SPORTURI  »  TENIS  »  AMINTIRI

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Iarba și un meci de neuitat: Gabriela Ruse a retrăit momentele emoționante și tensionate ale înfruntării cu o finalistă de la All England Club

Gabriela Ruse pe iarba de la All England Club în 2018, în meciul contra Agnieszkăi Radwanska Foto Guliver/GettyImages
Gabriela Ruse pe iarba de la All England Club în 2018, în meciul contra Agnieszkăi Radwanska Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 02 iulie 2020 13:47 / Actualizat joi, 02 iulie 2020 14:20

Elena-Gabriela Ruse, 22 de ani, a jucat pe tabloul principal de la All England Club în ultimii doi ani, reușind un duel de senzație cu Agnieszka Radwanska în 2018

  • În perioada 29 iunie-12 iulie era programat turneul de la All England Club, anulat însă din cauza pandemiei de COVID-19. GSP vă oferă în schimb amintiri, povești și momente inedite

„Wimbledon-ul e turneul meu favorit, locul meu favorit", spune Gabi. Și nu e deloc de mirare. Iarba, atmosfera de la All England Club i-au venit bine încă de la început, din 2014, când ajungea în semifinale pe tabloul junioarelor. Apoi, doi ani la rând, 2018 și 2019, a urcat pe grila mare, venind din calificări și adunând momente cu puternic accent emoțional, precum înfruntările cu Agnieszka Radwanska și Julia Goerges. Acum, în aceste zile, ar fi trebuit să fie din nou la Londra. Situația mondială complicată din cauza pandemiei de COVID-19 a schimbat însă totul. Nu și amintirile legate de Wimbledon, acelea rămân neatinse și doar așteaptă să fie îmbogățite.

Dificil la început

Cum a ajuns însă Ruse să se simtă atât de bine pe o suprafață care nu există în România? „Cel mai important este că joc cu plăcere, nu mă gândesc atât de mult la meci, efectiv, faptul că sunt pe iarbă îmi dă o senzație foarte bună, sunt mai relaxată", explică numărul 177 WTA pentru Gazetă. „Știind că joc bine acolo mă face să nu mă mai stresez atât de mult", admite jucătoarea în vârstă de 22 de ani.

Mie îmi place mult iarba și pentru că sunt curată după ce termin antrenamentul sau meciul, mă face să am o dispoziție foarte bună. Nu am șosetele roșii, ca la zgură 
- Gabriela Ruse

Primele senzații pe un covor atât de puțin accesat în circuit rămân bine întipărite în memorie. „Alergatul pe iarbă este diferit și destul de complicat pentru că este moale și dacă nu ești atent, îți poți rupe o gleznă. Noi n-am crescut jucând pe iarbă nicio secundă și a fost dificil la început, dar te obișnuiești. Cred că acesta este cel mai mare atu al tenismenilor, că ne obișnuim cu orice, nu avem încotro", spune ea.

Emoții și lacrimi

View this post on Instagram

Miss you so much, @wimbledon 🌱🍀🧚🏼💚

A post shared by Gabriela Ruse (@gabrielaruse) on

În 2018, când a disputat la All England Club primul ei tablou de Grand Slam, a avut-o drept adversară pe finalista din 2012, Agnieszka Radwanska. Un obstacol înalt și o provocare pe măsură pentru tânăra jucătoare. „Când am pășit pe Central mi-am adus aminte de clipele din copilărie, când mă uitam la Wimbledon și mereu le spuneam părinților mei că o să ajung și eu să joc acolo. Mi-am stăpânit cu greu emoțiile și lacrimile din momentul acela pentru că am realizat cât am muncit în toți anii dinainte", își amintește Gabi și vocea vibrează și ea, la doi ani distanță. „Mi-a fost greu, dar apoi a trebuit să mă focusez la meci pentru că până la urmă de-abia acolo era începutul carierei mele. Și, după cum s-a văzut, Radwanska a început cu 5-0 doar pentru simplul fapt că eram foarte emoționată".

De asemenea, a existat un factor care a contat, faptul că „Terenul Central era altfel decât toate celelalte pe care jucasem eu. Foarte multe lucruri diferite, începând cu fileul care era mult mai scurt, terenul era mai mare, erau mulți oameni în tribună, jucam cu Radwanska, fostă finalistă, aveam nu neapărat o presiune, dar încercam să joc cel mai bun tenis al meu". A ieșit o încleștare pasionantă, cu suspans aprig în multe momente, la care publicul a reacționat cu entuziasm. 

Forța de a reveni

Ruse a reușit să se scuture de acele emoții inițiale, luptând și punând multă energie în joc. Unde s-a produs însă schimbarea în mintea ei? „La 5-0 am luat primul game și m-am relaxat extrem de mult.  Chiar dacă era 5-0, mă simțeam foarte aproape de ea, iar în momentul în care am făcut 5-1, am realizat că pot reveni. Am făcut 5-3, am zis, hai, că pierd setul, dar de aici pot să întorc și să fac un meci mare. Și asta s-a întâmplat, am simțit înăuntrul meu forța de a reveni. În setul al treilea a fost o luptă teribilă, am fost foarte aproape, nu regret nicio secundă deciziile pe care le-am luat în momentele în care am avut mingi de meci, șase mai exact. După cum am declarat și după aceea, cu ochii în lacrimi, probabil nu am fost pregătită pentru o astfel de victorie", face românca rezumatul unei confruntări care a atras mult atenția asupra ei. 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Iarba și un meci de neuitat: Gabriela Ruse a retrăit momentele emoționante și tensionate ale înfruntării cu o finalistă de la All England Club
Agnieszka Radwanska a avut mult de luptat în meciul cu Gabriela Ruse din 2018 Foto Guliver/GettyImages

A cedat 3-6, 6-4, 5-7 și își amintește că „devenise frustrant la un moment dat pentru că primele două mingi de meci le-am jucat foarte bine. Au fost la limită, dacă intra una dintre ele, se termina. În noaptea aceea nu am dormit absolut deloc și următoarele șase luni au fost grele pentru că în momentul în care aveam minge de meci îmi aduceam aminte de ce se întâmplase la Wimbledon... Dar treci peste aceste momente. Ești pregătit de mic să poți face față oricărei provocări", încheie Gabi. Cu gândul la iarbă și la următoarea ocazie de a o reîntâlni. 

Lumea a fost dezamăgită că am pierdut cu Radwanska, eu am fost fericită că am ajuns la acele șase mingi de meci, asta m-a făcut să-mi doresc mai mult, am simțit că sunt acolo, iar dacă voi munci și voi rămâne serioasă, cu un joc mai constant voi reuși.
 - Gabriela Ruse

Lucrează cu Vespan 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Iarba și un meci de neuitat: Gabriela Ruse a retrăit momentele emoționante și tensionate ale înfruntării cu o finalistă de la All England Club

„Îl aștept de vreo cinci ani de zile", spune Ruse zâmbind despre colaborarea cu Iulian Vespan (foto), 49 de ani, cel care a lucrat cu valoroasele rusoaicei Vera Zvonareva și Alisa Kleibanova. "M-a prins pandemia în Austria pentru că am plecat să mă pregătesc acolo cu el și cu încă un antrenor din Elveția. A fost ca un făcut. L-am adus și pe el în România, nu voia să vină aici deloc. De când a început starea de urgență a venit cu mine și am decis de comun acord ca până în iarnă să stăm în România. Sunt foarte fericită", a punctat Gabi. 

A depășit mononucleoza

Românca a avut probleme de sănătate din toamna anului trecut, dar, paradoxal, întreruperea activității cauzată de pandemie a ajutat-o. La US Open 2019 a contractat mononucleoză, „au mai făcut și alte două fete, Sabine Lisicki și Anna Kalinskaia. A fost complicat pentru că mă îmbolnăveam foarte des din cauza imunității scăzute. Joci un meci, apoi și pe al doilea și la al treilea nu mai poți. Eu am avut sentimentul acesta luni de zile", povestește ea. "Pauza m-a ajutat, chiar aveam nevoie, doctorița mi-a zis că trebuie să stau între 3 și 6 luni fără efort, iar săptămâna trecută mi-au ieșit analizele bine pentru prima dată din luna august încoace". 

6 titluriîn circuitul ITF la simplu a cucerit până acum Gabriela Ruse, disputând alte trei finale, cea mai recentă anul trecut, în martie, la Yokohama

Sănătatea e prima

La fel ca alte jucătoare române, Gabriela ar fi trebuit să meargă la turneul organizat de Janko Tipsarevic la clubul său din Belgrad. „M-am bucurat foarte mult că n-am plecat în Serbia pentru că a fost o decizie de ultim moment pentru mine. Sănătatea e cea mai importantă, nu-mi doresc să mă grăbesc. Era riscant, mai ales că eu nu am ieșit, am stat în carantină în fiecare zi, m-am antrenat acasă, chiar îmi doresc să fie ok. M-am separat și de părinții mei, mai ales că am început să ies la antrenament, la pregătire și sunt în contact cu alți oameni, nu vreau să-i expun pe părinți, pe bunici, în niciun fel", și-a explicat ea decizia de a nu călători peste graniță. 

166este locul cel mai bun în clasamentul mondial atins în carieră de româncă, anul acesta, pe 3 februarie

Schimbări în joc

Astăzi, de la ora 17:00, Gabi va disputa primul ei meci la Cluj-Napoca, în turneul demonstrativ Winners Cup la care vor mai participa alte cinci jucătoare, Irina Begu, Irina Bara, Jaqueline Cristian, Miriam Bulgaru și Georgia Crăciun, împărțite în două grupe de câte trei. Câștigătoarea va face pereche cu Marius Copil și va înfrunta duetul compus din Simona Halep și Horia Tecău. „E o experiență bună, nu am mai jucat de foarte mult timp meciuri oficiale. În plus, am schimbat foarte multe în ultimele două luni, de la rachetă până la lovituri și acum este un test să văd cum mă simt", a detaliat Ruse. 

Grupele Winners Cup

Grupa A

Gabriela Ruse, Irina Bara, Georgia Crăciun

Grupa B

Irina Begu, Jaqueline Cristian, Miriam Bulgaru

Programul de azi

Irina Bara – Georgia Crăciun

Miriam Bulgaru - Jaqueline Cristian 

De la ora 17:00

Georgia Crăciun – Gabriela Ruse

Irina Begu – Miriam Bulgaru

1 finală WTAa disputat Ruse până acum, la dublu, la București 2019, alături de Jaqueline Cristian

Citește și alte știri din tenis

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Nefericiți pe iarbă: cine sunt cei care nu au reușit să se impună la All England Club, deși au în palmares restul turneelor de Mare Șlem

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Care sunt jucătoarele care au adunat cele mai multe trofee pe iarba londoneză

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează