Articol de Ionuţ Coman - Publicat joi, 09 decembrie 2021 16:17 / Actualizat joi, 09 decembrie 2021 18:23
Ioana Baciu, „decarul” lui CS Medgidia, 31 de ani, povestește cât de greu a fost pentru ea drumul către performanță și ce-și dorește pe final de carieră
Cu 3 titluri de campioană și 5 trofee ale Cupei României în palmares, Ioana Baciu a surprins în această vară, alegând să-și continue cariera de la CSM Volei Alba Blaj la CS Medgidia. Asaltată de oferte, una dintre cele mai valoroase voleibaliste tricolore a dezvăluit motivul deciziei: „O nouă provocare pentru mine, să joc într-o echipă formată doar din românce. Mi s-a mai întâmplat așa ceva doar la națională.
Știam că primul obiectiv este o clasare pe podium și îmi doresc să îl îndeplinim, să fim cel puțin pe locul al treilea. De aceea am venit aici, m-am gândit că pot să aduc un plus și să ajut echipa să urce mai sus decât sezonul trecut, când a terminat pe poziția a patra. Depinde doar de noi să reușim, dar avem încredere, mai ales că am început cu dreptul și în cupele europene. Am trecut de primul hop în Challenge Cup, la debutul în Europa pentru Medgidia, și sperăm să mergem cât mai sus".
La aproape 32 de ani, pe care îi va împlini la începutul anului viitor, sportiva plecată spre marea performanță din micuța localitate mureșeană Târnăveni și-a făcut deja calculele pentru actualul sezon intern. „Nu va fi ușor, dar îmi doresc foarte mult să câștig o medalie cu Medgidia. Clar, Alba Blaj este marea favorită la titlu, dar lupta pentru celelalte locuri de pe podium este deschisă.
Mi se pare că nu e nicio echipă care să se distanțeze clar. Contează mult că le am alături pe Alexandra Trică și Diana Calotă, pentru că suntem trei jucătoare cu mare experiență. Ne știm bine de la națională și asta reprezintă un avantaj important pentru echipă", spune ea.
3,05 metrieste înălțimea de la care Ioana Baciu lovește mingea în momentul atacului
Motivație pentru performanță
Adevărata aventură în volei a început pentru Ioana Baciu la doar 13 ani și jumătate, când a plecat la Centrul Național de Excelență de la Baia Mare, care a adunat cele mai promițătoare talente din țară. „S-au strâns acolo cele mai bune jucătoare de la toate categoriile de vârstă, jucam împreună și la nivel de echipă de club, și la națională. Nu s-a mers însă mai departe la nivel de senioare, niciun club nu și-a dorit să continue această muncă.
Din generația mea, mai este o singură jucătoare la nivel de primă ligă, Ramona Marcu, restul s-au pierdut pe drum. Accidentări, nu au avut loc în echipele cu pretenții, nu au beneficiat de condiții, iar cele mai multe au renunțat și s-au îndreptat către alte domenii", explică Ioan.
„Dacă nu ajungi la un anumit nivel, este cam greu să trăiești din volei și dezamăgirile le-au determinat să se retragă. La Medgidia este un mix între noi, cele cu experiență, și cele tinere, iar misiunea noastră e destul de dificilă. Trebuie să le ajutăm, să le încurajăm să-și dezvolte această mentalitate de învingătoare", povestește universalul de 1,84 metri.
A strâns din dinți, a trecut peste dorul de casă și a ajuns la cel mai înalt nivel, bifând și două finale în cupele europene, CEV și Challenge Cup, ambele cu Alba Blaj: "Nu mi-a fost foarte ușor, însă am găsit mereu motivația de a merge mai departe. Am rezistat presiunilor puse de oficialii cluburilor pe unde am jucat, fiindcă au fost întotdeauna așteptări mari de la mine".
Campionat în pierdere de turație
Ajunsă la maturitate din punct de vedere sportiv, Ioana Baciu consideră că voleiul românesc și-a pierdut din forță în ultimii ani și continuă pe o pantă descendentă. „Cred că nivelul voleiului în România a scăzut în ultima perioadă, iar actualul sezon pare și mai slab. Îl salvează totuși faptul că suntem câteva echipe de nivel apropiat care ne batem pentru medalii și, cu siguranță, va fi o luptă antrenantă.
Sunt multe românce care nu joacă titulare la nivel de echipă de club și asta afectează nivelul naționalei. Se vede în rezultate. Din start nu li se dau prea multe șanse de a intra pe teren de la primul fluier", își detaliază Baciu punctul de vedere.
„Doar prin meciuri poți să progresezi, să capeți experiență, nu poți face acest lucru la antrenamente. Cu siguranță, este mai ușor să aduci jucătoare din străinătate, gata formate, decât să le crești pe cele din țară. Nimeni nu are răbdare să facă un proiect, pe cinci-șase ani, să investească într-o echipă tânără, cu jucătoare care să semneze contracte pe termen lung. Nu pe un sezon, iar apoi să schimbi din nou aproape tot lotul", adaugă ea.
Experiență peste hotare
Pe lângă perioadele petrecute la echipe de top din țară, Ioana Baciu a trăit și o experiență peste hotare, în Germania, la Ladies In Black Aachen. „A fost o experiență extraordinară, o altă mentalitate. Anul petrecut în Germania m-a ajutat extraordinar, dacă nu ajungeam acolo cred că mă lăsam de volei, ținând cont de ceea ce se întâmpla aici.
Am decis să fac o schimbare și m-am dus într-o țară în care sportivii sunt foarte apreciați, iubiți și respectați. M-am focusat doar pe volei, pe ceea ce aveam de făcut pe teren. M-am întors mult mai relaxată, cu mult mai multă încredere în mine. Asta fac antrenorii acolo, îți oferă încredere, spre deosebire de cei din țară care îți spun doar ce nu poți să faci", spune voleibalista.
1 și 10sunt numerele cu care a jucat pe tricou la echipele din campionatul intern
Ioana dezvăluie și marile diferențe dintre condițiile din Germania și cele din România: „Am jucat la o echipă de mijlocul clasamentului, în acel sezon schimbaseră totul, de la jucătoare la antrenor și conducere. Toată lumea era relaxată, se bucura de volei, nu era presiune, mai ales că ținta nu erau primele locuri. Tribunele erau mereu pline și mi s-a părut senzațional.
Când ajungeam la sală, cu o oră înaintea de meci, spectatorii erau deja prezenți, așteptau să intre în tribune. Veneau ca la un spectacol în toată regula, cu familia. Nu o să vezi niciodată în România așa ceva, mai ales că aici voleiul nu este mediatizat așa cum ar trebui. Am văzut cum este să ai sponsori cu adevărat. Mici, dar mulți, care sprijineau echipa comunității".
Încă un titlu
A decis să se întoarcă în țară după doar un singur an, o hotărâre care a însemnat primul pas pe drumul către trofee. „La nivel financiar, personal, câștigam mai puțini bani decât în țară, dar am renunțat la bani doar pentru a trăi această experiență, de a juca peste hotare.
Mi-am spus că nu contează doar banii, ci să mă simt bine pe terenul de volei. M-am întors în țară la CSM București, de unde am primit o ofertă convenabilă și era un antrenor foarte bun. A fost cea mai bună decizie pe care luat-o. Acum nu mă mai gândesc să plec în străinătate, cel puțin nu în acest moment", mărturisește Ioana Baciu.
Ea și-a stabilit obiectivul pentru ultimii ani ai carierei: "Înainte să mă opresc, vreau să mai câștig un titlu de campioană. Abia atunci o să las voleiul și o să-mi iau un an liber, în care să stau departe. Este greu, pentru că toată viața am făcut asta, program strict, sacrificii și compromisuri, și am nevoie de timp și pentru mine".
Ioana Baciu: „Sunt rea pe teren!”
Ioana Baciu spune că naționala este un capitol închis și că se axează doar pe echipa de club
- Ioana, cum te-ai descrie ca sportivă?
- În timpul meciului, dau totul pe teren. Aș spune că sunt rea, într-un mod pozitiv, pentru că îmi doresc mereu să câștig. Asta îmi dă motivația de a merge mai departe, de a găsi acea stare de bine atunci când merg zi de zi la antrenamente. Dacă tu, pe tine, nu reușești să te încurajezi, este greu să faci performanță. Îmi asum responsabilitatea în momentele dificile și colegele mă caută pentru a aduce punctul câștigător. Acesta este postul meu, rolul meu în echipă și îmi place ceea ce fac.
- Ai câștigat trei titluri de campioană, care este cel mai dulce?
- Toate sunt importante, dar primul, cu CSM București, a fost cel mai dulce, pentru că nu mai fusesem niciodată campioană. Sezonul a fost foarte bun și totul a mers perfect. La Blaj eram mari favorite și nu ne-a stat nimeni în cale. La final, a fost multă bucurie, dar și o ușurare că ne-am îndeplinit obiectivul.
- Ce se întâmplă cu naționala României, unde nu ai mai fost prezentă în ultimul an?
- Nu mai vreau să merg la echipa națională, știe toată lumea că este un capitol închis pentru mine. Nu mi-a oferit ce mi-am dorit, chiar dacă am mers la două turnee finale ale Europenelor. Am fost dezamăgită, pentru că nivelul este foarte slab și prea puține tricolore sunt titulare la echipele lor. Pretenții sunt, dar atmosfera nu este cea potrivită. Nu mai îmi doresc să merg la acțiunile naționalei, vreau să mă concentrez mai mult pe echipa de club.
CV Ioana Baciu
- Născută pe 4 ianuarie 1990
- A jucat la: CSU Medicina Târgu Mureș (2006-2011), Dinamo București (2011-2014), Știința Bacău (2014-2016), Ladies in Black Aachen (2016-2027), CSM București (2017-2018), CSM Volei Alba Blaj (2018-2021), CS Medgidia (2021-)
- Palmares: 3 titluri de campioană (1 cu CSM București, 2018, 2 cu CSM Volei Alba Blaj, 2019, 2020), 5 Cupe ale României (1 cu Dinamo București 2012, 1 cu Știința Bacău 2015, 1 cu CSM București 2018, 2 cu CSM Volei Alba Blaj, 2019, 2021)
- Numeroase prezențe în echipa națională a României, cu care a participat la două ediții ale turneului final al Campionatului European
Victorie clară în tur
După ce a trecut de OK Kastella (Croația), CS Medgidia o întâlnește în turul al doilea din faza secundă a Challenge Cup, optimile de finală, pe Hapoel Kfar Saba (Israel). Primul meci s-a disputat miercuri, în deplasare, iar româncele s-au impus net, 3-0 (17, 22, 19), în 66 de minute. Returul se va desfășura săptămâna viitoare, pe 15 decembrie, la Medgidia. „Avantajul nostru este că vom juca returul acasă, cu fanii alături de noi, și sper să sărbătorim împreună calificarea", spunea Ioana Baciu.