratilova, Chris Evert, Billie Jean King sau Evone Goolangong nu au fost prezente.

Drumul perfect

Românca a avut un parcurs aproape perfect pînă în finală. A pierdut un singur set în "sferturi", în rest victoriile sale au fost mai mult decît clare. Cînd se aşază pe bancă, Virginia pare că pluteşte pe un nor de calm. După ce în 1976 s-a oprit în semifinale, acum vrea să meargă pînă la capăt. După cum avea să spună după încheierea finalei, i-a fost greu să joace împotriva partenerei sale de la dublu.

"E o poveste mai lungă. Niciodată nu o învinsesem pînă atunci, într-o partidă oficială, pe Mima Jausovec. Acum doi ani, la Toronto, mi-a mai luat o finală. Cu cîteva zile în urmă pierdusem din nou, în ultimul meci, la Hamburg. Dar ştiam că sînt capabilă să o înving, că îmi stă în putinţă aceasta. Îi cunosc perfect jocul, sîntem partenere de dublu şi adversare la simplu de doi ani de zile. M-am pregătit special pentru această finală şi nu numai în ajunul ei...", spunea Ruzici în ziarul Sportul de pe 14 iunie 1978.

Susţinută de public

Virginia e lucidă şi sigură pe ea. Sub pletele cîrlionţate îşi ascunde emoţia, iar jocul său străluceşte pe zgura cărămizie. Racheta de lemn e instrumentul cu care desenează pe teren Virginia. Se duce rapid la 5-1. Lovitura sa de dreapta face multe stricăciuni în jocul iugoslavei. Serveşte pentru primul set, dar Mima face break. Emoţii, emoţii şi o mică strîmbătură.

În următorul game însă, românca reuşeşte cu un contre-pied să pună punct primei manşe în ovaţiile publicului francez. "Spectatorii francezi m-au susţinut de parcă erau cei de acasă, de la noi. Am fost preferata lor şi m-au susţinut în tot timpul partidei. Îmi pare bine că nu i-am dezamăgit nici pe ei", spunea Ruzici atunci.

Jucătoarele trag aer în piept în pauza dintre seturi. Beau apă Evian, nici vorbă de lichide colorate. Nu era ritmul din ziua de azi, dar efortul era şi pe atunci imens.

Felicitări prin scrisori

În partea a doua, Jausovec începe mai tare şi face break-ul. În game-ul al doilea al finalei, o minge controversată le aduce pe cele două la fileu. E loc şi de o mică discuţie. Lucru ce pare imposibil acum. Jucătoarele se evită cît mai mult pînă şi la strîngerea de mîini de la final.

Mima conduce cu 2-1, dar a rămas pînă la urmă pe tablelă doar cu acele game-uri în dreptul ei pentru că Ruzici cîştigă finala, trofeul şi un loc în istorie cu 6-2, 6-2. "A fost cea mai bună partidă din cariera mea. Mi-a mers bine jocul, dar mai ales m-am simţit extrem de sigură, lucidă. Aceasta este luciditatea, viziunea clară a tot ce trebuie să faci în meci, m-a ajutat cel mai mult", spunea Ruzici.

Ziarul francez Le Figaro nota atunci: "Iugoslava Mima Jausovec a fost învinsă de românca Virginia Ruzici, care nu-şi putea ascunde emoţia şi bucuria pentru acest mare succes al său". E greu să ţi-o imaginezi pe Virginia Ruzici exuberantă, ea care acum e mereu echilibrată şi îşi ascunde atît de bine emoţiile. Dar asta poate face un trofeu dintr-un om. Felicitările au venit după finală.

Era vremea în care veneau prin scrisori şi telegrame şi nu pe Facebook sau WhatsApp. "Iată, am aici, la mine, scrisori şi telegrame de la prieteni, de la cei dragi, care m-au încurajat în tot timpul concursului, iar acum mă felicită călduros", îi spunea ea ziaristului Radu Voia în acelaşi interviu de pe 14 iunie.

A fost odată ca niciodată 11 iunie 1978, ziua în care o româncă a avut Parisul la picioare şi un trofeu de Mare Şlem în braţe. Virginia Ruzici a mai ajuns o dată în finală, în 1980, fiind învinsă de Chris Evert. Dar asta e deja o altă poveste.

21.616 de dolari a primit Virginia Ruzici pentru victoria din 1978

337.000 de dolarierau premiile totale ale turneului feminin din 1978

64 de jucătoareau participat la ediţia din 1978

"Parisul şi Roland Garros-ul sînt pentru mine cele mai importante locuri din cariera şi din viaţa mea" (Virginia Ruzici)

"E foarte, foarte mult timp de cînd am cîştigat şi mă întreb unde s-au dus aceşti ani atît de repede? Uneori mă emoţionez, mai ales la mingile de meci din finalele masculine şi cele feminine. (Virginia Ruzici)

"Mai am şi acum trofeul din 1978. E mic, aşa. Îl păstrez, bineînţeles. E cel mai frumos trofeu, înseamnă cel mai mult pentru mine" (Virginia Ruzici)

Parcursul Virginiei Ruzici la Roland Garros 1978
Turul 1: M Blackwood (Can) 6-4, 6-0
Turul 2: E. Ekblom (Sue) 6-1, 6-3
Turul 3: F. Thibault (Fra) 6-3, 6-2
Optimi de finală: F. Bonicelli 6-7, 6-4, 8-6
Semifinale: B. Simon (Fra) 6-3, 6-0
Finala: M. Jausovec (Iug) 6-2, 6-2

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a făcut anunțul » Și-a găsit atacant: „E eliberat” + A fost golgheter în Superliga
Superliga
Gigi Becali a făcut anunțul » Și-a găsit atacant: „E eliberat” + A fost golgheter în Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Fostul jucător de la FCSB, erou în Arabia Saudită! A marcat golul victoriei în minutul 100!
Campionate
Fostul jucător de la FCSB, erou în Arabia Saudită! A marcat golul victoriei în minutul 100!

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (10)
10156013562479806
Oprisan Niculae  •  08 Iunie 2018, 10:32
Postat de margelatu2011 pe 07 Iunie 2014, 11:28

RESPECT si FELICITARI Ruzici...dar nici eu nu am stiut ca Evert si Navratilova nu au fost prezente...ceea ce face castigarea turneului mult mai usoara. In cazul Simonei - e diferit totusi. Serena, Li, etc au fost la turneu, dar au pierdut. HAI SIMONA! HAI ROMANIA!

Bouchard mai joaca tenis????

mosvasile
mosvasile  •  07 Iunie 2018, 21:27

Daca ar fi fost tunsa mai scurt,s-ar fi crezut ca e Carla Suarez Navarro!In aceasta fotografie!

conasu_boeru
conasu_boeru  •  07 Iunie 2018, 21:15

Am avut onoarea să o cunosc pe dna Virginia Ruzici și nu am cuvinte să spun ce fel de om este ! Onest, modest, cu un bun simț în față căruia te fâstâcești, cu care poți vorbi deschis ! Ce mult au de învățat unii spotivi care nu au realizat nici o zecime din ce a realizat Ruzici și sunt plini de ifose și fumuri ! ...Sau mai sunt unii care au realizat dar sunt grobieni și suburbani !

Vezi toate comentariile (10)
Comentează