INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Jurgen Klopp, anunț-șoc în ultimul interviu pe banca lui Liverpool: „Mă voi întoarce!”

Jurgen Klopp / Foto: Imago +17   FOTO
Jurgen Klopp / Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 19 mai 2024 09:46 / Actualizat duminica, 19 mai 2024 16:19

Jurgen Klopp, 56 de ani, a oferit ultimul interviu înaintea despărțirii de Liverpool, transmis de site-ului clubului chiar în dimineața partidei de pe Anfield cu Wolves. Tehnicianul neamț îi părăsește pe ”cormorani” după 9 sezoane și a vorbit despre momentele petrecute pe Anfield și planurile de viitor.

Ultima jurnalistă care l-a intervievat pe Klopp la baza de antrenament de la Kirkby este chiar fiica legendei lui Liverpool, Kenny Dalglish, Kelly Cates.

Jurgen Klopp pleacă de la Liverpool
Jurgen Klopp pleacă de la Liverpool
Jurgen Klopp pleacă de la Liverpool
Jurgen Klopp pleacă de la Liverpool
Jurgen Klopp pleacă de la Liverpool
+13 FOTO

Jurgen Klopp: „Nimic nu s-ar fi putut realiza fără oamenii de aici”

Întrebat cum și-a petrecut ultima săptămână la club, Klopp s-a arătat emoționat: „Am avut momente de rămas bun. Jucătorii au venit să-și ia la revedere, mi-au spus ce au simțit în toată perioada asta, împărtășim atâtea momente și experiențe împreună. Ne-am simțit toți ca acasă.

Am fost, pe rând, foarte bine primiți, i-am simțit mereu pe oameni sprijinindu-ne. E adevărat că le-am dat și noi înapoi, ceea ce face din toată povestea cel mai mare win-win posibil. Nimic nu s-ar fi putut realiza fără oamenii de aici, cum poate nimic nu s-ar fi întâmplat cu un alt antrenor pe bancă, iar asta face dintr-un moment oricum emoționant unul și mai înălțător pentru ambele tabere”.

Jurgen Klopp a comentat și imaginile care s-au răspândit în social media la începutul săptămânii, care-l înfățișau pe tehnician singur, printre scaunele goale de pe Anfield Road: „Nu regret că am luat decizia de a pleca, era un lucru care trebuia făcut. La Dortmund, am fost pentru prima oară în peluză în ultima zi, acum în The Kopp. Eu am cerut să fac asta, dar nu am fost singur. A fost o zi în care întreg staff-ul și-a rezervat un moment cu arena.

Mie îmi place Anfield când e plin, când se zguduie tot. Au ieșit niște poze frumoase, dar nu voi duce dorul unui Anfield gol. Când ești copil și vrei să ajungi mare fotbalist, visezi cât de sus poți, la fel și când ajungi antrenor, îți imaginezi că aterizezi pe cele mai înalte și speciale stadioane. Nu cred că poți descrie sentimentele de aici, nu cred că poate nimeni din staff, orice om va înțelege astfel de situații, în plenitudinea lor, abia după ce le experimentează. Totul e la stadiul de vis, ți se pare ireal doar până ajungi aici, iar oamenii aștia fac ca totul să devină realitate”.

„Iubesc istoria, sunt un romantic al fotbalului. Cred că plec de aici și Liverpool este, din nou, un reper al performanței. Nu ne-am fi putut compara cu bagajul din urmă, cu istoria plină de trofee, pentru că altfel am fi fost poate timorați și n-am mai fi realizat nimic.

Dacă trecutul te ajută și te împinge, foarte bine, folosește asta, dacă te inhibă, te înspăimântă, nu te mai gândi la asta. Ceea am învățat aici și ce am apreciat cel mai mult a fost răbdarea. Nu ți se cere totul peste noapte. Când lumea observă progres, nu are așteptări imediate, iar asta a contat foarte mult”, a explicat neamțul.

Jurgen Klopp: „De fiecare dată am vrut să îi mulțumim pe suporteri”

Au fost momente, mai ales pe final de mandat, când Klopp i-a certat pe suporteri: „Nu mai țin minte exact meciul, dar nu mi-e rușine să spun ce simt. Mai erau 15 minute și unii fani părăseau arena. În 15 minute, în fotbal, poți marca de 3-4 ori. Iar noi am demonstrat asta.

Ce simte un fotbalist, când mai are aproximativ 18 minute de joc, gâfâie ca un cal bătrân și îi observă pe suporterii care pleacă? A trebuit să spun ce am avut de zis, la fel cum le-am mulțumit de nenumărate ori. Și chiar dacă lumea râdea de noi în anumite momente, că sărbătorim un egal cu WBA când s-au făcut atâtea investiții, de exemplu. De fiecare dată am vrut să îi mulțumim pe suporteri, iar fotbaliștii au dat întotdeauna totul”.

Klopp nu scapă de critici din partea internetului: suporterii adversarelor l-au luat peste picior pe antrenor privind titlurile în Premier League, câteva dintre ele pierdute la mustață de „cormorani”: „Eu sunt mulțumit cu un trofeu. Evident că puteau fi mai multe. Apar comentatorii, se vorbește pe cifre, pe statistici, înțeleg, dar am dat totul. Știu sigur că am dat absolut totul, am pierdut titlul la un punct, sunt momente în care pur și simplu nu e loc de explicații. Nu aveam cum să-mi critic echipa.

Am jucat 3 finale de Champions League, ceea ce e o nebunie, nici nu ne calificam în Europa League înainte. Noi nu eram favoriți să ajungem unde am ajuns. La prima finală cu Real, nu a zis nimeni la începutul sezonului că vom juca o finală. Nu cred că alții se gândeau că anul următor vom mai avea o șansă după finala de la Kiev, dar noi chiar am crezut asta. Fix în felul în care o face Liverpool: iei un pumn, te ridici și o iei de la capăt.

Revenim și la dubla cu Barcelona, nu ne mai vedea nimeni în finală în acel sezon. Unii oameni ne vor vedea eroi, alții vor spune că puteam face mai mult. Momentele țin de conjunctură, motiv pentru care și meciul cu Norwich a fost ceva extraordinar (n.r. Liverpool a întors și a învins cu 5-4)”.

Video emoționant: Liverpool îi spune adio lui Jurgen Klopp

„Ne-am confruntat mereu cu probleme, nu știu cum se văd lucrurile astea de afară, o mulțime de accidentări și destabilizări. Mereu, după ce mergeam până la capăt cu un sezon și ne luptam pe atâtea fronturi, cădeam sezonul imediat următor, se resimțea totul. Era normal, era vorba de uzură. Pe nimeni nu interesează asta. Oamenii au nevoie de odihnă fizică și mentală.

Nu am fost niciodată supărați prea tare la un eșec și, cel mai important, niciodată nu a existat reproș, echipa nu s-a concentrat niciodată pe cine, ce și unde s-a greșit, pentru că de fiecare dată a dat totul. Am văzut ce a zis și Guardiola și are perfectă dreptate. Acești băieți nu au eșuat. Oamenii poate spun că nu a fost un sezon bun. Suntem pe locul 3, în cel mai important campionat din Europa, e un rezultat bun. Nu e cel mai bun, dar un rezultat bun”, a explicat tehnicianul german.

Iubesc totul la clubul acesta, iubesc tot la orașul și la oamenii de aici. Când am ajuns la Liverpool, eram un om normal, sunt în continuare un om normal, dar unul care trăiește o viață extraordinară
- Jurgen Klopp, antrenor Liverpool

Jurgen Klopp a fost asemănat de suporteri cu Bill Shankly, omul care a ridicat pentru prima dată clubul, pentru ca mai apoi Bob Paisley să cucerească Anglia și Europa în anii '80: „E prea mult. Nu văd de ce ar fi folosit numele meu alături de cel al lui Bill Shankly. Sau Bob Paisley. Sau Kenny Dalglish.

Asemănările dintre mine și Shankly sunt reprezentate de faptul că am venit într-un loc în care lucrurile nu erau roz, să ridicăm echipa și, în primul rând, că s-a întâmplat să ajungem unde ne-a fost sortit să fim.

Când mi-am luat la revedere de la jucători, au amenajat frumos o scenă, cu trofeele, iar pe scenă apărea doar numele meu. Dar ce se întâmplă azi e în numele tuturor. Eu știu ce au făcut, nu vreau să faceți asta doar despre mine. Calitatea mea e să-i aduc pe oameni împreună, oameni care se pricep foarte bine la ceea ce fac. Cunosc doza impactului meu, dar eu sunt nimic fără ei”.

Jurgen Klopp: „M-am îndrăgostit imediat de Liverpool”

Întrebat cum de a decis să renunțe la post, tehnicianul a făcut o comparație cu mandatele de la Mainz și Dortmund: „La Mainz am promovat, am rezistat 3 ani în Budnesliga. Aș fi putut merge oriunde în Bundesliga, am vrut să mai rămân, să promovăm iar, dar n-am reușit, am terminat pe 4 și, pur și simplu, mi-am dat seama că nu mai mergea.

A apărut provocarea de la Dormtund, am ajuns campioni, dar pierdeam cei mai buni jucători, Bayern cumpăra cei mai buni jucători. Era ca și cum United lua titlul și City îi cumpăra pe cei mai buni fotbaliști. În primul rând, te lovește dezamăgirea că ai pierdut jucătorii, după care devenea din ce în ce mai greu să ai rezultate.

Am făcut o pauză și am ajuns aici. M-am îndrăgostit imediat de club și oraș. Responsabilitatea mea a crescut de la zi la zi. A venit o vreme în care mi-am dat seama că nu mai pot face asta. În fotbal nu e cum crede toată lumea. În timp ce joci, în mijlocul sezonului în care ești, deja plănuiești lucruri pentru la anul. Așa funcționează. Și n-am mai avut puterea să văd până sezonul viitor. A fost clar imediat că trebuie să mă opresc.

Mi-am promis că în ziua în care voi crede că nu mai sunt cel mai bun antrenor pentru clubul acesta, voi renunța. Nu am stat prea mult să mă gândesc. Poate că oamenii au zis că am anunțat prea devreme retragerea. Să zicem că nu anunțam nimic iar azi, după duelul cu Wolves, aș fi avut discursul de final de an și aș fi anunțat că plec. Ar fi fost o catastrofă pentru echipă. Revenind la responsabilități, trebuia să decid din timp, clubul să știe din timp, să anunțăm din timp. Nu aș fi vrut să se afle din altă parte”.

Jurgen Klopp: „Nu e o amenințare, dar mă voi întoarce!”

Klopp a încheiat interviul cu o veste bună pentru suporterii „cormoranilor”, susținând că se va întoarce pe Anfield, chiar dacă într-o poziție de conducere.

„Voi mai petrece aici o săptămână după partida cu Wolves, îmi vor înmâna cheia orașului, va fi o ceremonie. Sunt sigur că Liverpool va mai avea nevoie de mine, dar momentan am nevoie de acest răgaz. Nu e o amenințare, dar mă voi întoarce!”

În general, în fotbal, nu ai parte de multă răbdare, nici de la patronat, nici de la suporteri, dar aici am avut timp să punem bazele unei noi generații grozave. Avem niște jucători extraordinari, care merită un antrenor pe măsura lor
- Jurgen Klopp, antrenor Liverpool

7 statistici din era Klopp la Liverpool

  • Roberto Firmino este cel mai folosit jucător de tehnicianul german, cu 355 de apariții, urmat de Mohamed Salah (348) și James Milner (323)
  • Mohamed Salah are cele mai multe goluri pentru Liverpool în era Klopp (211), urmat la mare distanță de Mane (120) și Firmino (111)
  • Ben Woodburn este cel mai tânăr debutant, la 17 ani, o lună și 11 zile, depășindu-l pe Ben Doak cu doar 4 zile
  • Cel mai folosit prim ”11” al lui Klopp: Alisson - Trent Alexander - Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk, Andy Robertson - Jordan Henderson, Gini Wijnaldum, James Milner - Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane
  • Klopp este singurul antrenor din istoria clubului care a reușit să ia campionatul, Cupa Angliei, Cupa Ligii și Champions League
  • De la instalarea lui Klopp pe banca lui Liverpool, Chelsea a avut opt antrenori, Manchester United și Tottenham cinci, Arsenal trei și Manchester City doi
  • Pe durata mandatului lui Jurgen Klopp, 62 de jucători au reușit să marcheze pentru formația de pe Merseyside

Citește și:

Primii jucători care o vor părăsi pe Liverpool odată cu Jurgen Klopp » Clubul a făcut oficial anunțul
Premier League
Primii jucători care o vor părăsi pe Liverpool odată cu Jurgen Klopp » Clubul a făcut oficial anunțul
Decernăm titlul din Premier League la Premier GSP » Astăzi, ediție cu Raul Rusescu înaintea și după meciurile din ultima etapă
PREMIER GSP
Decernăm titlul din Premier League la Premier GSP » Astăzi, ediție cu Raul Rusescu înaintea și după meciurile din ultima etapă

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Tenis
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Liga Campionilor
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (7)
mehigh_ms
mehigh_ms  •  20 Mai 2024, 05:30
Postat de VanBasten2000 pe 19 Mai 2024, 13:36

I-a fost frica sa nu dea peste forta campionatului romanesc si peste Gigi in grupele Champions.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

VanBasten2000
VanBasten2000  •  19 Mai 2024, 18:14
Postat de temujin pe 19 Mai 2024, 17:02

Poți explica de ce?

Citeste comentariul anterior... :))))

temujin
temujin  •  19 Mai 2024, 17:02
Postat de VanBasten2000 pe 19 Mai 2024, 13:37

Un las.

Poți explica de ce?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează