FOTBAL  »  NATIONALA  »  MAI SÎNT 19 ZILE PÎNĂ LA EURO 2008

“Mingea asta e moarte curată!”

Articol de - Publicat luni, 30 noiembrie -1 00:00

Gabi Boldici spune că balonul cu care se va juca la Euro e o armă împotriva goal-keeperilor. El lucrează mult cu elevii săi exact la controlul asupra mingii.

Sub comanda lui Gabi Boldici, portarii formează o castă separată în cantonamentul din Antalya. Lucrează individual la sala de forţă, iar pe teren obiş­nu­iesc să rămînă în plus după ce restul jucătorilor se retrag în camere, la fi­na­lul fiecărei şedinţe de pregătire din după-amiezile de la Belek. An­tre­norul goal-keeperilor are grijă să-i ţină chiar şi acum aproape de tu­raţia maximă pe Lobonţ, Coman şi Popa, oamenii cu mănuşi din lo­tul pentru Euro. “Lucrăm la bandă, abdomene, forţă la picioare, spa­liere, exersăm plonjoanele, vi­teza de reacţie şi priza”, explică Boldici ţintele perioadei petrecute în Turcia.

Coman joacă la Rapid cu Europass
El recunoaşte că una dintre proble­mele majore cu care se confruntă cei trei băieţi dintre buturi este mingea cu care se va juca la turneul final, intitulată Europass: “E foarte uşoară! Lovită bine, e moarte curată pentru por­tari!” De aceea, la antre­na­men­te, goal-keeperii exersează minute în şir controlul asupra balonului la centrări sau la şuturile de la dis­tan­ţă. De unde apar dificultăţile? Min­gea creată de Adidas e extrem de iute, fîlfîie teribil în aer şi e dificil să-i prevezi traiectoria. Dacă şi muş­că gazonul după şut, capătă o viteză incredibilă! Iar pe ploaie, din ca­uza peliculei care o acoperă, de­vine şi mai greu de strunit! “Coman joacă de ceva timp cu ea la Rapid, aşa că a avut prilejul s-o «citească» mai bine”, explică Boldici.

“Doamne ajută să nu luăm gol!”
Boldici măr­tu­riseşte că, zi de zi, încearcă să mo­de­­leze şi psihicul jucătorilor: “Stăm foar­­te mult de vorbă! Ne mai în­tîl­nim seara, dis­cutăm cam ce urmează să facem la antre­na­men­tul următor, îi ascult şi pe ei cu ce simt nevoia să lucreze mai mult. Cred că, la momentul tur­ne­u­lui fi­nal, toţi băieţii vor fi la ca­pa­ci­tate ma­ximă! Şi Doamne ajută să nu primim gol în grupă!” .

“Cînd se vizionează meciurile adversarelor, urmăresc şi eu să văd lucrurile interesante pentru portari, astfel încît să ştim ce să pregătim în funcţie şi de jocul rivalului”

Euro poate fi o rampă de lansare pentru oricare dintre portari. Înainte de toate e însă orgoliul de a fi acolo şi de a primi o certificare a muncii tale de peste ani”
Gabriel Boldici antrenor portari, “naţională”

De ce Popică
Boldici a explicat că varianta Tătă­ru­şanu ca al treilea portar pentru Euro nu era la fel de sigură precum cea cu Marius Popa (foto): “În primul rînd, Ciprian are probleme medicale şi nu avea cum să fie selecţionat acum . Însă Popică a demonstrat şi în par­tida amicală cu Rusia că, la nevoie, e un om pe care te poţi baza! Chiar dacă e la final de contract cu Poli şi situaţia lui de acolo e într-o discuţie cu clubul, cred că asta nu-l afec­tează la reprezentativă”.

“Au fost scăderi”
În finalul sezonului, Lobonţ şi Coman au bifat cîteva partide mai slabe. Boldici crede că ştie mo­ti­vele: “Au avut şi partide bune, dar şi scă­deri! Probabil nici con­­cen­trarea n-a mai fost sută la sută. Obiectivul era îndeplinit! O­ri­cum, cei doi şi Popa rămîn cei mai în formă portari pentru «na­ţională» şi era normal să se re­gă­seas­că în acest lot din Antalya”.

“Să fie atent”
Antrenorul portarilor spune că ezi­tările lui Lobonţ din retur se da­torează şi atmosferei încărcate de la Dinamo: “Probabil s-a trans­mis şi spre el nebunia care e acolo cu suporterii! El trebuie însă să se concentreze mai departe şi să se detaşeze de sezonul avut cu Di­na­mo. Aşa se şi întîmplă, de altfel, fiecare dintre băieţi e acum cu gîndul doar la Euro.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
 •  19 Mai 2008, 12:21

ce vorbeshti ma,mingea asta e mai ceva ca aia din jocurile alea pe televizor(Terminatoarele alea cu manete),alea facute de japonezi de se transforma mingea in banana sau in piranha cand dadeai un sut si rupea tot in calea ei,sa fim seriosi acum,ca orice producator mare,Adidas trebuie sa respecte niste norme atunci cand creeaza o minge.Cum poti sa spui k ia mingea o traiectorie ciudata ca asa e facuta ea?tzine de fiecare picior care o loveste,doar la noi vezi d-astea gen RCO care sunt magice :))

 •  19 Mai 2008, 11:12

mereti ma acum o sa justificam faptul ca facem 0 puncte la euro pentru ca mingea este fermecata. ciudat este ca mingea este fermecata numai pentru noi ,nu si pentru altii.

 •  19 Mai 2008, 11:00

fratilor am jucat si eu cu europass..si chiar ia traiectorii ciudate..daca stii cum sa tragi e ghiulea...daca nu.. ai noroc sa nimeresti spatiul portii..

Vezi toate comentariile (10)
Comentează