FOTBAL  »  Superliga  »  FCU CRAIOVA

Eliberarea lui Mititelu în pericol după Ordonanța dată de Guvern? Ce spun avocații contactați de GSP

Articol de - Publicat marti, 31 mai 2022 12:01 / Actualizat marti, 31 mai 2022 12:28

Luni seară, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care modifică un articol din Codul Penal. Avocații contactați de Gazetă au explicat că decizia nu va afecta în vreun fel posibilitatea ca Adrian Mititelu, patronul celor de la FCU Craiova, să fie eliberat mai devreme din Penitenciarul Pelendava.

Pe 26 mai, Adrian Mititelu jr. anunța că tatăl lui va fi eliberat mai devreme din închisoare: „Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 155 alin. 1 Cod Penal.  Instanța a aplicat prevederile art 155 alin 1 cod Penal, normă ce a fost declarată neconstituțională ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate invocate de Adrian Mititelu în dosarul soluționat cu condamnarea sa”. 

Dinamo se înscrie în regula-faliment » Uluitor ce s-a întâmplat cu cele 18 echipe care erau în Liga 1 acum 10 ani! O singură excepție
Dinamo în Liga 2
Dinamo se înscrie în regula-faliment » Uluitor ce s-a întâmplat cu cele 18 echipe care erau în Liga 1 acum 10 ani! O singură excepție

Guvernul României a modificat Codul Penal

la 4 zile de la anunțul lui Mititelu j., luni, în ședința de Guvern, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care modifică respectiva prevedere din articolul 155, potrivit g4media.ro.

„Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”, este noul format al art. 155 din Legea nr. 286/2009 , alin (1).

Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care a fost aliniat articolul 155, alin 1 din Codul penal la o recentă decizie a Curții Constituționale din 26 mai Este o intervenție care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă ce ar fi dus la compromiterea foarte multor anchete penale. 

Această intervenție a fost cerută imperios chiar de către CCR, a fost susținută și de Parchetul General, cu care ne-am consultat și care ne-a confirmat că o pasivitate sau o neintervenție legislativă ar fi avut un efect devastator asupra multor anchete Era necesară o intervenție imediată, vizează protecția cetățeanului.

Era important ca această intervenție să se facă până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, pentru că ar fi dus la compromiterea multor anchete
 – Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, potrivit Hotnews

Avocați pentru GSP: „Noua Ordonanță nu se aplică retroactiv și nu va influența o decizie în privința eliberării lui Mititelu”

OUG-ul adoptat de Guvern nu va bloca eliberarea lui Adrian Mititelu, condamnat în noiembrie 2020 la 3 ani de închisoare în cazul transferului lui Mihai Costea de la Universitatea Craiova la FCSB.

Avocații contactați de Gazeta au explicat că modificarea Codului Penal nu se aplică retroactiv. Astfel, pentru că decizia în cazul lui Mititelu a fost luată înainte de OUG, ea nu va fi afectată.

Acesta poate urma în continuare căile normale pentru a fi eliberat. „Adrian Mititelu trebuie să facă o contestație în anulare. Până decizia nu rămâne definitivă și irevocabilă, Mititelu nu poate fi eliberat”, spunea pe 26 mai un reprezentant al Penitenciarului Pelendava (Craiova), unde Mititelu își ispășește pedeapsa.

De ce a fost condamnat Adrian Mititelu 

În 2016, Adrian Mititelu a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA Craiova l-au acuzat de evaziune fiscală.  

Motivul? Faptul că l-a vândut pe Mihai Costea la FCSB în 2011, înainte de dezafilierea Craiovei, pentru 1,1 milioane de euro, deși lotul de jucători se afla la acel moment sub sechestrul Fiscului din cauza unor debite foarte mari către bugetul consolidat al statului și Mititelu nu ar fi avut voie să vândă pe nimeni. 

În concluzia scrisă înaintea de luarea deciziei, procurorul Cristina Scarlat a susținut că Mititelu și Gigel Preoteasa, fostul secretar al clubului dezafiliat, au comis fapta cu intenție directă de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Concret, după instituirea sechestrului din 31 ianuarie 2011, FC U Craiova a încheiat acordul de transfer pentru jucătorul Mihai Costea la FCSB, în data de 23 martie 2011.

VIDEO  Sărbătoare în Ardeal. Imagini spectaculoase la Cluj după ce Universitatea a promovat în prima ligă

Citește și:

România a jucat un amical pe Giulești » Marcatorii, echipele folosite de Iordănescu + A venit cu tactica de la FCSB

„Nu mă «vând» ușor” » Și-a salvat echipa de la retrogradarea în Liga 2, acum își dezvăluie secretul: „Știți ce e culmea?”

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (13)
pittt
pittt  •  02 Iunie 2022, 14:31
Postat de george.br pe 31 Mai 2022, 13:13

Cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia...

Să nu uiti replica asta când intri pe articolele cu CSU!!

morisca_11
morisca_11  •  01 Iunie 2022, 15:55

Sa saturat puscariasul de Pelendava ?? Hahahaha ordonanta nu se aplica retroactiv . Mai are de stat acolo la maxima siguranta sa planteze la gradina castraveti , parca asa fac acolo puscariasii nu i asa ?

kuba_
kuba_  •  31 Mai 2022, 20:13
Postat de rampampam pe 31 Mai 2022, 13:32

Eliberarea condiționată nejustificată a infractorului dovedit era în pericol, vai ! Trăim în țara în care se prescriu infracțiuni datorita pasivității organelor de anchetă și a forurilor judecătorești.

Geo Bruba, omul multi cont: pamparam, fcklu, plus alte 10-15 conturi! :)))) prostalau cu diploma!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează