SPORTURI  »  VOLEI  »  PORTRET

Interviu cu Diana Calotă, una dintre cele mai experimentate voleibaliste din România: „Ar trebui să lucrăm la această mentalitate”

Diana Calotă în acțiune la fileu FOTO Alexandru Obreja
Diana Calotă în acțiune la fileu FOTO Alexandru Obreja

Articol de - Publicat joi, 21 octombrie 2021 11:04 / Actualizat joi, 21 octombrie 2021 14:40

Aflată pe final de carieră, Diana Calotă visează să dea lovitura cu CS Medgidia, o echipă formată doar din jucătoare române

Proiectul românesc de la Medgidia prinde aripi. Startul campionatului a confirmat justețea drumului unic din voleiul autohton ales de conducerea clubului. Cu un lot format exclusiv din jucătoare tricolore, formația pregătită de Florin Voinea și Radu Began a smuls o victorie de senzație în fieful campioanei din sezonul trecut, CSM Târgoviște. 

Iar cheia succesului a venit de la coordonatorul Diana Calotă, cea care în primăvară sărbătorea cu medalia de aur la gât primul titlul din carieră cu echipa din orașul ei natal, Târgoviște.

Între timp a ales provocarea lansată de CS Medgidia, cu dorința de a-și încheia la cel mai înalt nivel o carieră spectaculoasă. „Mi-a plăcut proiectul și ceea ce am văzut în sezonul trecut la echipa din Medgidia. A contat și faptul că s-a dorit o echipă formată doar din românce. Tot timpul o echipă formată din jucătoare române va trage altfel la un club din România. Plus situația care este la ora actuală la Târgoviște. 

Fiind orașul meu natal, n-aș fi vrut să plec niciodată. Dar am fost oarecum împinsă de împrejurări. Mai vreau să joc puțin și a trebuit să pun totul în balanță. Să mă las și să rămân pe partea de antrenorat sau să continui. Eu zic că mai pot!", explică cu zâmbetul pe buze jucătoarea care va împlini 36 de ani în luna mai a anului viitor.

„Fiecare titlu e important"

Cu 5 titluri de campioană, 6 Cupe ale României și o Supercupă a României în palmares, Diana Calotă se numără printre cele mai titrate voleibaliste române din ultimele decenii. Recunoaște că titlul câștigat cu Târgoviște este cel mai aproape de sufletul ei, dar și că visează la o surpriză de aur cu Medgidia.

 „Când m-am apucat de volei, mi-am zis că o să ies campioană cu Târgoviște. Ulterior am plecat la Galați, la doar 14 ani, la un club privat, și situația a fost un pic mai dificilă. Dar fiecare titlu are semnificația și importanța lui. Primul titlu, cu Metal Galați, a fost wow. A venit apoi perioada de la Dinamo, alt club, altă importanță în voleiul românesc. Am câștigat o Cupă a României și, la fel, a contat mult pentru mine. Am mers la Constanța, unde Darko Zakoc mi-a dat un refresh la tot ce înseamnă voleiul și mi-a deschis ochii ca să înțeleg pe deplin acest sport. 

Ca jucător profesionist, toate titlurile sunt importante, dar, într-adevăr, cel de anul trecut cu Târgoviște valorifică toată muncă mea de-a lungul anilor. Sigur, mi-aș dori să câștigăm titlul cu Medgidia, dar trebuie să fim conștiente de valoarea echipei din Blaj, care este mai bună individual față de sezonul trecut. 

Calitatea jucătoarelor este clar superioară, dar, dacă se va introduce regula cu două românce obligatoriu în teren, lucrurile se mai schimbă la multe din echipele din campionatul intern", spune aceasta.

„Nu joacă CV-ul!"

Obiectivul declarat rămâne însă o clasare pe podium, care echivalează cu o nouă calificare în cupele europene: 

„Nu mai sunt echipele de anul trecut și spun lucrul acesta pentru că știu, de exemplu, că Târgoviște merge pe un proiect cu jucătoare foarte tinere. În schimb, s-au întărit alte echipe care erau la mijlocul clasamentului, ca Voluntari și Rapid. Așa cum noi am câștigat la Târgoviște, așa și echipele din frunte pot să piardă la Rapid și nu ar fi o surpriză. Obiectivul nostru este îndrăzneț, dar sper să ne bucurăm cu toții de medalii la finalul sezonului".

Interviu cu Diana Calotă, una dintre cele mai experimentate voleibaliste din România: „Ar trebui să lucrăm la această mentalitate”
Diana Calotă sărbătorind un punct alături de colegele de la Medgidia FOTO Alexandru Obreja

Speranțele se leagă și de lotul format în această vară la Medgidia, alături de ea sosind alte două jucătoare foarte experimentate și valoroase, Alexandra Trică, fosta colegă de la Târgoviște, și Ioana Baciu. „Eu am fost prima care a semnat, după care s-a luat legătura și cu Alexandra. Nu am venit la pachet și nici nu am stabilit împreună, noi două. Așa a luat decizia conducerea clubului. Nu joacă CV-ul, dar contează foarte mult experiența în anumite momente. Cred că asta s-a văzut în meciul de la Târgoviște, pentru că am avut capacitatea de a gestiona situațiile-cheie", punctează Diana Calotă. 

Ea s-a referit și la mixul cu jucătoarele tinere din echipă: „Este greu, pentru că trebuie să fim exemple pentru jucătoarele tinere și ele să înțeleagă că este nevoie să intre cât mai repede în ritmul nostru pentru a avea niște satisfacții personale în volei. Cred că ar trebui să fie un pic mai rele, în sens constructiv. Eu am fost crescută între jucătoare foarte bune și altfel accepți o greșeală de la cineva care a făcut cinci puncte la rând. Cu tinerele, este mai greu cu greșelile, dar trebuie să accepți că acesta este nivelul lor în acest moment și poate pe viitor acesta va crește, dacă vor munci".

3 este loculpe care-l ocupă CS Medgidia în clasament, după ce s-au disputat două etape din actualul sezon, având două victorii, la fel ca echipele dinaintea sa

„Mi-ar plăcea să fiu antrenoare!"

Voleibalista în vârstă de 35 de ani se gândește și la ce va face după ce își va încheia cariera

- Diana, vine „cântecul de lebăda" cu un titlu la Medgidia?

- De la an la an spun mereu că este ultimul sezon. Normal că orice sportiv ar vrea să se lase în glorie, dar zic să rămânem totuși cu picioarele pe pământ și să ne axăm tot timpul, așa cum m-au învățat marii antrenori pe care i-am avut, pe următorul meci. Să ne respectăm adversarul și să ne gândim ce avem mai bun de făcut pe teren.

- Se fac două decenii de când ai debutat la seniori.

- Da, la 16 ani, de la junioare am fost promovată la echipa mare a CSU Metal Galați de către Adrian Radu. A trecut mult timp de atunci.

- Este greu să rămâi în top o perioadă atât de mare?

- Se simte nevoia de timp liber, de vacanțe. Au fost ani întregi în care am avut doar două săptămâni fără antrenamente sau meciuri. Acum vreo 5 ani mi-am făcut prima oară ziua de naștere în familie, după foarte mult timp. Sunt născută în mai și tot timpul erau acțiuni ale echipei naționale în acea perioadă.

„Îmi pare rău că nu am jucat afară!"

- Te-ai gândit ce vei face când te vei retrage?

- Este greu de spus, dar mi-ar plăcea să fiu antrenoare. Îmi este în sânge voleiul, dar nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul. Îmi doresc să continui în fenomen, pentru că voleiul mi-a dat totul.

- Nu ai jucat decât în campionatul intern.

- Am avut ocazia de a juca peste hotare, dar a fost o teamă de a pleca singură. Îmi pare rău că nu am încercat. Poate dacă aș mai fi fost cu o româncă în echipă, probabil că mi-ar fi fost mult mai ușor. Văzând ce straniere am avut colege în toți anii aceștia, fete de nota 20, și vorbesc de calitatea umană, nu neapărat de cea sportivă, chiar îmi pare rău.

„Pun foarte mult suflet!"

- Cum te-ai descrie?

- Modestă, simplă și guralivă, dar în același timp pun foarte mult suflet în ceea ce fac.

Interviu cu Diana Calotă, una dintre cele mai experimentate voleibaliste din România: „Ar trebui să lucrăm la această mentalitate”
Voleibalista de la Medgidia într-un moment de relaxare

- Unde te vezi peste 10 ani?

- M-aș vedea pe o insulă pustie, la soare, pentru că sunt iubitoare de căldură. Glumesc, oarecum. Sigur, nu m-aș mai vedea jucând, dar tot în fenomen, pentru că-mi place foarte mult ceea ce fac. În același timp, aș vrea și să mă detașez un pic.

- Ce-ți place să faci în timpul liber?

- Îmi place să călătoresc, îmi place să ascult muzică, să cunosc oameni noi, să mă uit la filme și seriale, îmi plac florile. Am multe hobby-uri, mai puțin muntele iarnă, pentru că nu-mi place frigul.

Optimism pentru Europa

Pentru prima dată în istorie, CS Medgidia va reprezenta România în cupele europene, urmând să evolueze în Challenge Cup. În primul tur va întâlni învingătoarea dintre OK Kastela (Croația) și AEL Limassol (Cipru), din turul preliminar. „Așteptăm să vedem prima adversară și în funcție de culoarul pe care-l avem, putem să ne dăm seama dacă avem șanse să mergem mai sus. Până la urmă, s-au văzut atâtea surprize, totul este posibil", mărturisește Diana-Ioană Calotă.

„Este momentul să ne trezim!"

Retrasă din echipa națională a României în urmă cu doi ani, Diana Calotă crede că avem o generație bună în acest moment, dar este nevoie să se construiască o echipă. „Personal, mă așteptam la mult mai mult de la turneul european de la Cluj. Din păcate, ce am sădit, aia culegem. Este păcat, pentru că avem o generație bună, dar nu reușim să punem acea valoare individuală într-o echipă națională puternică. Este momentul să ne trezim ca să nu le pierdem din mână și pe aceste jucătoare tinere, și mă refer la Adelina Ungureanu, Rodica Buterez, Diana Ariton sau Alexia Căruțașu, pentru că au valoare. Chiar mă uitam zilele trecute la topul scorerilor din campionatul Turciei, și Alexia este în primii trei. Este păcat să ai o asemenea jucătoare și să nu știi să o pui în valoare la echipa națională ca să ajungi la turneele finale ale Europenelor și Mondialelor”

„Sportivii nu sunt roboți!"

După două decenii de volei, Diana Calotă recunoaște că are o siguranță financiară, dar spune că banii nu sunt pe primul loc și că este dezamăgită de atitudinea față de câștigurile sportivilor din România. „Voleiul mi-a dat tot ce și-ar putea dori un sportiv. Când intri pe teren, nu este însă vorba de bani. Când faci cu plăcere acest lucru, când ești pasionat, nu te mai gândești la bani. Dar contează și acest aspect, pentru că acesta este jobul oricărui sportiv. Mie nu-mi vine să cred ce se vorbește despre Cristina Neagu. Vorbim despre cea mai bună handbalistă din lume. Eu i-aș da și mai mult, pentru că merită. Doar cei care sunt în sport pot să înțeleagă ce simte un sportiv când pierde. Oamenii normali nu înțeleg acest lucru, spun că ne plimbăm și câștigăm o grămadă de bani. Sportivii nu sunt roboți și cred că ar trebui să lucrăm la această mentalitate, ca popor, pentru a câștiga mai mult în sport".

„Să nu credeți că eu am avut momente când am pierdut, m-am dus acasă, am băut o gură de vin și gata. Nu, au fost nopți când nu am putut să dorm. Suntem la antrenament de luni până vineri, sâmbătă este meci și avem doar duminică să ne încărcăm bateriile, pentru că a doua zi o luăm de la capăt"-Diana Calotă

„Sunt foarte dezamăgită pentru că văd foarte multe critici pe sumele pe care le câștigă sportivii. Mai ales în sportul românesc, nu sunt sumele care apar sau despre care se vorbește. Dacă ar fi după mine, dacă am putea să avem cei mai buni sportivi din lume, i-aș face președinții României. Din păcate, în România avem din ce în ce mai puține exemple pentru tineri"-Diana Calotă

CV Diana Calotă

  • A jucat la: CSU Metal Galați (2004-2008), Dinamo București (2008-2010), Tomis 2004 Constanța (2010-2013), CSM Târgoviște (2013-2021), CS Medgidia (2021-)
  • Palmares: 5 titluri de campioană (2 cu CSU Metal Galați, 2004, 2005, 2 cu Tomis 2004 Constanța, 2011, 2012, 1 cu CSM Târgoviște, 2021, 6 Cupe ale României (2 cu CSU Metal Galați, 1 cu Dinamo București, 2 cu Tomis 2004 Constanța, 1 cu CSM Târgoviște), 1 Supercupă a României (cu CSM Târgoviște)
  • Numeroase prezențe în echipa națională a României în perioada 2005-2019, cu care a participat la două ediții ale turneulului final al Campionatului European

Citește mai multe știri din sport:

Novak Djokovic a răbufnit în fața reporterilor care-l întrebau despre vaccin: „Presa răspândește groază și panică”

Simona Halep - Veronika Kudermetova, în „optimi” la Kremlin Cup: ora de start

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
Superliga
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează