FOTBAL  »  LIGA 4  »  LIGA 4

Constructorul Dărmănești are ce n-au avut niciodată echipe precum Unirea Urziceni sau jucători precum Chivu, Lobonț sau Pancu

Constructorul Dărmănești, în 1987
Constructorul Dărmănești, în 1987

Articol de - Publicat sambata, 04 mai 2024 00:57 / Actualizat sambata, 04 mai 2024 09:40

Constructorul Dărmănești, o echipă de fotbal care n-a depășit pragul Campionatului Județean Suceava, are o istorie scrisă!

Cartea intitulată „Constructorul Dărmănești, cronica unei echipe” a fost scrisă de Mihai Moscaliuc, fost jucător și antrenor al formației sucevene pe aproape toată durata existenței acestui club înființat în 1977 și desființat după 35 de ani, în 2012. A nu se confunda, cu Rafinăria Dărmănești, din județul Bacău, care a jucat ani buni în Divizia C!

Într-un peisaj publicistic destul de arid așa cum este cel românesc legat de fotbal - nu au o carte dedicată cluburi precum Unirea Urziceni, cea mai surprinzătoare campioană din istoria României, sau jucători precum Cristian Chivu, ultimul român câștigător al Ligii Campionilor, Adrian Ilie, Bogdan Lobonț și Daniel Pancu -, apariția unei scurte istorii a unui club micuț dintr-o comună suceveană este ceva inedit.

Cartea nu este doar o înșiruire de scoruri, clasamente și nume de fotbaliști de care nu s-a auzit decât pe plan local. Sunt redate și aspecte inedite, cum ar fi deplasările făcute cu camionul, scandaluri (după un meci cu Unirea Emil Bodnăraș toată lumea a alergat brigada de arbitri. Nouă jucători au fost suspendați, iar terenul, de asemenea, a fost interzis timp de 1 an), cu „Cruyff”, de la Marginea, care bătea penalty-uri cam la 2 metri pe lângă poartă, cum Mihai Guriță (fost jucător cunoscut la Oțelul, Farul) a jucat pe fals la Dărmănești și a fost recunoscut, cu chermeze, etc.

Constructorul Dărmănești a fost și prima echipă din categoria județeană din Suceava care a făcut turnee peste graniță. Nu unul, ci două, în 1990 și 1991. Primul turneu a fost în raionul Hlimboca, regiunea Cernăuți, iar sucevenii noștri au mers la bucovinenii din Ucraina însoțiți de o formație care a întreținut atmosfera.

Constructorul Dărmănești are ce n-au avut niciodată echipe precum Unirea Urziceni sau jucători precum Chivu, Lobonț sau Pancu
Coperta cărții despre Constructorul Dărmănești

În 1991, Constructorul s-a cazat chiar la Cernăuți, dar la un meci cu Metalist din localitate n-au mai ajuns toți jucătorii, deoarece s-au „împrietenit” cu gazdele și au preferat alte „activități”.

Mihai Moscaliuc, autorul cărții, a jucat și a antrenat la Constructorul o viață întreagă, dar a alcătuit un prim 11 „all-time” în care nu se regăsește și numele său!

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează