OPINII  »  EDITORIAL

Dîncu, un ciocoi vechi și nou

Articol de - Publicat vineri, 27 mai 2022 09:21 / Actualizat vineri, 27 mai 2022 09:21

O declarație recentă scoate în evidență cât de plin de importanță e ministrul Apărării Naționale, cum se pune pe sine în fața interesului public.

Vasile Dîncu a încredințat recent Euronews România următoarea declarație: „FCSB, ca să joace în Ghencea, ar fi trebuit să nu facă presiuni prin mass-media sau să-l înjure pe ministrul apărării naționale”. Mai la vale spune că trebuia să facă o cerere la minister, urma să se dea o hotârâre de Guvern, în fine, proceduri, hârțoage. Dar important rămâne ce NU trebuia să facă!

Să mergi pe burtă!

Așadar, ca să obții ceva într-o Românie a anului 2022, printre ai cărei guvernanți se află și sociologul Vasile Dîncu (pe care-l bănuiești aprioric de a fi un intelectual, un om subțire, cu maniere alese, lipsit de orgolii mărunte), nu trebuie să faci presiuni prin mass-media, ci să „mergi pe burtă”. 

Să fii mieros, să promiți eventual niște avantaje, ba chiar să le și oferi.

Epoca damigenei

Trăim vremurile păcii eterne și ale concordiei absolute între petent și Stat, care Stat, în funcție de comportamnentul solicitantului, își poate lua dreptul de a accepta sau de a refuza anumite lucruri. 

Eventual, strămoșeasca sacoșă din care se ivesc gâtul curcanului și dopul din cocean al damigenei ar putea juca rol de porumbel al păcii, de mesager al bunelor intenții ale solicitantului.

Lipiți-vă fruntea de podea!

De înjurat, nici vorbă. Nimeni nu l-a înjurat pe Vasile Dîncu la modul propriu, vituperant. S-au spus, într-adevăr, una-alta despre dumnealui, dar în termeni acceptabili, cuvinte pe care DEX-ul (încă) le conține. N-a fost jignit, ci doar caracterizat. 

Dar iată că a-ți exprima o opinie despre cineva, fie el și membru al Guvernului, e echivalent cu a ți se respinge orice fel de cerere, într-o societate în care aprobarea ține strict de unghiul cu care te apleci în fața cutărui demnitar. Dacă lipești fruntea de dușumea, treaba e ca și rezolvată.

Dîncu, un ciocoi vechi și nou
Dîncu este unul dintre protectorii asumați ai conducerii federației lui Burleanu FOTO: Facebook

De la moral, la penal…

Cam aici se termină latura morală a problemei, și tot aici începe partea care poate avea chiar un ușor iz penal. Stadionul din Ghencea a fost ridicat din bani publici de Compania Națională de Investiții și oferit spre folosință și administrare Ministerului Apărării. 

Adică forul guvernamental condus de dl. Dîncu ar trebui să rentabilizeze afacerea, să suporte salariile celor care îngrijesc arena, să producă bani din diverse activități, cum ar fi închirierea edificiului. Iar FCSB era unul dintre potențialii chiriași, mai concret, unul dintre posibilii furnizori de creanțe.

…și de la slujbaș la stăpân

Refuzând colaborarea pe motiv că petentul „a făcut presiuni în mass-media”, (în loc să meargă pe burtă), MApN și dl. Dîncu au judecat o chestiune de interes public în funcție de orgoliile personale. S-au comportat ciocoiește, s-au pus pe sine înaintea obștii, mai mult, au privat instituția publică de niște venituri certe. 

E forma cea mai străvezie de abuz în serviciu, izvorâtă din nasul ținut sus de un ins care ar trebui să se comporte ca un slujbaș, nu ca un stăpân care confundă avutul public cu propria sa moșie.

Avid de vorbe mieroase

După aceste declarații ale sale, nu mai au nicio importanță afinitățile fotbalistice ale domnului ministru. Nici că Vasile Dîncu ține concomitent și cu U Cluj, și cu CFR (e ca și cum ai fi fan și al lui Milan, și al lui Inter), că vrea să dezvolte CSA Steaua după modelul Dinamo (ferească Dumnezeu!) sau că e părintele spiritual al lui Răzvan Burleanu, implicit al dezastrului fotbalistic din ultimii ani.

Contează doar că un politician de vârf ia decizii în funcție de mieroșenia vorbelor pe care le aude rostite despre sine, ceea ce ne cam întoarce în epoca fanariotă, cu boieri, bărbi, caftane, anterii, cu multe uneltiri și cu ticluite chiverniseli. 

Citește și:

„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (72)
forumeer
forumeer  •  29 Mai 2022, 18:41

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

forumer1947
forumer1947  •  29 Mai 2022, 16:26

*** Asteptam DNA-ul!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

007claudiu
007claudiu  •  28 Mai 2022, 20:27
Postat de Che. pe 28 Mai 2022, 10:41

Musiu Buzărin, un etern frustrat când vine vorba de Cluj, Ardeal, CFR, nu că ar conta foarte mult asta, doar că spune multe despre individ, se comportă (scrie) exact după modelul pe care îl blamează în corpul articolului, diferența o face felul cum îmbracă mesajul. În nicio țară civilizată rezultatul nu ar fi fost altul. Mai exact, când nu ai niciun fel de respect față de o instituție nu vei avea parte de ajutor din partea acesteia. La fel este in orice stat european. Verificat, nu povestit! Doar în București, România avem impresia că totul ni se cuvine. Nu musiu Buzărin, nu ți se cuvine totul. Vorba unuia de aici, și Ateneul Român este construit din banii oamenilor, dar nu va fi acceptat niciodată Salam sau Guță acolo. Mă gândesc că pricepi de ce. Atunci ar trebui să înțelegi că adresându-te unui ministru, președinte sau mai știu eu ce instituție este nevoie de o etichetă. Mai apoi, eligibil nu este oricine, ci unul care nu este rău platnic. Becali este. Și cu apucături faraonice de “totul mi se cuvine căci eu sunt Becali”. Chestie pe care voi o adulați. Curge prin venele voastre ***, tupeul, șmecheria, circul. Lăsând la o parte că Dâncu trebuia să formuleze cu totul altfel acel răspuns, aici a greșit, totuși a făcut-o direct pe înțelesul ăstora ca voi. Instituțiile sunt și trebuie să fie în slujba cetățeanului, dar al celui care este onest, nu fentează statul, își plătește datoriile, nu fură, are bun simț și o etichetă. Dar tu, MM, Becali nu aveți așa ceva.

Buzarin, un oltean frustrat de succesul altora.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează