Articol de Roxana Fleşeru - Publicat joi, 26 august 2021 10:02 / Actualizat joi, 26 august 2021 10:50
Isabelle Haak a început voleiul în grădina casei sale, iar acum evoluează la Vakifbank. Nordica e vedetă în Suedia, deși nu vine dintr-un sport foarte popular în țara sa
Partea de Campionat European care a avut loc la Cluj-Napoca s-a încheiat ieri. Printre jucătoarele care au evoluat în BT Arena timp de o săptămână s-a aflat și suedeza Isabelle Haak, una dintre actualele și viitoarele stele ale voleiului mondial.
La doar 22 de ani a fost declarată cea mai bună jucătoare în trei campionate la finalul unui sezon: Suedia, Italia și Turcia. Evoluează pe postul de extremă și rolul ei este să facă multe puncte, sarcină pe care o îndeplinește foarte bine.
De aceea italianul Giovanni Guidetti și-a dorit-o la Vakifbank, echipă la care evoluează din 2019 și unde are un contract anual de 300.000 de euro.
La 1,94 m privește lumea de sus, iar într-o zi de pauză pentru echipa sa, cea căreia i se spune "Bella" a vorbit despre volei și despre unele dintre cele mai actuale subiecte din sport.
- Cum este pentru tine această primă experiență europeană, una care a venit după 38 de ani de neparticipare pentru Suedia?
- E special pentru noi să jucăm la acest Campionat European. E incredibil că am reușit să strângem și câteva victorii pentru țara noastră și pentru noi. Cei de acasă sunt foarte entuziasmați de rezultatele noastre și mă bucur că voleiul se vede în Suedia și că oamenii pot urmări cât de plăcut este. Eu sper că vor fi cât mai mulți care se vor apuca de acest sport.
4 particpări la Campionatul Europeana adunat echipa feminină a Suediei în 1967, 1971,1983, 2021, cea mai bună poziție fiind 12, obținută în 1983
- Cât de popular este voleiul în țara ta?
- Nu e foarte popular, chiar dacă la nivel mondial e unul dintre cele mai mari sporturi, în Suedia nu e așa. Avem mulți jucători tineri și sunt de părere că ar trebui să meargă să evolueze în afara granițelor. E clar că avem nevoie de mai mulți sportivi, iar participarea noastră la acest CE poate fi un moment important pentru voleiul suedez.
Grădina cu fileu
- Tu cum ai ajuns să-l practici, având în vedere că nu e așa popular?
- Mama a jucat volei când era mică, apoi sora mea a început să joace și încingeam meciuri în grădina casei noastre, apoi ne-am mutat într-un oraș care avea și club de volei pentru copii și am mers acolo.
- Care e cel mai popular sport în Suedia?
- Fotbalul, cu siguranță, și hocheiul pe gheață.
- Ai început să joci volei la o vârstă fragedă, a fost dificil sau a fost bine pentru că ai avut timp să înveți mai multe?
- La început, voleiul pentru copii e amuzant, am avut parte de antrenori foarte drăguți, apoi am trecut să joc cu fete mai în vârstă ca mine și nu a devenit serios decât pe la 13-14 ani.
- Ai debutat la națională la 14 ani, nu a fost greu pentru o adolescentă?
- Nu am conștientizat momentul, intram pe teren fără să mă gândesc prea mult, nu aveam presiune, eram atât de tânără. Îmi ziceam că fac ce știu, desigur presiunea a apărut atunci când am ajuns în Italia și apoi în Turcia.
- Cam pe la ce vârstă ai început să simți presiunea?
- Evoluția mea în Franța a fost și ea distractivă, apoi a apărut presiunea pentru că liga italiană e la un nivel extrem de înalt.
- Suedia, Franța, Italia, Turcia, mai este vreun campionat în care vrei să joci?
- Nu știu, poate un sezon în Japonia ar fi cool, dar nu chiar acum, sunt încă tânără. Turcia e pe placul meu acum, Vakifbank e cel mai bun club la care am activat până în prezent, sunt foarte fericită unde sunt.
Echipele la care a evoluat Isabelle Haak
- 2012- 2016 Engelholms VS
- 2016 - 2017 Béziers VB
- 2017 - 2019 Savino Del Bene Scandicci
- 2019 - prezent VakıfBank
- Ai un antrenor de top acolo, pe Giovanni Guidetti, care spune că voleiul este dragostea lui, cum e să lucrezi cu el?
- E incredibil, vede tot, toate detaliile, e foarte pozitiv, mereu ne încurajează, își dorește foarte mult să te dezvolți ca jucător, știe precis pentru fiecare în parte de ce are nevoie pentru a crește. Entuziasmul lui e molipsitor și e foarte tare să vezi pe cineva care este atât de dedicat acestui sport.
„Un proces de învățare lung"
- În timpul unui meci faci foarte multe puncte, cum te descurci să fii în această poziție și cum e atunci când nu-ți ies lucrurile, te panichezi, cum rezolvi situațiile complicate,?
- Asta e treaba tuturor jucătoarelor care evoluează pe postul meu, sigur că e presiune pentru că în momentele dificile mereu mingea o să vină la tine, dar felul în care te descurci vine cu experiența, cum este și acest Campionat European. E un proces de învățare lung, depinde și de celelalte fete din echipă sau încerc eu să găsesc alte soluții. Sunt chestiuni tactice pe care le-am învățat de curând la Vakifbank cu Giovanni Guidetti, spre exemplu, cum să găsesc unghiuri noi.
- Am citit că nu ai avut niciun idol în volei, dar ai vreun sportiv pe care-l admiri?
- Nu prea, mă simt motivată urmărind sport în general, nu doar volei, să mă uit la întreceri de nivel înalt, să văd alți sportivi, m-am uitat la foarte multe sporturi la Jocurile Olimpice.
- Dar vreunul pe care să-l urmărești în mod specific?
- În Suedia ne uităm mult la schi și la înot pentru că avem mulți sportivi talentați.
- Ce faci în afară de volei?
- Nu prea multe. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia și cu prietenul meu. Apreciez foarte mult timpul de calitate pe care-l am cu cei apropiați. E foarte important și uneori e nevoie să iei o pauză mintală de la volei. Îmi place să merg prin orașe, la restaurante, să mă bucur de tot. În timpul sezonului am început să cânt la clape pentru că aveam destulă vreme pe care să o umplu.
- Pentru că ai pomenit despre partea mintală a acestui sport, s-a discutat mult despre sănătatea mintală în ultima perioadă. Tu cum ai grijă de acest aspect?
- E dificil pentru că sezonul nostru e foarte lung atunci când joci în străinătate, apoi trebuie să mai evoluezi și pentru echipa națională aproape toată vară. E greu să te păstrezi la același nivel psihic pe întreaga durată a lui. E foarte mult volei, iar atunci când ești obosit fizic, ești obosit și mintal, astfel că e greu să rămâi motivat, cred că e nevoie de odihnă pentru minte, să faci și alte lucruri fără presiunea pe care o presupune un sport de performanță. E bine că se discută despre acest subiect pentru că e unul comun, însă oamenii nu vorbeau prea des despre asta, e o chestiune importantă despre care trebuie să vorbim mai mult. Sportul poate părea ușor, faci ceea ce-ți place, dar nu e așa.
- Ai lucrat cu vreun psiholog de-a lungul carierei tale?
- Avem unul la Vakifbank, dar nu e ceva obligatoriu, dacă vrei să vorbești, e acolo, depinde de fiecare dacă vrea să meargă sau nu pe acest drum.
- Cum te-ai adaptat în Turcia, e o altă cultură?
- Și în Italia era o altă cultură, dar de fiecare dată la echipă erau și alte jucătoare din diferite țări. Sunt la un club foarte bun, mă simt foarte bine alături de coechipierele mele. Îmi place să cunosc alte culturi, să încerc bucătăria locală, să merg prin locurile turistice și să învăț despre specificul local.
- Faci parte dintr-o generație care a crescut cu rețelele sociale, care e relația ta cu ele, postezi mult, te interesează aceste aspecte?
- Am adunat câțiva urmăritori jucând în Italia și Turcia pentru că voleiul e extrem de popular în aceste țări. Nu postez foarte des, dar îmi place să mi le updatez din când în când. Pentru că ai urmăritori simți, așa, o dorință de a-i ține la curent cu ce se întâmplă cu tine. Sunt foarte dulci și vrei să le dai ceva înapoi.
- Nu ai fost agresată online?
- Nu, sunt foarte drăguți. Sunt norocoasă pentru că nu am oameni care mă urăsc. Rețeaua mea socială nu e așa de mare, de aceea apreciez iubirea și bunătatea tuturor.
90.565 de urmăritoriare Isabelle Haak pe Instagram
„Mereu e ceva de îmbunătățit, dar vreau să cresc la serviciu. Să am o viteză mai mare și să fie ceva mai constant. Să găsesc alte unghiuri de atac, să mă descurc mai bine la mingile înalte. Am o listă întreagă"- Isabelle Haak
Remarcata din echipa României
Suedia a înfruntat România în grupa D de la Cluj-Napoca, învingând-o cu 3-0, meci în care Isabelle Haak a reușit 22 de puncte.
„România e o echipă tânără, ca noi, ne-am așteptat la un meci dificil, pentru că ambele formații au energie, suntem tinere, putem să jucăm prost un interval de timp, dar apoi putem reveni, așa că nu știam cum se va termina meciul. Noi am prins o zi foarte bună, am pornit bine și apoi le-a fost greu să mai revină. Aveți o jucătoare foarte talentată, pe Căruțașu, care are un viitor luminos", a spus suedeza.
Punct de sprijin
Anna, 24 de ani, și Isabelle, 22 de ani, se bucură din plin de experiența acestui Campionat European, fiind prima dată când cele două surori joacă la un nivel atât de înalt pentru țara lor.
„E foarte plăcut, un sentiment diferit, ne știm foarte bine, e ca un loc sigur, mereu ne bazăm una pe alta. E plăcut să fim împreună pe teren, mai ales pentru că nu prea mai petrecem timp una cu cealaltă", a spus sora mai mică. În optimi de finală Suedia va întâlni Bulgaria la Plovdiv.
Citește mai multe știri despre Campionatul European:
Selecționerul României, demis după parcursul catastrofal de la Campionatul European!
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro