SPORTURI  »  TENIS  »  ATP MADRID

CORESPONDENȚĂ DIN MADRID Rafael Nadal: „Dacă Parisul ar fi azi, nu aș ieși pe teren să joc, senzațiile nu au fost bune”

Rafael Nadal, imagine de la antrenament la Madrid Foto: Imago
Rafael Nadal, imagine de la antrenament la Madrid Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 24 aprilie 2024 16:54 / Actualizat miercuri, 24 aprilie 2024 22:34

Fostul lider mondial Rafael Nadal a vorbit în fața unei săli de conferințe pline despre ce se așteaptă să se întâmple la Madrid, acolo unde va juca mâine, dar și ceva mai târziu, când se apropie turneul de la Roland Garros, pe care l-a câștigat de 14 ori.

Trebuia să vină la 13:45, ora locală. Apoi, s-a anunțat 14:15. Până la urmă, Rafa Nadal a intrat în sala conferințelor de presă la 14:07, cu un tricou alb, pieptănătura îngrijită și o expresie greu de citit pe chip. Schimbarea orelor semănă puțin, păstrând proporțiile, cu ceea ce a transmis campionul spaniol în cele aproape 20 de minute în care a răspuns întrebărilor în spaniolă, cele mai multe, în engleză și în catalană.

Că e hotărât în unele chestiuni, dar nu sută la sută. Că știe mai bine decât oricine care îi sunt limitările actuale, dar încă lasă o ușă ușor crăpată în speranța unei îmbunătățiri bruște și aproape miraculoase.

Irina Begu, victorioasă la Madrid: „Am nevoie de ritm, de câteva meciuri în picioare, dar mă bucur de turneu”
WTA MADRID
Irina Begu, victorioasă la Madrid: „Am nevoie de ritm, de câteva meciuri în picioare, dar mă bucur de turneu”

Ar spune stop, dar nu câtă vreme mai are resurse. Unele greu de cântărit pentru că, așa cum a răspuns la una dintre interogații, „cred că în termeni de lovire a mingii, joc bine. Este mai mult vorba despre limitările corpului. Am trecut prin multe în ultimul an și jumătate, doi ani.

Senzațiile pe care mi le transmite corpul nu sunt suficient de bune pentru a juca având suficientă libertate. Iar asta nu îmi permite să concurez în felul în care mi-aș dori și mi-ar plăcea. Asta este. Nu pot spune nimic în plus pentru că aș minți”.

Și atunci, ce se întâmplă cu Madridul, acolo unde în primul tur urmează să-l întâlnească pe tânărul american Darwin Blanch, beneficiar al unui wild card, doar 16 ani, jumătate din vârsta lui Rafa?

„Săptămâna a avut aspecte bune și altele nu prea. Cred că nu sunt pregătit să joc la sută la sută, ci doar să ies pe teren, și pentru mine este important să pot juca pentru ultima dată în Madrid. Înseamnă mult pentru mine fiindcă am amintiri foarte frumoase”, a spus el, adăugând imediat că „da, cred că este ultima dată când voi juca la Madrid”.

Rafael Nadal: „Dacă e să mă iau după mentalitatea mea, nu aș fi ieșit să joc”

Rafael Nadal: „Dacă Parisul ar fi azi, nu aș ieși pe teren să joc, senzațiile nu au fost bune”
Rafael Nadal, antrenament la Madrid Foto: Imago

„Nu știu ce ar fi ideal pentru mine zilele acestea. Poate să joc fără să am prea multe probleme și să se întâmple ce trebuie să se întâmple. Senzațiile nu au fost bune, dacă e să mă iau după mentalitatea mea, nu aș fi ieșit să joc, dar este Madrid, așa că sunt multe lucruri care se amestecă în viața mea emoțională, care mă fac să vreau să joc din motive total personale.

Apoi, asta nu înseamnă că nu voi renunțat la nimic în următoarele săptămâni, dar este un proces care se află în linie dreaptă și eu nu știu ce se va întâmpla. Nu vreau să păcălesc pe nimeni, nu știu ce va fi, dar voi încerca să mă bat ca să am opțiunea de a juca la Paris, și dacă se poate bine, dacă nu, nu, nu voi juca sigur dacă voi fi așa cum sunt acum.

Rafael Nadal: ”Dacă Parisul ar fi azi, nu aș ieși pe teren să joc”

Dacă Parisul ar fi azi, nu aș ieși pe teren să joc. O voi face atunci doar dacă mă simt suficient de bine ca să concurez, altfel nu văd niciun rost. Voi face tot ce este posibil ca să-mi ofer oportunități și dacă nu iese, voi avea satisfacția personală de a fi încercat, mulțumind celor care mă ajută și m-au ajutat și până acum”, a mai spus Nadal, pendulând între inevitabil și incertitudinea care îl macină vizibil, oricât ar căuta să arate siguranță.

5titluri la Madrid are Rafael Nadal, 2008, 2010, 2013, 2014 și 2017

După ultima întrebare, cea în catalană, a ieșit din sală pentru a ajunge în fața camerelor video și a da, încă o dată, răspunsurile la aceleași întrebări. Că încearcă, se bate, vrea, dar nu depinde de el. Corpul, solicitat ani de zile în eforturi și dezlănțuiri minunate pe teren, îi face semne deloc satisfăcătoare.

Rafael Nadal: „Dacă Parisul ar fi azi, nu aș ieși pe teren să joc, senzațiile nu au fost bune”
Rafael Nadal intrând în sala de conferințe la Madrid Foto: Imago

Până atunci, Madridul îl va primi cu dragoste, ca întotdeauna. Ce te aștepți de la public, ai vreun mesaj? „Nu, doar mulțumiri, știu ce am primit în toți anii și știu că mâine nu va fi diferit. M-am simțit incredibil de susținut, necondiționat, și mi se pare că este locul unde am simțit dragostea, sprijinul cel mai special”.

Citește și:

Xavi Pascual își joacă postul în returul cu Skjern » Antrenorul lui Dinamo a ajuns la mâna jucătorilor
DINAMO
Xavi Pascual își joacă postul în returul cu Skjern » Antrenorul lui Dinamo a ajuns la mâna jucătorilor
139 de milioane de dolari despăgubiri din partea FBI pentru victimele abuzurilor sexuale ale doctorului Larry Nassar
DAUNE FINANCIARE
139 de milioane de dolari despăgubiri din partea FBI pentru victimele abuzurilor sexuale ale doctorului Larry Nassar

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (1)
IonSaliu
IonSaliu  •  24 Aprilie 2024, 18:09

Privind situația lui Rafael Nadal: retragerea din activitatea competițională este o cerință a decenței. Vârsta nu poate fi negată la nesfârșit. Pentru mine, cea mai nesuferită perioadă din activitatea lui Roger Federer a fost amânarea retragerii. A frizat cu penibilul în câteva meciuri mult-trambiţate! L-am văzut şi pe Djokovic la Monte Carlo, în sfârtaie. Abia îşi trăgea răsuflarea, credeai că o să moară pe teren. Dacă mai face încă o dată așa, în special la Roland Garros, ar fi decent să se retragă definitiv din activitatea competițională. Decența, mai precis lipsa totală a acesteia, poate umbri orice carieră strălucitoare. Mă auzi, Baba Novak? Mă auzi, Baba Baidăn?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează