SPORTURI  »  TENIS  »  ATP MADRID

VIDEO+FOTO Rafa Nadal y nada más » Noapte copleșitoare la Madrid: eliminat, „Regele Zgurii” și-a luat adio de la turneu. Soția și sora au plâns în arenă + Românul menționat în discursul de rămas-bun

Rafael Nadal a jucat pentru ultima oară la Madrid, într-o seară marcată de multe emoții / Sursă foto: Captură Twitter +24   FOTO
Rafael Nadal a jucat pentru ultima oară la Madrid, într-o seară marcată de multe emoții / Sursă foto: Captură Twitter

Articol de - Publicat miercuri, 01 mai 2024 04:17 / Actualizat miercuri, 01 mai 2024 08:55

Rafael Nadal a jucat, azi-noapte, ultimul său meci pe zgura de la Madrid ♦ Spaniolul care va împlini în iunie 38 de ani a cedat în „optimi”, 5-7, 4-6 în fața cehului Jiri Lehecka, 22 de ani, locul 31 ATP ♦ Ultima oară la turneul pe care și l-a adjudecat de cinci ori, Rafa a avut parte, după meci, de o ceremonie specială din partea organizatorilor ♦ Părinții, mama și soția ibericului au plâns în timp ce pe tabelă rulau imagini de la victoriile lui Nadal din capitala Spaniei ♦ În speech-ul său, marele campion l-a menționat și pe Ion Țiriac, cel care a deținut mulți ani turneul.

Revenit în circuit pentru un tur de adio la competițiile cu cea mai mare semnificație personală, Rafael Nadal s-a oprit, marți noapte, în optimile de finală ale Mastersului de la Madrid, unul dintre turneele pe care le-a dominat de-a lungul anilor.

Legase deja trei victorii, una dintre ele puțin scontată, în fața australianului Alex De Minaur (locul 11 ATP), iar următorul adversar se anunța, din nou, un test complex si solicitant pentru „veteranul” de aproape 38 de ani.

Rafael Nadal, luându-și rămas bun de la publicul din Madrid / Sursă foto: Movistar Plus
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Rafael Nadal, luându-și rămas bun de la publicul din Madrid / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
+20 FOTO

Rafael Nadal, învins de Jiri Lehecka în ultimul vals la Madrid

Nadal n-a găsit decât rareori răspunsuri în fața forței imprimate în lovituri de mult mai tânărul si explozivul adversar din Cehia, care a servit ca din tun tot meciul si nu i-a dat nicio șansă la retur ibericului.

Fostul lider mondial, pe care publicul l-a încurajat frenetic până la ultimul schimb, a fost competitiv până spre finalul primului set. A condus cu 5-4, însă de acolo a urmat o serie care i-a frânt ritmul si speranța că mai poate „supraviețui” în turneu pentru încă o zi.

Promițătorul Lehecka, care-l are în loja sa și pe Tomas Berdych, unul dintre rivalii lui Nadal din urmă cu 10-15 ani, a apăsat tare accelerația și a luat fulgerător următoarele cinci game-uri. 7-5, 2-0 în dreptul cehului, un obstacol pe care, cu posibilitățile fizice actuale, nici măcar „nemuritorul” Rafa nu-l mai putut birui.

Cei doi au mers cu serviciul până la final, când, puțin trecut de miezul nopții în capitala Spaniei, tabela a consfințit înfrângerea „Regelui Zgurii”, 5-7, 4-6, la două ore și trei minute de la start.

Au urmat emoțiile. Ceremonie spectaculoasă pregătită de organizatori pentru Nadal

Fiindcă 2024 va fi ultimul său an în circuit, o realitate subliniată la Madrid poate mai pregnant ca oricând altcândva, organizatorii n-au rămas datori și i-au dedicat lui Nadal o ceremonie de adio pusă la punct până la cele mai mici detalii.

Un moment pe care l-au avut pregătit încă de la începutul turneului, dar pe care, legând trei victorii, spaniolul l-a amânat cât mai mult posibil.

Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Rafael Nadal, luându-și rămas bun de la publicul din Madrid / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Captură Twitter
+20 FOTO

Cinci pânze, câte una pentru fiecare succes reușit de Nadal la Madrid, au fost coborâte la una dintre peluzele Arenei Manolo Santana - o scenografie specifică meciurilor de fotbal - în timp ce pe ecran rulau diverse momente ce l-au avut protagonist în cei 20 de ani în care a luat startul la Caja Magica.

Sora, soția și părinții lui Nadal au izbucnit în plâns

Aplaudat în picioare de 13.000 oameni în timp ce asista la întreaga scenă din mijlocul terenului, Nadal și-a reținut cu tact emoțiile, un „truc” pe care sora, Maribel, soția, Maria Francisca, și părinții fostului lider mondial nu l-au reușit.

Mama (în stânga), Maribel, sora lui Rafa (în centru) și soția Xisca (ultima din dreapta) / Sursă foto: Imago Images
Sebastian, tatăl lui Rafael Nadal (în centru)  / Captură Twitter
Sora mai mică, Maribel, și Maria Francisco Perello, soția spaniolului / Sursă foto: Captură Twitter
Rafael Nadal și reacțiile surorii și soției sale / Captură SaqueAce
Mama (în stânga), Maribel, sora lui Rafa (în centru) și soția Xisca (ultima din dreapta) / Sursă foto: Captură Twitter
+5 FOTO

Camerele i-au surprins pe cei mai importanți membri ai familiei lui Rafa plângând, mai puternic sau mai reținut, în minutele copleșitoare din timpul ceremoniei, una care l-a marcat și pe câștigătorul Lehecka, rămas pe teren.

A fost acolo întreaga echipă a spaniolului, antrenorii Carlos Moya, Marc Lopez și Gustavo Marcaccio, fizioterapeutul Rafa Maymo, agenții Carlos Costa și Jordi Robert, PR-ul Benito Perez-Barbadillo, precum și doctorul Angel Ruiz-Cotorro, medicul care l-a însoțit pe Rafa pe toată durata carierei.

„Am reușit să-mi iau rămas bun la un nivel decent, asta e cel mai important. Madridul, mai important ca orice Grand Slam”

Iar când piesa ce a însoțit videoclipul a luat sfârșit - „Now we are free”, o melodie a Lisei Gerrard din coloana sonoră a celebrului film „Gladiatorul” - Rafa a fost invitat la microfon pentru un ultim discurs, în calitate de jucător profesionist, în fața publicului madrilen.

Un speech început haios, „Am glumit cu voi, o să mă întorc să joc și în 2025”, și continuat apoi într-o notă serioasă, ceremonială:

„Pot doar să mulțumesc celor care m-au ajutat, într-un punct sau altul, de-a lungul carierei. Am reușit să-mi iau rămas bun la un nivel decent pe teren, asta înseamnă totul pentru mine. Plec de aici cu o amintire de neuitat, niciodată nu vă voi putea mulțumi suficient!

Nu știu dacă a fost ultima oară când joc în Spania (n.r - a confirmat în conferință că ar putea juca în Cupa Davis la finalul sezonului, la Malaga), însă asta-i o amintire pe care n-o voi putea șterge vreodată. Pentru mine, Madridul a fost mai important decât orice Grand Slam, emoțiile de aici vor rămâne cu mine pentru totdeauna”.

A urmat o fărâmă de speranță pentru următoarele săptămâni, care ar trebui să conțină Roma, Roland Garros și Jocurile Olimpice:

„Este emoționant, dar nu am terminat încă, nu este sfârșitul, doar aici, la Madrid, este sfârșitul. […] Nu este momentul să mă las, am un drum de parcurs, nu vreau să renunț la acea adrenalină încă. Am făcut pași înainte în această săptămână, plec de aici cu mai puține îndoieli”.

Nadal: „Sper că am fost un exemplu bun pentru noile generații, asta e mai important decât orice titlu”. Plus mulțumiri pentru Țiriac

„Sunt norocos că am putut să-mi transform hobby-ul într-o meserie și s-o fac, totodată, la un nivel bun. Sunt recunoscător și nu am ce să cer mai mult. Sper că am putut fi un exemplu bun pentru noile generații, asta e mai important decât titlurile. Și sper că v-am putut oferi emoții plăcute.

E dificil că această zi a venit, dar asta este realitatea astăzi, viața și corpul mi-au oferit semnale în acest sens”, a mai spus Rafa, care a ținut să transmită mulțumiri către doi dintre oamenii care și-au pus amprenta pe turneul de la Madrid:

„Vreau să-i mulțumesc lui Feli (n.r - Feliciano Lopez), lui Ion Țiriac, tuturor celor au făcut posibilă desfășurarea acestui turneu. E un mediu plăcut, de care și următoarele generații se vor bucura, cu siguranță. Voi mulțumi familiei și echipei atunci când mă voi retrage. Dar deocmadată continui”.

Seara s-a încheiat cu Rafa primind un trofeu omagial din partea lui Feliciano Lopez, directorul turneului și prietenul de-o viață al lui Nadal. Și un ultim standing-ovation, în timp ce părăsea, primind o gardă de onoare, dreptunghiul cărămiziu de la Madrid.

Rafael Nadal, luându-și rămas bun de la publicul din Madrid / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Imago Images
Scenografia pregătită la Madrid pentru Rafael Nadal / Sursă foto: Captură Twitter
+20 FOTO

Dacă va alege să joace la Roland Garros, pe Nadal îl așteaptă, mai mult ca sigur, scene asemănătoare si la Paris.

O să încerc să joc la Roma, un alt turneu cu totul și cu totul special din cariera mea, unde am câștigat de zece ori... Zece? Da, zece. Vreau să fiu competitiv din nou, să măresc nivelul, acesta este obiectivul meu în următoarele două săptămâni. Acolo voi decide dacă joc sau nu Roland Garros.

Am reușit să joc patru meciuri la Madrid, plec de aici cu un sentiment mult mai bun față de cel avut când am venit. E greu să-ți poți imagina obiective mari cu nivelul actual la care joc, dar lucrurile se pot schimba foarte repede în sport.

-Rafael Nadal, în conferința de presă de la finalul meciului cu Lehecka

VIDEO Rezumatul meciului Rafael Nadal - Jiri Lehecka

Mai multe știri din tenis:

31 de ani de la momentul șocant în care Monica Seles a fost înjunghiată pe teren » Ce mai face astăzi fosta stea a tenisului: „După acel moment, am fost într-un film complet diferit”

România și-a aflat adversara din „optimile” Billie Jean King Cup! Misiune complicată: în cale iese o cvadruplă campioană de Grand Slam, aflată în plină revenire

VIDEO Nadal, gest de mare campion » Cadou special pentru adversarul de la Madrid: „Ai făcut ca visul meu să devină realitate”

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (17)
dragan
dragan  •  02 Mai 2024, 00:24
Postat de Freyya pe 01 Mai 2024, 21:54

si unul in plus ***

ok, treaca de la mine: 2 (DOI)! fireste, useri-papagali!

dragan
dragan  •  02 Mai 2024, 00:22
Postat de Freyya pe 01 Mai 2024, 21:54

si unul in plus ***

in regula, treca de la mine: DOI! fireste, username-papagali!

richelieu666
richelieu666  •  01 Mai 2024, 22:21
Postat de dragan pe 01 Mai 2024, 21:12

papagal_2 !

daca ar pune pesedeii taxa pe prostie ai ramane sarac lipit

Vezi toate comentariile (17)
Comentează